Αλμυρες συνταγες Φαγητο

Παραδοσιακά εδέσματα Χριστουγέννων από όλο το κόσμο!

Παραδοσιακά εδέσματα Χριστουγέννων από όλο το κόσμο!

Οι ημέρες των Χριστουγέννων συνθέτουν ένα γιορτινό κλίμα αγάπης και ζεστασιάς. Το Χριστουγεννιάτικο ή το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι προσφέρει ποικιλία γεύσεων και μυρωδιές που σου ανοίγουν την όρεξη, η κάθε χώρα ακολουθεί τις δικές τις μοναδικές παραδόσεις όπου διαφέρουν μεταξύ τους.

  • Στην Ελλάδα κυριαρχεί το ψητό, ενώ η γεμιστή γαλοπούλα με κουκουνάρια και κάστανα μονοπωλούν καθώς και τα παραδοσιακά μας γλυκίσματα πρωταγωνιστούν κάθε χρόνο, οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα.
  • Στη Σουηδία, το σουηδικό «julbord» ή το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι αρχίζει συνήθως με κρύα πιάτα ψαριών και έπειτα ζεστά κρεατικά και ορεκτικά. Πρόκειται για ένα σουηδικό κρύο ζαμπόν.
  • Στην Πορτογαλία γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με μπακαλιάρο και βραστές πατάτες.
  • Στο Πουέρτο Ρίκο, το εθνικό πιάτο τους είναι ένα χοίρινο μικρο που λέγεται «lechón», ουσιαστικά είναι ολόκληρο το χοίρινο στη σούβλα. Για επιδόρπιο, «tembleque» μια πουτίγκα που βασίζεται σε καρύδα.
  • Στο Μεξικό τυλίγουν τα κρεατικά τους με την μεξικάνικη πίτα «tamales» όχι μόνο τα δωράκια συνοδευόμενα με πολλά φρούτα και λαχανικά.
  • Στην ανατολική Ευρώπη, η Λιθουανία, η Πολωνία και η Ουκρανία προσφέρουν ποικιλίες στην γιορτή των Χριστουγέννων δώδεκα πιάτων. Το κρέας, τα ψάρια,τα σιτηρά, τα αυγά και το γάλα κυριαρχούν.
  • Στην Ιαπωνία την ήμερα των Χριστουγέννων τιμούν όλοι το τηγανητό κοτόπουλο με τις γνωστές γιαπωνέζικες sauce.
  • Στην Γερμανία, το Χριστουγεννιάτικο δείπνο περιλαμβάνει πάπια, χήνα, κουνέλι ή ψητό χοιρινό συνοδευόμενο από κόκκινο λάχανο και τις παραδοσιακές μεγάλες πατατοκροκέτες ενώ δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα λουκάνικα. Για επιδόρπιο προτιμούν τα μπισκότα βουτύρου.
  • Στη Βρετανία, το Χριστουγεννιάτικο δείπνο αποτελείται από γεμιστή γαλοπούλα περιτριγυρισμένη από ψητές πατάτες, λαχανάκια Βρυξελλών και σάλτσα granberry. 
  • Στη Τζαμάικα ετοιμάζουν από βραδύς ένα μαγειρευτό κατσικάκι κατσαρόλας με κάρυ και λάχανο.
  • Στην Γαλλία την ημέρα των Χριστουγέννων τιμούν την γεμιστή γαλοπούλα με «foie gras», συνοδευόμενο από πίτες με χοιρινό κιμά και αφρώδη κρασιά.
  • Στην Γροιλανδία οι άντρες σερβίρουν στις γυναίκες το παραδοσιακό μενού το δημοφιλές «whale blubber» της Γροιλανδίας ενώ για επιδόρπιο το Χριστουγεννιάτικο γλυκό τους είναι το κουάκερ με γάλα, ζάχαρη και κανέλα.
  • Στην Αμερική ακολουθούν κατά γενικό κανόνα τη γεμιστή γαλοπούλα όπως την ημέρα των ευχαριστιών με διαφοροποιήσεις των μεγάλων κοινοτήτων που ακολουθούν την δική τους μοναδική παράδοση.
  • Το χοιρινό είναι ένα δημοφιλές πιάτο Χριστουγέννων στη Νορβηγία  που σερβίρεται με τουρσί λάχανου και βραστές πατάτες.
  • Στην Ρωσία, μετά από νηστεία τρώνε όλοι από ένα κοινό μπολ που συμβολίζει την ενότητα το «kutia», είναι ρύζι που σερβίρεται με μέλι, σταφίδες και παπαρουνόσπορο. Το γεύμα των Χριστουγέννων αποτελείται από την γνωστή ρώσικη σούπα «solyanka» από παντζάρι, ένας ζωμός με λάχανο πατάτα ή μανιτάρια.
  • Στην Αυστραλία, στο καλοκαιρινό τους τραπέζι συνήθως σερβίρονται κρύα ζαμπόν, γαλοπούλας ενώ σε πολλά Χριστουγεννιάτικα τραπέζια δεν λείπουν τα θαλασσινά, τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής.

σχετικα άρθρα

Η τέχνη των cocktails- 7 συνταγές

elmagazino

Κάστανα σε σιρόπι βανίλιας- λικέρ κάστανου

elmagazino

Σπιτικές καριόκες με λευκή -μαύρη σοκολάτα!

elmagazino

Leave a Comment