Plus+

Η συμβουλή του Αϊνστάιν για την σωστή ανάπτυξη των παιδιών

Η συμβουλή του Αϊνστάιν για την σωστή ανάπτυξη των παιδιών

Μια νεαρή μητέρα ρώτησε τον Αϊνστάιν τι θα μπορούσε να κάνει για να προετοιμάσει καλύτερα το 5 χρόνων παιδί της για το σχολείο και τη ζωή. Ήρεμος και χαμογελαστός, ο μεγάλος φυσικός της απάντησε :

«Να του λέτε παραμυθία».

«Καλά τα παραμυθία ,άλλα τι άλλο? »απόρησε η νέα μητέρα.

«Να του λέτε πολλά παραμυθία.» επέμεινε.

Όταν ρώτησε για τρίτη συνεχή φορά η μητέρα,κάπως δύσπιστα της είπε: «Δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο.Μονάχα κι άλλα παραμύθια,πάρα πολλά παραμύθια».

Δεν έχουν πειστεί όλοι ότι τα παραμύθια είναι τόσο σημαντικά για τα παιδιά. Έρευνα που έγινε σε γονείς στη Βρετανία αναφέρει ότι το 25% δεν διαβάζουν παραμύθια σε παιδιά κάτω των 5 ετών,είτε επειδή θεωρούν ότι είναι πολύ τρομακτικά,είτε επειδή δεν συμφωνούν με το πρότυπο ζωής που δίνουν στα παιδιά.«Τι πρότυπο δίνει η ωραία κοιμωμένη που περιμένει τον ωραίο πρίγκιπα να τη φιλήσει για να ξυπνήσει?»

πηγή

Κάνει τόσο λάθος ο Αϊνστάιν λοιπόν?Μάλλον όχι,ας δούμε γιατί τα παραμύθια είναι πολύτιμη πνευματική τροφή για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ακόμη και τα πιο τρομακτικά!

Vladimir Radunsky

  • Τα παραμυθία δείχνουν στα παιδιά πως να λύνουν προβλήματα.

Μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν από τους πρωταγωνιστές μιας ιστορίας,όπως συμβαίνει με μια διδακτική θεατρική παράσταση ή ένα καλό βιβλίο έτσι ακριβώς διδάσκονται από ένα κλασικό παραμύθι. Αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη, μαθαίνουν να ξεχωρίζουν το καλό από το κακό και με την φαντασία,το θάρρος και την υπομονή πως λύνονται τα προβλήματα. Όπως έγινε και με την “Ωραία Κοιμωμένη”. 

  • Τα παιδιά νικούν το φόβο.

«Τα παραμύθια δεν λένε στα παιδιά ότι υπάρχουν δράκοι. Τα παιδιά ήδη γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν δράκοι. Τα παραμύθια λένε στα παιδιά ότι οι δράκοι μπορούν να ηττηθούν». συγγραφέας G.K. Chesterton. Ο διάσημος συγγραφέας και παιδοψυχολόγος Bruno Bettelheim πίστευε ότι τα παραμύθια είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των παιδιών, επειδή οι βασικοί χαρακτήρες επιδεικνύουν θάρρος και νικούν σε έναν κόσμο γιγάντων και εχθρικών ενηλίκων.

  • Προετοιμάζουν τα παιδιά για τις δυσκολίες της ζωής.

Μέσα από τα παραμύθια τα παιδιά συναντούν προκλήσεις με τις οποίες παλεύουν και οι ενήλικες. Είναι οι άσχημες πλευρές της ζωής που δεν λείπουν από τους παραδοσιακούς μύθους και τα παραμύθια.«Τα παραμύθια επεξεργάζονται τόσες πολλές φοβίες, όχι μόνο προσωπικές, άλλα όλης της κοινωνίας, το εισάγουν με έναν τρόπο ασφαλή».εξηγεί η Μαρία Τατάρ καθηγήτρια στο Harvard College.

  • Δίνουν ευκαιρία για διάλογο.

Τέτοιες ιστορίες “ελεγχόμενου φόβου” δίνουν μια θαυμάσια ευκαιρία στους γονείς να συζητήσουν με τα παιδιά τους τις πιο βαθιές τους ανησυχίες και ανασφάλειες από τον πραγματικό κόσμο. Οι φανταστικοί χαρακτήρες συνεισφέρουν θετικά στο διάλογο.

  • Διδάσκουν στα παιδιά τα βασικά στοιχεία ενός διηγήματος.

Τους διδάσκουν τη διαφορά ανάμεσα στην φαντασία και την πραγματικότητα. Ότι οι ιστορίες μπορεί να εξελίσσονται σε άλλο περιβάλλον, σε άλλη χώρα και σε άλλο χρόνο καθώς και οι πρωταγωνιστές έχουν διαφορετικά γνωρίσματα και διαφορετικούς χαρακτήρες. Αν το παιδί κατανοήσει αυτές τις διαφορές από πολύ μικρή ηλικία,τότε ενισχύεται η ικανότητα του να κατανοεί τη σχέση αιτίας – αιτιολογίας και να προβλέπει το επόμενο βήμα.

  • Αναπτύσσουν την παιδική φαντασία.

«Όταν εξετάζω τον εαυτό μου και τον τρόπο σκέψης μου, έρχομαι στο συμπέρασμα ότι το χάρισμα της φαντασίας σημαίνει περισσότερα για εμένα από οποιοδήποτε ταλέντο για αφηρημένη,θετική σκέψη. Το να ονειρεύεσαι για όλα τα σπουδαία πράγματα που μπορείς να καταφέρεις,είναι το κλειδί για μια ζωή γεμάτη με θετικότητα. Άφησε την φαντασία σου να καλπάσει ελεύθερη και δημιούργησε ένα κόσμο στον οποίο θα ήθελες να είσαι μέσα», είχε πει ο Α. Αϊνστάιν.

  • Τα παραμύθια διδάσκουν ηθικά διδάγματα.

Τα παραμύθια θέτουν το ηθικό πρόβλημα της συνύπαρξης του καλού και του κακού που συμβολίζουν συνήθως οι δράκοι,οι γίγαντες και οι μάγισσες. Συνήθως το καλό υπερισχύει και ο κακός χάνει,μέσω της ταύτισης με τον ήρωα,το παιδί παίρνει το ηθικό δίδαγμα.

 

 

 

σχετικα άρθρα

Εντυπωσιακές ιδέες για καλλωπιστικούς θάμνους!

elmagazino

Οι 10 χρυσοί κανόνες επιτυχίας των υποψηφίων

elmagazino

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε ανάλογα με την ηλικία!

elmagazino

Leave a Comment