Ταξιδια

Στα χωριά του Μαινάλου και των περιχώρων

Στα χωριά του Μαινάλου και των περιχώρων

Στην καρδιά της Αρκαδίας,στο κέντρο της Πελοποννήσου, το Μαίναλο κοιτάζει το οροπέδιο της Τρίπολης,πνιγμένο στην ομίχλη πάνω από τα σιτοχώραφα,τις μηλιές και τα βουνά τα οποία σκιάζουν το τοπίο. Βουνά ψηλά, ελατοσκέπαστα, γεμάτα μύθους και θρύλους. Πολιτείες και χωριά παλιά όσο κι ο κόσμος καθώς οι πρώτοι αρχαίοι κάτοικοι ήταν οι Αρκάδες, ωστόσο αναστήθηκαν σπουδαίοι Έλληνες. Οι ιερείς του Διός και οι ακόλουθοι του Πάνα, οι παρθένες που συντρόφευαν την Αφροδίτη, οι αφοσιωμένες στον Διόνυσο Μαινάδες και οι ευλαβείς μοναχοί της ορθοδοξίας, όλοι έχουν αφήσει τα χνάρια τους σε αυτόν τον τόπο.Ο μύθος γίνεται ιστορία, τα πραγματικά γεγονότα μυθοποιούνται.

Κυρίαρχος της Αρκαδίας, το Μαίναλο διασχίζει την ενδοχώρα χωρίζοντας τον οροθετημένο από τα βουνά νομό στα δυο.Το βουνό έχει συνολική έκταση 680.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 400.000 είναι δάσος και βρίσκεται ανάμεσα στα πρώτα από άποψη πυκνής δάσωσης βουνά της Ελλάδας, ενώ μέσα στον ορεινό του όγκο, βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη άγριας πανίδας που μαζί με την πλούσια βλάστηση αναδεικνύουν το Μαίναλο σε ένα μοναδικό και πανέμορφο βιότοπο. Ιδανικό για πεζοπορία και ποδηλασία με κατάλληλα μονοπάτια μες τα έλατα.

Οι κυριότερες πόλεις και χωριά που το περιβάλλουν είναι ιδιαίτερα τουριστικά στην εποχή μας, όπως η Δημητσάνα με το υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης ,η Στεμνίτσα με την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Προδρόμου , η Καρύταινα με το όμορφο κάστρο της, η Ελάτη μες τα έλατα,το Χρυσοβίτσι υπήρξε μεγάλο υλοτομικό κέντρο, ενώ στην ανατολική του πλευρά βρίσκεται στους πρόποδές του, η Τρίπολη. Εκεί θα βρείτε παραδοσιακούς ξενώνες και αρχοντικά, όμορφα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και ταβέρνες και μεζεδοπωλεία που προσφέρουν λαχταριστές τοπικές γεύσεις.

πηγή

Tο Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου βρίσκεται στο οροπέδιο της Οστρακίνας σε υψόμετρο 1600 μέτρα, κάτω από την υψηλότερη κορυφή του Μαινάλου (Προφήτης Ηλίας). Απέχει 162 χλμ. από την Αθήνα, 120 χλμ. από την Καλαμάτα, 90 χλμ. από το Ναύπλιο και μόλις 30 χλμ από την Τρίπολη. Βρίσκεται στα όρια του Δήμου Τρίπολης και απέχει από τη Βυτίνα 12 χλμ και τη Δημητσάνα 30 χλμ.Το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου είναι το κοντινότερο στην Αθήνα, μετά από 90 λεπτά άνετης οδήγησης βρίσκεστε σε ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο.

Σε όλα τα χωριά θα βρείτε ιστορικά μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους (Αρχαία Γόρτυνα και Αρχαία Λυκόσουρα) παλιά μοναστήρια, εκκλησίες και μέρη λαογραφικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

  • Επίσης στην ευρύτερη περιοχή του Μαινάλου είναι η Μαντίνεια γνωστή για την ιστορία της αλλά και για τους βουνίσιους αμπελώνες της και το θαυμάσιο λευκό ξηρό κρασί της.
  • Το Λεβίδι με τα αρχοντόσπιτα και τα απεριόριστα μνημεία της ξεχωρίζει του Αλεξάνδρου Παπαναστασίου οι βρύσες σε κάθε γωνιά,το ξωκλήσι της Παναγίας και τα αρχαία βυζαντινά γλυπτά.
  • Ο Ορχόμενος πόλη – κράτος έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο ,μεγάλος μυκηναϊκός οικισμός που ανεβάζουν παραστάσεις αρχαίου θεάτρου τα καλοκαίρια.
  • Η Βλαχέρνα είναι γνωστή για τα ψητά της αλλά και τα μοναστήρια της Παναγίας της Ελεσούσας και της Παναγίας Βλαχέρνας.
  • Η Νυμφασία είναι γνωστή για τις πέτρινες βρύσες της,την “Καρυδιά” του 1824 και την “Μούσγα” με χρονολογία 1876.
  • Η προικισμένη Βυτίνα για την φύση της στα 1050 μ. υψόμετρο,γνωστή για το μαύρο μάρμαρο που κοσμεί τις βρύσες της Αρκαδίας. Εντυπωσιακό το υδραγωγείο αλλά και το συγκρότημα 13 νερόμυλων και τεσσάρων νεροτριβών. Η βουνίσια κωμόπολη γενέτειρά επιφανών ανδρών όπως ο Π.Τριανταφυλλίδης, Τ. Ζαχαρόπουλος, Κων. Παπαρηγόπυλος, και ο Π. Ποταγός ιατρός-φιλόσοφος-εξερευνητής.

Η Αρκαδία φημίζεται για τα κηπευτικά της λόγω του εύφορου εδάφους,τα φημισμένα μήλα Τριπόλεως,τα μυρωδάτα βότανα από τις πλαγιές του Μαινάλου και του Αρτεμισίου.Το οικογενειακό τραπέζι στο Μαίναλο είναι στρωμένο αποκλειστικά με ντόπια προϊόντα, ξεχωρίζει ο γνωστός μεζές του παστού χοιρινού.

Ολόκληρο το Μαίναλο είναι ένα ανοικτό βιβλίο που περιλαμβάνει στις σελίδες του Ιστορία με πολλές δυνατότητες εξερεύνησης των γύρω περιοχών,πρόκειται για μια ποιοτική απόδραση στην πλούσια φύση.

 

σχετικα άρθρα

Μαύρα Βόλια: Η Μαύρη Παραλία Της Χίου Που Τα Βότσαλα Της Προέκυψαν Από Έκρηξη Ηφαιστείου!

elmagazino

Σπήλαιο Καστανιάς, ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη!- video

elmagazino

Λίμνη Τσιβλού, δώρο της φύσης!

elmagazino

Leave a Comment