Ιδιοτητες τροφιμων Φαγητο

Ρόδι: Γούρι; Όχι μόνο..!

Ρόδι: Γούρι; Όχι μόνο..!

Το ρόδι από την αρχαιότητα έχει συνδεθεί με την καλοτυχία, την αφθονία, την υγεία και τη γονιμότητα. Είναι από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά, πλούσιο σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που χαρίζουν υγεία, ευεξία και μακροζωία και θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως «Υπερτροφή». Είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες. Περιέχει πολλές διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και υπολογίζεται ότι έχει  2-3 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού.

Διαβάστε επίσης: Βιταμίνη D, 7 συμπτώματα που δείχνουν έλλειψη και οι 7 καλύτερες φυσικές πηγές για τη διατροφή!

Ο χυμός του ροδιού, έχει την πιο μεγάλη ικανότητα καταστροφής των ελεύθερων ριζών!!! (Θερμίδες = περίπου 80kcal/100gr)

Ιδιότητες

  • Το ρόδι, πλούσιο σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή , έχει πολλές αντικαρκινικές δράσεις (προληπτική, αντιμεταστατική, εναντίον της αγγειογένεσης κλπ). Έχει αποδειχθεί ότι ουσίες που περιέχονται στο χυμό του ροδιού, εμφανίζουν ανασταλτικές ιδιότητες στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων ( in vitro), ιδίως του καρκίνου του προστάτη.
  • Συμβάλλει ακόμα στην προστασία κατά του καρκίνου του δέρματος και του μαστού, καθώς και στην επιβράδυνση της ανάπτυξής τους.
  • Ο χυμός του ροδιού μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης  LDL και να ελαττώσει την παρουσία της αθηρωματικής πλάκας, σε αρτηρίες που έχουν ήδη υποστεί στένωση (Αμερικάνικο Ινστιτούτο Έρευνας και Καρκίνου)
  • Προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες και ρίχνει την πίεση του αίματος και μειώνει σημαντικά την έναρξη των παθογόνων μηχανισμών, που οδηγούν στη δημιουργία καρδιαγγειακών νοσημάτων.
  • Αναζωογονεί το δέρμα, αποτρέποντας την πρόωρη γήρανση του! Προστατεύει το συκώτι και ενισχύει την αποτοξινωτική δράση του οργανισμού.
  • Ο χυμός του έχει επίσης αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβηχικές, στυπτικές, επουλωτικές και αντιδιαρροϊκές ιδιότητες. Και γι’αυτό άλλωστε χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και πολλά πολλά χρόνια.
  • Φαίνεται επίσης να βοηθάει στην εξάλειψη των συμπτωμάτων της πρωινής ναυτίας στις εγκύους.
  • Τέλος, επιστήμονες από το Queen Margaret University του Εδιμβούργου ανακάλυψαν πως ο χυμός ροδιού ενισχύει τη διάθεση για ερωτική επαφή, αφού αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο σάλιο και σε άνδρες και σε γυναίκες, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη διάθεση!

Το θαυματουργό αυτό φρούτο μπορεί να καταναλωθεί άνετα καθημερινά ως ενδιάμεσο γεύμα-σνακ (ως φρούτο ή χυμός) ή ακόμα μπορείτε να το προσθέσετε στη σαλάτα σας (ως ντρέσινγκ) , στο ρύζι, στο γιαούρτι, στο smoothie, στο γάλα με τα δημητριακά, σε γλυκά αλλά να φτιάξετε και ένα γευστικό λικέρ!

via

σχετικα άρθρα

Σπιτική γλυκόξινη σάλτσα!

elmagazino

Εύκολες και γευστικές τυροκροκέτες με 3 υλικά

elmagazino

Παραδοσιακή Μάντζα Νάουσας!

elmagazino

Leave a Comment