Γλυκες συνταγες Φαγητο

Κάστανα σε σιρόπι βανίλιας- λικέρ κάστανου

Κάστανα σε σιρόπι βανίλιας- λικέρ κάστανου

Μια ωραία ιδέα να απολαμβάνουμε τα κάστανα εκτός εποχής σε κομπόστα .Τα κάστανα είναι ένας από τους πιο νόστιμους χειμωνιάτικους καρπούς, της αιωνόβιας καστανιάς, τα βρίσκουμε από τον Οκτώβρη έως τον Δεκέμβρη. Ένα ελαφρύ γλυκό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

πηγή

  • Για τα κάστανα σε σιρόπι βανίλιας:

Υλικά:

  • 1 κιλό κάστανα
  •  νερό
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 μπαστουνάκια βανίλιας

Μέθοδος εκτέλεσης :

  • Χαράζουμε τα κάστανα στη μέση .
  • Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και μια πρέζα αλάτι, όταν βράσει καλά ρίχνουμε τα κάστανα, τα αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά.
  • Τα σουρώνουμε και καθαρίζουμε όσο είναι ακόμη ζεστά και νωπά το φλοιό τους,όσο κρυώνουν καθαρίζονται πιο δύσκολα. Αν τελικά στεγνώσουν τα τοποθετούμε σε ζεστό νερό για να καθαρίζονται πιο εύκολα, εναλλακτικά τα βράζετε σε δόσεις.
  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 500 γρ. νερό μαζί με την ζάχαρη και το εσωτερικό από 2 βανίλιες.
  • Όταν πάρει μια βράση το σιρόπι μας, προσθέτουμε τα κάστανα και τα αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
  • Ελέγχουμε αν έχουν βράσει αρκετά, θέλουμε να κρατάνε το σχήμα τους και να είναι al dente.
  • Βάζουμε τα κάστανα σε 4 βάζα,τα καλύπτουμε με το σιρόπι και κλείνουμε στεγανά, διατηρούνται έως 6 μήνες.

Τα κάστανα σε σιρόπι βανίλιας, σερβίρονται με παγωτό ή με γιαούρτι, καθώς χρησιμοποιείται ως συνοδευτικό σε κοκκινιστά κρεατικά όπως κυνήγι ή πουλερικά.

Το λικέρ κάστανο είναι ένα αγαπημένο ποτό σε όλες τις χώρες ενώ τοπικό λικέρ αποτελεί στην Μαδέρα της Ισπανίας.Το ξακουστό για το άρωμα του Liqueur de Châtaigne μπορεί να προστεθεί σε λευκό αφρώδη οίνο ή σαμπάνια, ένα εκπληκτικό ποτό. Πάμε να δούμε την σπιτική εκδοχή.

πηγή

  • Για το λικέρ κάστανου:

Υλικά:

500 γρ. κάστανα καθαρισμένα
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
200 ml νερό
500 ml brandy

Εκτέλεση:

  • Χαράζουμε τα κάστανα,τα προσθέτουμε σε ήδη βρασμένο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά.
  • Σουρώνουμε το νερό και ξεφλουδίζουμε τα κάστανα όσο είναι ζεστά.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 200 ml νερό και τα καθαρισμένα κάστανα, βράζουμε για 10 λεπτά με κλειστό καπάκι χωρίς ανακάτεμα.
  • Προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 5 λεπτά με ανοιχτό καπάκι.
  • Μεταφέρουμε τα βρασμένα κάστανα σε ένα μεγάλο αποστειρωμένο βάζο.
  • Σουρώνουμε το σιρόπι με ένα τουλπάνι και προσθέτουμε μαζί με το brandy στο βάζο με τα κάστανα.
  • Κλείνουμε το βάζο αεροστεγώς,το φυλάσσουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 2 εβδομάδες.
  • Όταν περάσουν οι 2 εβδομάδες ανοίγουμε το βάζο, σουρώνουμε το λικέρ και το διατηρούμε σε αποστειρωμένο μπουκάλι στο ψυγείο.

Τα κάστανα (η σάρκα) μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις γλυκές συνταγές ενώ το σπιτικό λικέρ σας,εκτός από ένα ωραίο χειμερινό ποτό, αρωματίζει όλα σας τα γλυκά.

Ο καρπός του κάστανου ανήκει στους ξηρούς καρπούς ενώ αποδίδει περίπου 213 θερμίδες ανά 100 γρ. είναι ένα ελληνικό τρόφιμο, γνωστό από την αρχαιότητα, χειμωνιάτικο με υψηλή διατροφική αξία,απολαύστε τα σε λικέρ,αλμύρες ή γλύκες συνταγές αλλά και ζεστά ξεροψημένα όπως είναι.

Καλή επιτυχία.

 

σχετικα άρθρα

Καρπούζι: 15 ιδέες σερβιρίσματος για πάρτι – τα θρεπτικά στοιχεία του

elmagazino

Καρυδωτά, τα θρεπτικά νηστίσιμα γλυκά-Paxxi

elmagazino

Κεράσι: ένα από τα πιο ισχυρά, φυσικά αντιφλεγμονώδη

elmagazino

Leave a Comment