Plus+

Που πάνε τα σκουπίδια στο διάστημα ?

Που πάνε τα σκουπίδια στο διάστημα ?

Τα πρώτα διαστημικά σκουπίδια έκαναν την εμφάνιση τους στα τέλη της δεκαετίας του 1950 όταν ξεκίνησε η αποστολή των δορυφόρων. Μετά από χρόνια κατά την απόσυρση των δορυφόρων δεν υπήρξε πρόβλεψη για τον καθαρισμό των απορριμάτων που δημιουργούνται από διάφορα κατεστραμμένα τμήματα δορυφόρων και άλλων αντικείμενων. Έτσι τα διαστημικά σκουπίδια κινούνται με ταχύτητα άνω των 27.000 χλμ την ώρα !Η βαρυντική έλξη της Γης δεν επιτρέπει να φύγουν προς το διάστημα διατηρώντας τα γύρω από την τροχιά της, όπου συγκρούονται μεταξύ τους και δημιουργούνται νέα μικρότερα, το ίδιο επικίνδυνα.

Προκειμένου να αντιληφθεί κανείς την έκταση του ζητήματος ,απαραίτητη κρίνεται μια ολοκληρωμένη εικόνα του τι συνιστά “διαστημικό σκουπίδι”.

πηγή

Σύμφωνα με υπολογισμούς ,τουλάχιστον 23.000 μη λειτουργικά κομμάτια εξοπλισμού εξακολουθούν να βρίσκονται στο διάστημα ακόμη και δεκαετίες μετά το πέρας των αποστολών τους με τον αριθμό να γιγαντώνεται σε 500.000 θραυσμάτων και άλλων μικροαντικειμένων.

Τα διαστημόπλοια έχουν περίβλημα προστασίας για την αντιμετώπιση ανάλογων προσκρούσεων, «ακόμα και το μικρότερο αντικείμενο, όταν τρέχει με ταχύτητα χιλιάδων χιλιομέτρων μπορεί να διαπεράσει ένα διαστημόπλοιο ή να χτυπήσει θανάσιμα έναν αστροναύτη που δουλεύει έξω από το σκάφος. Ζωντανό παράδειγμα, το γάντι που έχασε ο αστροναύτης Εντουαρντ Χουάιτ, στην πρώτη του διαστημική βόλτα που έκανε το 1965, περιστρέφονταν για ένα μήνα με ταχύτητα 28.000 χλμ. την ώρα,σίγουρα ήταν το πιο επικίνδυνο πέταγμα γαντιού στην ιστορία!

Το πιο πρόσφατο περιστατικό συνέβη στις 23/8/2018 όταν 4 μόλις μήνες είχε τεθεί σε τροχιά, ένας δορυφόρος επιτήρησης ο Sentinel-3 B αναγκάστηκε να αλλάξει τροχιά. Το 2016 ένα θραύσμα θρυμμάτισε ένα παράθυρο του σταθμού, όχι μόνο οι δορυφόροι, αλλά ο ίδιος ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) και οι αστροναύτες του κινδυνεύουν.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έχει θέσει σε λειτουργία το πρόγραμμα Space Situational Awareness (SSA) για να παρακολουθεί τα διαστημικά σκουπίδια, ενώ το θέμα απασχολεί σοβαρά και την αμερικανική NASA.

Ο ευρωπαϊκός πιλοτικός δορυφόρος RemoveDebris, δοκιμάζει ένα νέο σύστημα αποκομιδής των διαστημικών σκουπιδιών, εκτοξεύθηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα πάνω σε έναν πύραυλο Falcon 9 της αμερικανικής SpaceX τον Απρίλη του 2018.Το βάρους του «αλιευτικού-σκουπιδιάρικου» είναι στα 100 κιλά ενώ ανήκει στην Space Χ, του Έλον Μασκ όταν πιάσει ένα αντικείμενο θα το σύρει στην ατμόσφαιρα της Γης, ώστε να καεί εκεί από τις υψηλές θερμοκρασίες.

 

σχετικα άρθρα

Εντυπωσιακές δημιουργίες με βότσαλα!

elmagazino

Διαδικτυακές εφαρμογές περιήγησης σε συλλογές Μουσείων της Ελλαδος!

elmagazino

String art !

elmagazino

Leave a Comment