Γλυκες συνταγες Φαγητο

Παγωμένο τσάι, το αληθινό

Παγωμένο τσάι, το αληθινό

Εδώ και χρόνια έχω μια μεγάλη απορία. Γιατί ποτέ κανένα καφέ δεν σερβίρει κανονικό, αληθινό παγωμένο τσάι; Είναι τόσο μα τόσο εύκολο στην προετοιμασία, πολύ πιο οικονομικό, και ελεγχόμενο στη γλυκύτητά του (για να μην πω στις θερμίδες του). Δοκιμάστε να φτιάξετε μια κανάτα, κρατήστε τη στο ψυγείο και έχετε έτοιμο το πιο υγιεινό – ξεδιψαστικό ρόφημα.

Για να μη παρεξηγούμαστε, δεν έχω τίποτα με το έτοιμο παγωμένο τσαγάκι. Παλιότερα ήταν το πρώτο που επέλεγα στο περίπτερο όταν ήθελα αναψυκτικό. Τα τελευταία χρόνια όμως, που έχω μειώσει κάπως τη ζάχαρη στα ροφήματα, η γεύση του έτοιμου iced tea μου πέφτει πολύ γλυκιά. Η απορία μου αφορά περισσότερο στις καφετέριες, οι οποίες θα μπορούσαν να προσθέσουν στους καταλόγους τους μια πληθώρα γεύσεων και ποικιλιών τσαγιού, δίνοντας στους πελάτες περισσότερες επιλογές και εξοικονομώντας κέρδη, μιας και δεν συγκρίνεται το κόστος παρασκευής του αληθινού με το κόστος του έτοιμου. Τελοσπάντων, ας μη μπλέκομαι σε θέματα μαγαζιών εστίασης! Μπορώ όμως να σας δώσω κάποιες ιδέες για μια οικονομική, εύκολη και γρήγορη λύση όταν θέλετε να πιείτε στο σπίτι κάτι δροσιστικό και πολύ υγιεινό. Ρυθμίζοντας την προσθήκη ζάχαρης, ή αντικαθιστώντας τη με ζαχαρίνη, έχετε και το απόλυτο διαιτητικό αναψυκτικό.

Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί για το πράσινο τσάι

Για κάποιον περίεργο λόγο, ενώ στα ζεστά ροφήματα έχω καταργήσει εντελώς τα γλυκαντικά, στα κρύα δεν μπορώ να συνηθίσω την παντελή έλλειψη ζάχαρης. Ο καπουτσίνο φρέντο για παράδειγμα δεν κατεβαίνει αν δεν είναι μέτριος. Δεν ξέρω ποιά είναι η διαφορά, αλλά ισχύει και στο τσάι με μοναδική εξαίρεση το πράσινο. Το μαύρο ή το λευκό τσάι, όταν είναι παγωμένο θέλει για μένα οπωσδήποτε λιγάκι ζαχαρίτσα για να πίνεται ευχάριστα (ή ζαχαρίνη αν είμαι σε «τέτοια φάση»). Η ποσότητα όμως είναι ελάχιστη για ολόκληρη την κανάτα, οπότε δεν γίνεται πετιμέζι, απλά παίρνει μια πιο απολαυστική διάσταση ως αναψυκτικό.

Στο σπιτικό iced tea υπάρχει επίσης απίστευτος χώρος για πειραματισμούς, με προσθήκη εσπεριδοειδών, μυρωδικών, φρούτων, ή οτιδήποτε μπορούμε να φανταστούμε.

Οι τρόποι προετοιμασίας του παγωμένου τσαγιού είναι δυο. Είτε με καυτό νερό, είτε με νερό σε θερμοκρασία βρύσης. Οι απόψεις είναι πολλές και διάφορες για το τι είναι καλύτερο. Εγώ θα έλεγα να κάνετε ό,τι σας βολεύει, προσωπικά δεν διακρίνω διαφορά στη γεύση. Εκτός από την περίπτωση που χρησιμοποιούμε ζάχαρη, όπου η λογική μας λέει να προσθέσουμε καυτό νερό για να διαλυθεί καλά. Εμένα με βολεύει και γενικότερα το καυτό νερό, γιατί θέλει πολύ λιγότερο χρόνο να πάρει τη γεύση που πρέπει. Το κρύο νερό θέλει γύρω στα είκοσι λεπτά, που για μένα αυτό σημαίνει «ας κάνω κάτι άλλο όσο περιμένω… (και δυο ώρες μετά)… αμάν το τσάι!». Επειδή μου αρέσει ελαφρύ στη γεύση αυτός ο τρόπος καταλαβαίνετε πως δεν μου ταιριάζει.

