Ιδιοτητες τροφιμων Φαγητο

Μοβ τροφές: Θαυματουργές!

Ένας από τους βασικούς κανόνες της καλής διατροφής, γνωστός ανά την υφήλιο, είναι ότι πρέπει να συνδυάζουμε τις τροφές όχι μόνο με τη γενική τους κατηγορία (άμυλα, πρωτεΐνες κ.α.) αλλά και με τα χρώματά τους, με τρόπο που το τραπέζι μας να μοιάζει με «ουράνιο τόξο».

Τα τελευταία χρόνια, ανάμεσα στις τροφές που θεωρούνται εξαιρετικά ωφέλιμες για τον οργανισμό περιλαμβάνονται κι αυτές που έχουν μοβ χρώμα! Oι ειδικοί των τροφίμων παγκοσμίως, μάλιστα, χαρακτηρίζουν την κατανάλωσή τους ως «ταχέως αναπτυσσόμενη τάση».

Όπως εξηγούν, οι «μοβ τροφές» περιέχουν ανθοκυανίνες. Πρόκειται για χημικές ουσίες που προάγουν την υγεία και βοηθούν στην προστασία των κυττάρων. Προτείνεται να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τα μοβ φρούτα και λαχανικά τουλάχιστον 4-5 ημέρες την εβδομάδα μαζί με σκούρα πράσινα, πορτοκαλί και κίτρινα τρόφιμα για να έχετε τα μέγιστα οφέλη.

Δείτε ακόμα: Αυξήστε τις φυτικές ίνες με 10 τροφές!

Μοβ λάχανο:

Το μοβ λάχανο θεωρείται από τα λαχανικά που είναι πλουσιότερο σε βιταμίνη C, ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και μάλιστα ανήκει στην κατηγορία με τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες που σημαίνει ότι χρειάζεται συνεχής πρόσληψη προκειμένου να παραμένουν τα επίπεδα του οργανισμού σταθερά. Επίσης το μοβ λάχανο θεωρείται μια καλή πηγή φολικού οξέος, καλίου, μαγγανίου και βιταμινών του συμπλέγματος B. Παράλληλα, περιέχει βιταμίνη Κ που είναι απαραίτητη για την καλή πήξη του αίματος. Σε σχέση με το άσπρο λάχανο το μοβ έχει πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης C (8 φορές περισσότερη περίπου) όπως και μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών.

Μοβ Καρότα:

Τα μοβ καρότα αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά στην Μέση και Άπω Ανατολή. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες και καροτενοειδή προ-βιταμίνη Α, η οποία θεωρείται ισχυρό αντιοξειδωτικό. Η κατανάλωσή τους συνδέεται με τη διαχείριση του βάρους και τον έλεγχο της γλυκόζης, ενώ θεωρείται τροφή «ασπίδα» για τον διαβήτη.

Μοβ Κουνουπίδι:

Στην πραγματικότητα, το μοβ κουνουπίδι είναι ένα είδος μπρόκολου που όταν μαγειρευτεί, γίνεται πράσινο. Το λαχανικό αυτό διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική αλλά και αποτοξινωτική δράση.

Δείτε ακόμα: Η υψηλή διατροφική αξία των φραγκόσυκων- νόστιμες συνταγές

Μοβ γλυκοπατάτα:

Η γλυκοπατάτα θεωρείται ούτως ή άλλως μια τροφή που έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Η μοβ γλυκοπατάτα, όμως, θεωρείται ακόμη πιο καλή, γιατί περιέχει πολλές ανθοκυανίνες, οι οποίες βοηθούν την πέψη και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Δείτε ακόμα: Το… ελιξήριο της ζωής κρύβεται στα μύρτιλα!

Acai Berries ( μούρα ):

Θεωρούνται πραγματική «βόμβα» βιταμινών και άλλων χρήσιμων για τον οργανισμών στοιχείων. Λέγεται ότι η συστηματική κατανάλωσή τους βοηθάει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, στην πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα, στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος κ.α.

Μελιτζάνα: 

Άλλο ένα αγαπημένο καλοκαιρινό λαχανικό, η μελιτζάνα είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, αλλά και σε μαγνήσιο και κάλιο, όπως και φυτικές ίνες που προωθούν την υγεία του εντέρου και μας κρατούν χορτάτους. Η φλούδα της έχει μεγάλη διατροφική αξία, γι’ αυτό μην την παραλείπετε. Ακόμη, περιέχει φλαβονοειδή, όπως τη νασουνίνη, η οποία λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής της δράσης βοηθάει στην καταστροφή των ελευθέρων και στην προστασία του οργανισμού από τη γήρανση.

via via

σχετικα άρθρα

Αλεύρι χαρουπιού ή χαρουπάλευρο: Θρεπτική αξία, ιδιότητες και χρήσεις

elmagazino

11 dressings με ελάχιστες θερμίδες και πολύ γεύση για τις σαλάτες!

elmagazino

7 καλύτερες συνταγές με τα πιο δροσερά mocktails

elmagazino

Leave a Comment