Αλμυρες συνταγες Φαγητο

Σπιτική τραγανή λαγάνα χωρίς ζύμωμα!

Σπιτική τραγανή λαγάνα χωρίς ζύμωμα!

Νόστιμη παραδοσιακή λαγάνα, ένας λεπτός και πλατύς άρτος που τρώγεται μόνο μια φορά το χρόνο την Καθαρή Δευτέρα. Το όνομα της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “λάγανον”, που σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής. Εύκολη παρασκευή με απλά υλικά χωρίς ζύμωμα, πριν αγοράσετε δείτε αυτή τη συνταγή.

Υλικά :

  • 600 γρ. αλεύρι (500 σκληρό / 100 καλαμποκάλευρο)
  • 20 γρ. μαγιά
  • ελαιόλαδο
  • 2 ποτήρια χλιαρό νερό
  • 1/2 κ.γ αλάτι
  • 1/2 κ.γ ζάχαρη
  • ζαχαρόνερο & σουσάμι για την επικάλυψη

Μέθοδος εκτέλεσης :

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη μαγιά, ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά, για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Έπειτα προσθέτουμε στο μπολ το λάδι, το αλεύρι και στο τέλος το αλάτι. Ανακατεύουμε τα υλικά μας.
  • Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Σε ένα μεγάλο ταψί στρώνουμε μια λαδόκολλα και πασπαλίζουμε λίγο λάδι.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη μας στο ταψί, αφού έχουμε λαδώσει τα χέρια μας για να μην κολλάνε. Φτιάχνετε μια μεγάλη ή δυο μικρές.
  • Αφού σχηματίσετε πιέστε τη ζύμη με τα δάχτυλα σας, αλείψτε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίστε το σουσάμι.
  • Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, ώσπου να ροδίσει.
  • Όταν ψηθούν τοποθετήστε τις σε σχάρα να κρυώσουν για να παραμείνουν τραγανές

tips :

  • Το μυστικό της λαγάνας είναι το κάλο αλεύρι, προτιμήστε σκληρό με λίγο καλαμποκάλευρο για πιο πυκνή ψίχα.
  • Αντί για σουσάμι μπορείτε να βάλετε μαυροκούκι, γλυκάνισο, πάπρικα και άλλα καρυκεύματα.
  • Αν προτιμάτε τις γεμιστές λαγάνες, μπορείτε να εμπλουτίσετε τη ζύμη με ελιές σε ροδέλες ή λιαστές ντομάτες.

σχετικα άρθρα

Η βασική συνταγή για γρανίτα κάθε γεύσης!

elmagazino

Διασκεδαστικά πιάτα για εορταστικό Πασχαλινό τραπέζι!

elmagazino

Σκορδαλιά με πατάτα, με ψωμί ή με καρύδια?

elmagazino

Leave a Comment