Στα βήματα περιγράφω και τις δυο μεθόδους. Πειραματιστείτε, ξεκινώντας ίσως με ένα ελαφρύ μαύρο τσάι με λίγη ζαχαρίτσα, και με βάση το αποτέλεσμα κάντε τις αλλαγές που νομίζετε. Α επίσης, το γάλα δεν έχει καμιά δουλειά στο παγωμένο τσάι! Εκτός αν εσείς πάτε τους πειραματισμούς σε άλλο επίπεδο.

Υλικά για μια κανάτα:

  • 2-3 φακελάκια μαύρο τσάι
  • 3 κ.γ. ζάχαρη
  • 5 κούπες νερό
  • 1/2 λεμόνι κομμένο σε φέτες
  • λίγα φύλλα δυόσμου
  • πολλά παγάκια για το σερβίρισμα
  • έξτρα φέτες λεμόνι και φύλλα δυόσμου για το σερβίρισμα

Στη συνταγή χρησιμοποιώ απλό μαύρο τσάι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πράσινο ή άλλα βότανα της αρεσκείας σας. Αν έχετε τα κανονικά φακελάκια με κορδόνι από το σουπερμάρκετ, χρησιμοποιήστε 3. Αν έχετε κάποιας αγγλικής μάρκας με λίγο μεγαλύτερο φακελάκι χωρίς κορδόνι, βάλτε 2 διότι συνήθως αυτά έχουν πιο δυνατή γεύση.

  • Βήμα 1 – Για τη μέθοδο με το καυτό νερό: Σε μια τσαγιέρα βάζουμε τα φακελάκια τσάι και τη ζάχαρη. Βράζουμε 3 κούπες νερό και τις προσθέτουμε. Αφήνουμε για 2-4 λεπτά, ανακατεύοντας που και που, και έπειτα αφαιρούμε τα φακελάκια. Ανακατεύουμε ξανά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Σε μια κανάτα βάζουμε τις φέτες λεμονιού και τον δυόσμο. Προσθέτουμε 2 κούπες νερό σε θερμοκρασία δωματίου, και μετά προσθέτουμε και το τσάι από την τσαγιέρα. Όταν κρυώσει βάζουμε την κανάτα στο ψυγείο. Σημείωση: Μην προσπαθήσετε να το φτιάξετε απευθείας σε κανάτα, εκτός αν ξέρετε πως αντέχει στο καυτό νερό. Αν δεν έχετε τσαγιέρα, ετοιμάστε την κανάτα με το κρύο νερό και φτιάξτε το τσάι σε κούπες, ρίχνοντάς τες μια μια στο κρύο νερό.
  • Βήμα 2 – Για τη μέθοδο με το κρύο νερό: Βάζουμε τα φακελάκια και τη ζάχαρη στην κανάτα και συμπληρώνουμε με τις 5 κούπες νερό. Αφήνουμε για περίπου 20 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Αφαιρούμε τα φακελάκια, ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη και προσθέτουμε τα άλλα μας υλικά. Βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
  • Βήμα 3 – Για το σερβίρισμα: Βάζουμε σε ψηλό ποτήρι από μια φέτα λεμόνι και ένα-δυο φυλλαράκια δυόσμου, το γεμίζουμε με πολλά παγάκια, και σερβίρουμε το τσάι. Αν είναι δυνατό στη γεύση μπορούμε να το αραιώσουμε με λίγο παγωμένο νερό. Να θυμάστε πως όσο μένει στο ψυγείο δυναμώνει από μόνο του.

Πληθώρα γεύσεων με πλούσια οφέλη για τον οργανισμό ενώ αποτελεί άριστη πηγή ενυδάτωσης, βρείτε το δικό σας γευστικό δημιούργημα και απολαύστε το!

Ξεδιψάστε με δροσερό αρωματικό νερό!

via

σχετικα άρθρα

Κοντοσούβλι, guest star ή πρωταγωνιστής στο πασχαλινό τραπέζι?

elmagazino

Οι καλύτεροι κουραμπιέδες

elmagazino

Ξεδιψάστε με δροσερό αρωματικό νερό!

elmagazino

Leave a Comment