Plus+

Γνωρίστε τα ήθη και τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας ανά την Ελλάδα!

Γνωρίστε τα ήθη και τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας ανά την Ελλάδα!

Οι ξέφρενοι εορτασμοί του Τριωδίου ολοκληρώνονται την Καθαρή Δευτέρα. Μια ιδιαίτερη μέρα για τη χώρα μας, καθώς συμβολίζει την πνευματική και σωματική «κάθαρση» πριν από την κατάνυξη της Μεγάλης Σαρακοστής. Φτάνοντας στο τέλος και των φετινών καρναβαλικών εκδηλώσεων, κάθε γωνιά της χώρας μας γιορτάζει το αποκορύφωμα της Αποκριάς με εντυπωσιακές πολιτιστικές εκδηλώσεις και αναβιώσεις εθίμων και παραδόσεων, με ρίζες του παρελθόντος κάθε περιοχής.

  • Θήβα, Βλάχικος γάμος:
    Ο Βλάχικος Γάμος της Θήβας αποτελεί σατιρική παραλλαγή τέλεσης ποιµενικού γάμου και εµεμφανίζεται ως αποκριάτικο έθιμο γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα στην πόλη της Θήβας. Ενσωματώνει µε τρόπο θαυμαστό, στοιχεία από έθιμα και συνήθειες των βλάχικων πληθυσμών που εγκαταστάθηκαν στη Θήβα, µε στοιχεία της πανάρχαιας διονυσιακής λατρείας που διασώζονται στις μνήμες των ντόπιων κατοίκων της Θήβας, γενέτειρας πόλης του Διονύσου.
  • Πολύσιτος Ξάνθης, Το έθιμο των Μουντζούρηδων:
    Από την προηγούμενη μέρα οι νοικοκυρές του χωρίου ετοιμάζουν τις παραδοσιακές λαγάνες αλλά και το βράσιμο της φασολάδας, για να προσφέρουν στους επισκέπτες τους την επόμενη μέρα. Τους επισκέπτες τους περιμένει μια έκπληξη, σύμφωνα με τη παράδοση τους τους υποδέχονται δύο μεταμφιεσμένοι οι οποίοι προσπαθούν να τους μουντζουρώσουν με την καπνιά από το καζάνι που έβραζε η φασολάδα έτσι ώστε όλοι να γιορτάσουν την Καθαρή Δευτέρα μασκαρεμένοι!
  • Χίος, Το έθιμο του Αγά: Ένα πρωτότυπο έθιμο με κοινωφελή έργο παράλληλα. Επί εποχή τουρκοκρατίας, οι Τούρκοι πασάδες που διοικούσαν τα Μαστιχοχώρια επέβαλαν σκληρές ποινές στους Χιώτες. Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας ο αγάς μαζί με το επιτελείο του εκδίδει φιρμάνι για να ανοίξει η κεντρική σιδερένια πύλη. Έτσι σήμερα μαζεύονται όλη στην κεντρική πλατεία του χωριού, καταδικάζονται με πολύ χιούμορ και πληρώνουν τα υποτιθέμενα παραπτώματα με το ανάλογο πρόστιμο. Τα έσοδα διατίθενται στο ταμείο του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού.
  • Τρίκαλα, Καραγκούνικος γάμος:
    Στα Μεγάλα Καλύβια, του νομού Τρικάλων, κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα και για παραπάνω από έναν αιώνα, γίνεται αναπαράσταση του παραδοσιακού καραγκούνικου γάμου. Στο ρόλο της νύφης είναι ένας νεαρός άνδρας με έντονη σατυρική διάθεση και πειράγματα για τη νύφη περνούν ευχάριστα εκείνη την ημέρα. Οι επισκέπτες παρακολουθούν αρχικά όλα τα δρώμενα της τελετής, κατόπιν πιάνονται στον μεγάλο κύκλο του χορού και χορεύουν υπό τους ήχους των παραδοσιακών τραγουδιών.
  • Γαλαξίδι, Τα αλευρο-μουντζουρώματα:
    Tο έθιμο του αλευρώματος και του μουντζουρώματος με φούμο, από τους κατοίκους και τους επισκέπτες κάθε χρόνο έχει βαθιές ρίζες. Εικάζουν από τη Βυζαντινή εποχή, που οι παλιάτσοι των ιπποδρόμων χρωμάτιζαν τα πρόσωπά τους. Κάθε Καθαρά Δευτέρα γίνεται ξέφρενο γλέντι και διασκεδάζουν με τους καρναβαλίστες.
