Σαλιγκάρια, μεζές από άλλο…πλανήτη!
Εμείς μπορεί να μην τα καταναλώνουμε στην καθημερινότητά μας, πολλά εστιατόρια, όμως, τα εντάσσουν στο μενού τους προκαλώντας τους λάτρεις του ιδιαίτερου.
Οι Γάλλοι τρελαίνονται για σαλιγκάρια, σερβίροντας τα συνήθως σαν ορεκτικό, ενώ και στην Ελλάδα δεν πάμε πίσω, με τα σαλιγκάρια να βρίσκονται στο μενού τόσο γκουρμέ εστιατορίων, όσο απλών ταβερνών. Αποτελούν, μάλιστα, μία από τις αρχαιότερες και πιο θρεπτικές τροφές τις οποίες κατανάλωνε ο άνθρωπος για επιβίωση, ενώ σε πολλά σημεία του αρχαίου κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, η κατανάλωσή τους ήταν πολύ συχνή. Η καλλιέργειά τους, μάλιστα, αποτελούσε συνηθισμένο φαινόμενο, προκειμένου να εξασφαλίζουν μεγάλες ποσότητες έτοιμες προς κατανάλωση.
Όπως ήταν φυσικό, η επιθυμία για σαλιγκάρια δεν έμεινε στους αρχαίους χρόνους, αλλά μεταφέρθηκε μέσα στα χρόνια φτάνοντας μέχρι και σήμερα, δημιουργώντας μια τεράστια βιομηχανία στον κόσμο των εστιατορίων και αποτελώντας μια συνηθισμένη επιλογή σε… ασυνήθιστες γαστρονομικές εκδηλώσεις.
Αν δεν τα έχετε δοκιμάσει, ενδεχομένως να σας απωθεί η ιδέα. Στην πραγματικότητα, όμως, οι γευστικοί σας κάλυκες έχουν μεγάλη πιθανότητα να ικανοποιηθούν, καθώς η υφή τους θυμίζει πολύ μανιτάρια, ενώ πολλοί τα παρομοιάζουν και με τα μύδια.
Πώς καταναλώνονται σε διάφορες χώρες
Στην ευρωπαϊκή κουζίνα τα σαλιγκάρια μπορεί να μην έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά… συμμετέχουν ενεργά στα μενού των εστιατορίων.
Στη Γαλλία, για παράδειγμα, κυκλοφορούν με την ονομασία Escargot και σερβίρονται με σκόρδο, βούτυρο και μαϊντανό, τοποθετημένα μέσα στο καβούκι τους αφού μαγειρευτούν, ενώ στη Μάλτα σιγοβράζονται με κόκκινο κρασί ή μπύρα με βασιλικό, μέντα και μαντζουράνα.
Στην Ελλάδα και την Ιταλία χρησιμοποιούνται σε διάφορα πιάτα, όπως επίσης και σε σάλτσες που χρησιμοποιούνται στα ζυμαρικά, ενώ δημοφιλή είναι και στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γερμανία.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει τεράστια αγορά και γίνονται εισαγωγές από διάφορες χώρες, ενώ πολλές από τις συνταγές με σαλιγκάρια που χρησιμοποιούν, είναι εμπνευσμένες από την ευρωπαϊκή κουζίνα.
Το κόστος τους είναι συνήθως υψηλό, λόγω του ότι αποτελούν μεζέ… υψηλού επιπέδου.
Είδη σαλιγκαριών
Δεν είναι όλα τα είδη σαλιγκαριών βρώσιμα, ενώ δεν είναι λίγα αυτά που είναι τόσο μικρά, ώστε δεν αξίζει τον κόπο να τα μαγειρέψει κάποιος. Η νοστιμιά της σάρκας τους διαφέρει από είδος σε είδος και κάθε χώρα έχει τη δική της προτίμηση. Στη Γαλλία δείχνουν συμπάθεια σε αυτά που ανήκουν στο είδος Helix pomatia, ενώ και τα Helix aspersa και Helix lucorum είναι μέσα στις ευρωπαϊκές προτιμήσεις. Δημοφιλή στην Ευρώπη είναι και τα Elona quimperiana.
Διάσημες συνταγές
Τα σαλιγκάρια χρειάζονται ειδικό μαγείρεμα πριν την κατανάλωσή τους, προκειμένου να εξασφαλιστεί το ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να περάσουν παράσιτα στον οργανισμό μας, δημιουργώντας μας προβλήματα. Για το λόγο αυτό, πολλοί τα προτιμούν ψημένα σωστά, έτσι ώστε κάθε ίχνος παράσιτου να σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Πριν μάλιστα τα μαγειρέψουν, πολλοί σεφ τους κάνουν… νηστεία για 3 ημέρες, δίνοντάς τους μόνο νερό και στη συνέχεια ταΐζοντας τα με αλεύρι και νερό για μια βδομάδα για να καθαρίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα.
Οι πιο διάσημες συνταγές με σαλιγκάρια που συναντώνται σε διάφορα εστιατόρια είναι τα σαλιγκάρια ογκρατέν με τυρί στο φούρνο, η σούπα με σαλιγκάρια και μανιτάρια, σαλιγκάρια με κρέμα μπαχαρικών και βοτάνων, σαλιγκάρια Βουργουνδίας με σπαγγέτι, ενώ πιο παραδοσιακά θα βρούμε τα σαλιγκάρια στιφάδο, σαλιγκάρια με μελιτζάνες, σαλιγκάρια στην κατσαρόλα, σαλιγκάρια με τραχανά κ.ά.