LifeStyle Αλμυρες συνταγες

Μπατζίνα, πανεύκολη και πεντανόστιμη Θεσσαλιώτικη πίτα χωρίς φύλλο

Μπατζίνα, πανεύκολη και πεντανόστιμη Θεσσαλιώτικη πίτα χωρίς φύλλο

Η μπατζίνα είναι μία παραδοσιακή πίτα από την Θεσσαλία, συγκεκριμένα μια πανεύκολη πολύ λεπτή αλμυρή «γυμνή» κολοκυθόπιτα.

Αυτή η πιτούλα εκείνα τα χρόνια αποτελούσε το κολατσιό όλων για τα παιδιά στο σχολείο, για τους μεγάλους που δούλευαν στα χωράφια, σαν κέρασμα, σαν εύκολη λύση για να χορτάσουν την «πείνα» τους εκείνα τα δύσκολα χρόνια!

Φυσικά τα υλικά τότε ήταν αγνά, συνήθως ψηνόταν στο ξυλόφουρνο!

Μία πίτα που «κρύβει» την ελληνική παράδοση και τον τρόπο ζωής των προηγούμενων χρόνων. Ακολουθείς παρακάτω τη συνταγή για μπατζίνα, σου υπόσχομαι πως αν την κάνεις και λεπτή-λεπτή θα είναι η καλύτερη μπατζίνα που έφαγες ποτέ!

Στη Θεσσαλία βάζουν κολοκύθια ειδικά για μπατζίνα, αυτά που γίνονται μεγάλα πρασινοκίτρινα, δεν υπάρχει σπίτι σε χωριό που να μην έχει 5-6 τέτοια κολοκύθια για να φτιάχνει τη καλύτερη συνταγή για μπατζίνα!

Μπατζίνα, Παραδοσιακή Πίτα Θεσσαλίας
•Προετοιμασία: 20′  •Έτοιμη σε: 1 ώρα και 10′  •Ποσότητα: 10-12 άτομα   •Επίπεδο Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά
500 gr. κολοκύθα πράσινη
400 gr. φέτα σκληρή
2 αυγά
120 ml. γάλα
80 ml. ελαιόλαδο
250 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Αλάτι

Εκτέλεση βήμα-βήμα

Για να φτιάξουμε την τέλεια μπατζίνα θα χρειαστούμε μια μεγάλη πράσινη κολοκύθα.

Κόβουμε την κολοκύθα στην μέση, με ένα κουτάλι αφαιρούμε τους σπόρους.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου.

Βγάζουμε την ψίχα της κολοκύθας ξύνοντας με κουτάλι , διαφορετικά τρίβουμε την κολοκύθα στο χοντρό μέρος του τρίφτη και την βάζουμε σε τρυπητό.
Πατάμε με το χέρι μας καλά την τριμμένη κολοκύθα να βγάλει τα υγρά και αλατίζουμε.

Θρυμματίζουμε την φέτα με ένα πιρούνι και την βάζουμε σε ένα μπολ.
Κρατάμε στην άκρη μία χούφτα από το τυρί για το τέλος.
Προσθέτουμε στο μπολ τα αυγά,το γάλα, το ελαιόλαδο, την φέτα και ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε το την τριμμένη κολοκύθα και αν χρειάζεται, ανάλογα την φέτα λίγο αλάτι, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά, ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα σχετικά σφιχτό χυλό.

Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί.
Το ταψί πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε η πίτα να έχει πάχος το περισσότερο 1 εκατοστό, γιατί πρέπει να είναι λεπτή.
Προσθέτουμε πάνω από την πίτα το τυρί που κρατήσαμε, θρυμματισμένο και μερικά κομματάκια βούτυρο στην επιφάνεια.

Ψήνουμε για 50-60 λεπτά στους 180°C Κελσίου, στο χαμηλό ράφι του φούρνου. Αν την θέλουμε ξεροψημένη ψήνουμε 15 λεπτά ακόμη, αφού καλύψουμε με λαδόκολλα.

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο η μπατζίνα και κόβουμε σε κομμάτια.

Νόστιμη τυρόπιτα χωρίς φύλλο!

via

σχετικα άρθρα

15 Κανόνες για τέλειο συνδυασμό Κρασιού-Φαγητού!

elmagazino

Βιταμίνη D, 7 συμπτώματα που δείχνουν έλλειψη και οι 7 καλύτερες φυσικές πηγές για τη διατροφή!

elmagazino

Λίμνη Τσιβλού, δώρο της φύσης!

elmagazino

Leave a Comment