  • Χανιά, Το έθιμο της καμήλας: Πρόκειται για ένα έθιμο της ανατολικής Ρωμυλίας το οποίο έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες και είχε Διονυσιακή προέλευση. Κατά βάση συμβολίζει την αναπαράσταση της σποράς, της βλάστησης και της δημιουργίας της ζωής. Στην πορεία μέσα στο χρόνο άλλαξε ο συμβολισμός και δηλώνει απλά τη λήξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων των ημερών και την αρχή της περιόδου της νηστείας.
  • Μεθώνη, Του Κουτρούλη ο γάμος: Όλοι γνωρίζουμε τη φράση αυτή, όπως κάθε χρόνο γίνεται η αναπαράσταση του πραγματικού γάμου που έγινε το 14ο αιώνα. Ο Κουτρούλης αγάπησε μια παντρεμένη γυναίκα, η οποία ανταπέδωσε τον έρωτά της, εγκαταλείποντας τον νόμιμο σύζυγό της, μετακόμισε σε αυτό του Κουτρούλη. Για αυτήν της την πράξη η Εκκλησία την αφόρισε και ο Κουτρούλης, επί 17 ολόκληρα χρόνια διεκδικούσε να την νόμιμη οδό. Το 1354, ο Πατριάρχης Αντώνιος Δ’, του έδωσε την άδεια και αμέσως έγινε η νόμιμη σύζυγος του. Σήμερα, η αναβίωση του εθίμου βασίστηκε στη θέληση των κατοίκων της Μεθώνης να γιορτάζουν τα Κούλουμα στον επιβλητικό εσωτερικό χώρο του κάστρου. Κάθε χρόνο ξετυλίγεται αυτή η ιστορία αγάπης και οι διάλογοι εμπλουτίζονται με θέματα από την επικαιρότητα και άφθονη σάτιρα. Μετά την τέλεση του γάμου ακολουθεί γλέντι με πολύ χορό, κρασί και παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα.
πηγή
  • Βόνιτσα, Το έθιμο του “Αχυρένιου Γληγοράκη”του ψαρά, ο οποίος αρνήθηκε τη θάλασσα και αναζήτησε τη τύχη του στη στεριά. Η θάλασσα όμως τον εκδικήθηκε και τον έριξε στα ξένα, να ταλαιπωρείται χωρίς να έχει σταθερή δουλειά. Η διατήρηση και ο εμπλουτισμός του δρώμενου οφείλεται σίγουρα στους ντόπιους ψαράδες. Κάθε χρόνο την Αποκριά, οι ντόπιοι αναβιώνουν και γιορτάζουν με σάτιρα και διασκέδαση.
  • Κάρπαθος, Λαϊκό δικαστήριο ανήθικων πράξεων:
    Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο έθιμο το οποίο πραγματοποιείται την Καθαρή Δευτέρα, η περίοδος της Σαρακοστής είναι μια καλή ευκαιρία για την πνευματική κάθαρση. Έτσι οι τοπικοί χωροφύλακες εκείνη τη μέρα συλλαμβάνουν τους «ασεβείς», οι γηραιότεροι σε ρόλο δικαστή στήνουν το «Λαϊκό Δικαστήριο των Ανήθικων Πράξεων» και απονείμουν τη δικαιοσύνη. Η δίκη παρωδία μετατρέπεται σε ένα όμορφο αποκριάτικο γλέντι.
πηγή
  • Κάρυστος, Ένα παλιό αποκριάτικο έθιμο της Νότιας Εύβοιας είναι το έθιμο του «Μακαρούνα». Πρόκειται για έναν άντρα με πολύ ανεπτυγμένη σεξουαλικότητα που δεν είχε αφήσει καμιά γυναίκα παραπονεμένη. Ήρθε όμως η τελευταία Κυριακή της αποκριάς όπου σύμφωνα με τα έθιμα της Καρύστου φτιάχνουν ζυμαρικά ή αλλιώς μακαρούνες, ο οποίος λέγεται πως έφαγε τόσο πολύ μέχρι που έσκασε. Μεγάλος θρήνος εκτυλίχθηκε στον γυναικείο πληθυσμό, έτσι κάθε χρόνο αναπαρίσταται η κηδεία του ξακουστού άντρα της Καρύστου, στη συνέχεια στήνεται τρικούβερτο αποκριάτικο γλέντι. 

σχετικα άρθρα

Πανσέληνος και μερική έκλειψη το βράδυ της Τρίτης

elmagazino

25 τρόποι να αξιοποιήσετε το παλιό σας τζιν!

elmagazino

Εντυπωσιακές δημιουργίες με βότσαλα!

elmagazino

Leave a Comment