Ταξιδια

Καβουρότρυπες: Ο κρυμμένος παράδεισος της Χαλκιδικής

Καβουρότρυπες: Ο κρυμμένος παράδεισος της Χαλκιδικής

Στη χερσόνησο της Σιθωνίας, στην ανατολική πλευρά, υπάρχει ένα σύμπλεγμα από παραλίες, γνωστές ως Καβουρότρυπες. Πρόκειται για μικρούς κολπίσκους, κρυμμένους πίσω από ένα υπέροχο πευκοδάσος, με κάτασπρες μικρές αμμουδιές, με κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά, με λευκά βράχια και πυκνά πεύκα που φτάνουν μέχρι το κύμα. Αυτό το τοπίο εξωτικής ομορφιάς και η θέα προς τον επιβλητικό Άθω δημιουργούν έναν μικρό επίγειο παράδεισο. Αν λοιπόν οι παραλίες της Χαλκιδικής συναγωνίζονταν μεταξύ τους, οι Καβουρότρυπες μάλλον θα κέρδιζαν το πρώτο βραβείο.

Παλαιότερα, οι Καβουρότρυπες ήταν ελάχιστα γνωστές, μόνο στους ντόπιους ή σε αυτούς που εξερευνούσαν το καλοκαίρι κάθε σπιθαμή της Χαλκιδικής. Ήταν μάλιστα σαν ένα κοινό μυστικό, ένα μαγευτικό καταφύγιο που το ήξεραν μόνο λίγοι. Γι’ αυτό εξάλλου, στον κεντρικό δρόμο δεν τοποθετήθηκε ποτέ πινακίδα που να σηματοδοτεί τη διαδρομή για αυτές τις παραλίες. Σήμερα βέβαια τις Καβουρότρυπες γνωρίζει πολύς κόσμος που επισκέπτεται την περιοχή, ιδιαίτερα κατά την υψηλή θερινή περίοδο. Ωστόσο, το μέρος είναι ακόμη πανέμορφο, η έλλειψη τουριστικής οργάνωσης και υποδομών συγκαταλέγεται στα θετικά, ανθρώπινες επεμβάσεις δεν υπάρχουν παρά μόνο κάποιες καλλιτεχνικής φύσεως στα βράχια, τα νερά θυμίζουν πισίνα και μία επίσκεψη επιβάλλεται. Και σε περιόδους που δεν έχει κόσμο, μπορείτε να έχετε έναν ολόκληρο κολπίσκο δικό σας!

Πώς θα φτάσετε

Όπως αναφέραμε, οδική σήμανση για τις Καβουρότρυπες δεν υπάρχει. Στον δρόμο προς τη Σάρτη, περίπου 6χλμ νότια του Αρμενιστή και 5 χλμ βόρεια από το Πλατανίτσι, στη διαδρομή με τις επαναλαμβανόμενες στροφές υπάρχει μια μεγάλη ευθεία. Εκεί, στην πλευρά της παραλίας ανάμεσα στα πεύκα, διακρίνονται μικρά ανοίγματα σαν να ξεκινά χωματόδρομος. Στα σημεία αυτά βρίσκονται οι είσοδοι για τις μαγευτικές παραλίες που δεν απέχουν και πολύ από τον κεντρικό δρόμο. Συνήθως κατεβαίνει κανείς με τα πόδια μέσα από μονοπάτια. Στοιχείο που θα σας βοηθήσει είναι η πινακίδα που μπορείτε να δείτε από τον κεντρικό δρόμο με την ένδειξη «beach bar Portokali». Οδηγεί στο μπαράκι που βρίσκεται στη μεγαλύτερη παραλία των Καβουρότρυπων, περίπου 350 μέτρα μέσω χωματόδρομου. Μπορείτε να δείτε τον ΧΑΡΤΗ.

Οι παραλίες

Το μικρό beach bar “Πορτοκάλι” είναι η μοναδική οργανωμένη υποδομή στις Καβουρότρυπες. Οι άλλες παραλίες, απομονωμένες και ερημικές, συνεχίζουν από την παραλία Πορτοκάλι στα νότια και στα βόρεια. Μπορείτε να περιηγηθείτε στους μικρούς όρμους παράκτια, με τα πόδια, με λίγη όμως προσοχή στα γλιστερά βραχώδη περάσματα και στην έντονη βλάστηση.

Μια εξωτική παραλία, χάρη στο εκπληκτικό τοπίο της κάνουν το γύρο του κόσμου κάθε καλοκαίρι. … 

Πάργα: Το νησί της Ηπείρου

via

σχετικα άρθρα

Το νησί χωρίς αυτοκίνητα που με 10 ευρώ τη μέρα κάνεις ονειρικές διακοπές!

elmagazino

Στα χωριά του Μαινάλου και των περιχώρων

elmagazino

Ελαφόνησος: ο παράδεισος δεν είναι μακριά!

elmagazino

Leave a Comment