Ταξιδια

Σύβοτα: Η «Καραϊβική» της Ελλάδας με τις εξωτικές παραλίες και το καταπράσινο τοπίο! – video

Σύβοτα: Η «Καραϊβική» της Ελλάδας με τις εξωτικές παραλίες και το καταπράσινο τοπίο!

Τα μαγευτικά Σύβοτα βρίσκονται στο νότιο τμήμα του νομού Θεσπρωτίας και απέχουν μόλις 12 χλμ από την Ηγουμενίτσα. Τα Σύβοτα είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός χτισμένος σ’ ένα κλειστό θαλάσσιο κόλπο που γύρω του έχουν σχηματιστεί μικρά νησάκια όπως ο Άγιος Νικόλαος και το Μαύρο Όρος.

Έδρα του Δήμου Συβότων είναι η Πλαταριά και ο πληθυσμός του δήμου είναι περίπου 3.010 κάτοικοι.

Τα Σύβοτα είναι γνωστά από την αρχαιότητα για την ναυμαχία Κορινθίων και Θεσπρωτών εναντίον των Κερκυραίων. Η ναυμαχία έγινε κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου το 433 π.Χ. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας το χωριό ονομάστηκε Μούρτος από το όνομα του προκρίτου, ο οποίος λαφυραγωγούσε τα διερχόμενα εμπορικά πλοία. Το όνομα αυτό διατηρήθηκε ως το 1959, όπου και επανήλθε η παλαιά ονομασία.

Τα Σύβοτα είναι μια προικισμένη από την φύση περιοχή που είναι πνιγμένη στο πράσινο, οι πεντακάθαρες παραλίες της με τα κρυστάλλινα νερά θα σας συνεπάρουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Διαθέτουν άρτια τουριστική υποδομή και αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Τα Σύβοτα και η Πλαταριά διαθέτουν μαρίνα και έχουν την δυνατότητα να φιλοξενήσουν μικρά σκάφη.

Πολλά ξενοδοχεία και προσεγμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια θα σας προσφέρουν μια άνετη διαμονή με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Οι ταβέρνες και τα εστιατόρια της περιοχής θα φροντίσουν να ικανοποιήσουν όλες τις γαστρονομικές σας απαιτήσεις ενώ τα μπαράκια, οι καφετέριες και τα club αναλαμβάνουν την νυχτερινή σας διασκέδαση.

Στα Σύβοτα μπορείτε να επισκεφθείτε τα δυο καταπράσινα νησάκια στην είσοδο του κόλπου, τον Άγιο Νικόλαο και το Μαύρο Όρος. Η πρόσβαση γίνεται με βάρκα. Στο νησάκι Μαύρο Όρος κατασκευάστηκε φάρος το 1884 από την Γαλλική εταιρία Οθωμανικών Φάρων. Το ύψος του φάρου είναι 14 μέτρα και εντάχθηκε στο Ελληνικό Φαρικό δίκτυο μετά το 1912-1913.

Νοτιοανατολικά των Συβότων, πάνω σ’ ένα λόφο, βρίσκεται ο αρχαίος οικισμός Βραχωνά. Ο οικισμός αποτελείται από 50 περίπου ερειπωμένα σπίτια που χρονολογούνται από τον 18ο – 19ο αιώνα. Στα δυτικά του οικισμού υπάρχουν ερείπια ακρόπολης προϊστορικών χρόνων.

Μόλις 3 χλμ από την Πλαταριά βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, όπου κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας βρισκόταν εκεί μοναστήρι. Σήμερα, σε αυτή την πανέμορφη θέση βρίσκεται ο νέος ναός της Αγίας Παρασκευής που χτίστηκε την δεκαετία του 1960.

Στο χωριό Πολυνέρι μπορείτε να δείτε το Κάστρο Πολυνερίου που περιβάλλεται από πολυγωνικό τοίχος.

Απίστευτες παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, άμμο και ζεστά νερά. Στα Σύβοτα μπορείτε να κολυμπήσετε και να απολαύσετε στιγμές ηρεμίας σε πολλές παραλίες όπως Γαλλικός, ΔΕΗ, Ζέρη, Μπέλλα Βάρκα στο νησάκι Μουρτεμένο, Ζάβια, Μέγα Άμμος, Μικρή Άμμος, Μέγα Τράφο, Πισίνα στο νησάκι του Αγίου Νικολάου και Αγία Παρασκευή.

Από την πρώτη στιγμή που θα αντικρίσετε την απαράμιλλη ομορφιά του φυσικού τοπίου, θα σας μείνει αξέχαστο. Οι πανέμορφες παραλίες με τα διάφανα νερά περικυκλωμένες από πράσινο και τα δυο καταπράσινα νησάκια στην είσοδο του κόλπου συνθέτουν μια ειδυλλιακή εικόνα.

Πως θα πάτε

Τα Σύβοτα απέχουν 459 χλµ από την Αθήνα. Το ταξίδι µε Ι.Χ. για Σύβοτα περίπου 5,5 ώρες. Εναλλακτικά, θα φτάσετε στα Σύβοτα µε λεωφορείο του ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας (Τηλ. 210 5125954), µε ανταπόκριση στην Ηγουμενίτσα. Αφετηρία ο σταθμός του Κηφισού. Πολύ πιο σύντομο είναι το ταξίδι µε Ι.Χ. για όσους έρχονται από Θεσσαλονίκη (γύρω στις 3,5 ώρες), λόγω της Εγνατίας Οδού.

Πάργα: Το νησί της Ηπείρου

via

σχετικα άρθρα

Μια άλλη ματιά του πιο κοσμοπολίτικου νησιού….την Μύκονο !

elmagazino

22 Προτάσεις για Παξούς-Αντίπαξους

elmagazino

Κύθνος, ένας ανεξερεύνητος παράδεισος!

elmagazino

Leave a Comment