Plus+

Οι 10 χρυσοί κανόνες επιτυχίας των υποψηφίων

Οι 10 χρυσοί κανόνες επιτυχίας των υποψηφίων

Τη δική τους μάχη για µία θέση στα ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης δίνουν από τις 6 Ιουνίου περίπου 100.000 υποψήφιοι που θα λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις. Την αρχή την έκαναν οι υποψήφιοι των επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ), οι οποίοι εξετάζονται στο μάθημα των Νέων Ελληνικών και σήμερα οι απόφοιτοι των ημερήσιων και των εσπερινών λυκείων, ξεκινώντας µε το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Πότε μηδενίζεται το γραπτό του εξεταζόμενου: Η εξεταστική διαδικασία ολοκληρώνεται στις 18 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 20 του μήνα για τα Επαγγελματικά Λύκεια ενώ η συνολική φετινή περίοδος των πανελλαδικών διαγωνισμών ολοκληρώνεται με τα Ειδικά Μαθήματα στις 2 Ιουλίου. 

Όσον αφορά τους μαθητές, οι ώρες που απομένουν καλό θα ήταν να χρησιμοποιηθούν για ασκήσεις… ηρεμίας, μια και είναι γνωστό ότι αν τους καταβάλει το άγχος δεν θα μπορέσουν να αποδώσουν στον εξεταστικό μαραθώνιο που ακολουθεί. Οι ατέλειωτες ώρες διαβάσματος δεν έχουν πλέον καμία χρησιμότητα, αντίθετα κουράζουν το μυαλό και το σώμα.

Το καλύτερο θα ήταν οι μαθητές να αφιερώσουν τώρα τον χρόνο τους σε ξεκούραση, καλό ύπνο και σωστό φαγητό. Ο στόχος είναι να φτάσουν στα εξεταστικά κέντρα αισιόδοξοι και χαρούμενοι. Υπάρχουν ορισμένα βασικά πράγματα σύμφωνα με το «Έθνος» τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχάσετε όταν φτάσετε στο εξεταστικό κέντρο. Δείτε αναλυτικά:

  1. Nα έχετε μαζί σας το δελτίο εξεταζόμενου, αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, δύο στυλό διαρκείας, μολύβι και γομολάστιχα (όχι μπλάνκο).
  2. Επιτρέπεται το νερό ή κάποιο αναψυκτικό.
  3. Δεν επιτρέπεται το κινητό, ακόμη κι αν είναι κλειστό. Αφήστε το σπίτι. Εάν ο καθηγητής το εντοπίσει πάνω σας, έχει το δικαίωμα ακόμη και να σας μηδενίσει το γραπτό.
  4. Τα ίδια ισχύουν για τα «σκονάκια» και για την αντιγραφή. Δυστυχώς κάποιοι μαθητές κάθε χρόνο παραβιάζουν αυτές τις «εντολές» και τελικά αυτό που καταφέρνουν είναι να χάσουν τις εξετάσεις. Να θυμάστε ότι οι επιτηρητές δεν κάνουν τα στραβά µάτια σε τέτοιες περιπτώσεις.
  5. Αντί λοιπόν για κινητό, φορέστε ένα ρολόι. Θα σας φανεί πολύ χρήσιμο, αφού θα μπορείτε να βλέπετε τον χρόνο που απομένει μέχρι να ολοκληρωθεί το τρίωρο που έχετε στη διάθεσή σας.
  6. Όση ώρα είστε στο προαύλιο καλό θα ήταν να μην κάνετε συζητήσεις µε τους συμμαθητές σας για «SΟS θέματα». Το πιθανότερο είναι ότι θα αγχωθείτε και μάλιστα χωρίς λόγο. Στις Πανελλαδικές όλα τα θέματα είναι πιθανά.
  7. Μόλις έρθουν τα θέματα, συγκεντρωθείτε σε αυτά και μην αφήσετε τίποτα να αποσπάσει την προσοχή σας. Διαβάστε Μια φορά όλα τα θέματα και κρατήστε κάποιες πρόχειρες σημειώσεις, στις οποίες θα ανατρέξετε αργότερα. Αμέσως μετά επεξεργαστείτε τα θέματα που γνωρίζετε πολύ καλά. Αφήστε στο τέλος όποιο θέμα σάς φαίνεται δύσκολο ή δυσνόητο. Δεδομένου ότι στα περισσότερα μαθήματα εξετάζεστε σε τέσσερα θέματα, ο μέσος χρόνος που πρέπει να αφιερώσετε σε κάθε θέμα είναι περίπου 45 λεπτά της ώρας. Οµως, κάποια από τα θέματα θα φανούν στους προετοιμασμένους υποψηφίους πολύ απλά, συνεπώς ο χρόνος που θα απομείνει για τα απαιτητικά θέματα είναι αρκετός. Σε κάθε περίπτωση, ο χρυσός κανόνας είναι να μην επιμείνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κάποιο θέμα που φαίνεται ότι δεν μπορείτε άμεσα να επιλύσετε, γιατί αυτό θα επιφέρει δύο αρνητικά: πρώτον, θα μειωθεί ο χρόνος που θα απομείνει για να αφιερώσετε στα άλλα θέματα και δεύτερον, η εμμονή στο ίδιο θέμα κατά κανόνα μειώνει τις πιθανότητες για την επίλυσή του. Συνεπώς, εάν «κολλήσετε» σε κάποιο θέμα, το αφήνετε για λίγο, ασχολείστε µε τα υπόλοιπα και επανέρχεστε σε αυτό αργότερα.
  8. Ξεκινήστε από τα εύκολα θέματα, γιατί αυτό θα σας δώσει κουράγιο να συνεχίσετε στα δύσκολα και κυρίως στο 4ο, που είναι και το δυσκολότερο.
  9. Στόχος είναι να συγκεντρώσετε τα περισσότερα δυνατά µόρια. Αν δείτε ότι δεν ξέρετε κάποιο θέμα καλά, μην απογοητεύεστε. Δεν πειράζει. Συνεχίστε παρακάτω.
  10. Εξαντλήστε τον χρόνο για διορθώσεις και «χτένισμα» των απαντήσεων.

Καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες!

Πηγή

σχετικα άρθρα

Γνωρίστε τα ήθη και τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας ανά την Ελλάδα!

elmagazino

Ποιο είναι το κατάλληλο δοχείο φαγητού & παγούρι για το σχολείο!

elmagazino

Τι είναι ο μεταβολισμός, από τι επηρεάζεται: 8 τρόποι για να τον ενεργοποιήσετε!

elmagazino

Leave a Comment