Αλμυρες συνταγες Φαγητο

Ζύμη Ατσμα για γλυκές και αλμυρές παρασκευές!

Ζύμη Ατσμα για γλυκές και αλμυρές παρασκευές!

Μια αφράτη, νόστιμη ζύμη αγαπημένη συνταγή της πόλης. Πρόκειται για μια γευστική ζύμη που τρώγεται ευχάριστα ακόμη και σκέτη αλλά κυρίως για γλυκά και αλμύρα παρασκευάσματα! Εύκολη συνταγή με απλά υλικά!

Υλικά:

  • 600 γρ. γάλα χλιαρό
  • 300 γρ. ηλιέλαιο
  • 2 1/2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 50 γρ φρέσκια μαγιά ή 2 φακ. ξερή
  • 2 αυγά (ασπράδια μέσα στην ζύμη και οι κρόκοι για επάλειψη)
  • 1 κιλό + 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ

Μέθοδος εκτέλεσης:

  • Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό γάλα μαζί με τη ζάχαρη.  
  • Προσθέτουμε το λάδι και τα 2 ασπράδια από τα αυγά μας και ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε στο τέλος το αλάτι και το αλεύρι, ζυμώνουμε ελαφρά. Θα βγει μια μαλακή ζύμη.  
  • Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για 1/2 – 1 ώρα.
  • Γεμίζουμε ότι θέλουμε γλυκό ή αλμυρό σε περίπου 25 μπαλάκια και τα στρώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, αφήνουμε λίγη ώρα να φουσκώσουν.
  • Αλείφουμε με πινέλο τους κρόκους και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20-25 λεπτά έως ότου ροδίσουν.
  • Γλυκιά γέμιση: Γεμίστε με μαρμελάδα, σος ή μπάρες σοκολάτας.
  • Σκέτα: πασπαλίστε με σουσάμι, ρίγανη, μαυροκούκι, γλυκάνισο, κανέλα, τυρί τριμμένο, μεσογειακή γεύση κ.α
  • Αλμυρή γέμιση: φέτα ή ζαμπόν με κρεμά τυριού, ελιές, πιπεριές, κασέρι, λουκάνικο, μπέικον, καλαμπόκι κ.α

tips: Η ζύμη είναι εύπλαστη και μπορείτε να κάνετε ότι σχήμα θέλετε. Συνήθως τα βρίσκουμε με γραμμές. Από ένα μπαλάκι ανοίγουμε στρόγγυλο σχήμα, τοποθετούμε στη μια πλευρά τη γέμιση και στην άλλη τεμαχίζουμε με μαχαίρι λωρίδες. Κλείνουμε από τη μεριά της γέμισης, και καταλήγουν οι γραμμές στη πάνω πλευρά. Αφήνετε ίσια μπαστουνάκια ή κλείνετε ελαφρώς τις άκρες.

Ιδανική συνταγή για παιδικό πάρτι ή ένα πιο υγιεινό σνακ για όλους μας!

σχετικα άρθρα

9 λόγοι να εντάξετε τις αντιοξειδωτικές τροφές στη καθημερινή σας διατροφή!

elmagazino

Κέικ και νόστιμα κουλουράκια κανέλας νηστίσιμα

elmagazino

Το απόλυτο Πασχαλινό τσουρέκι με ζαχαρούχο!

elmagazino

Leave a Comment