Αλμυρες συνταγες Φαγητο

Χριστουγεννιάτικο χοιρινό με πατάτες και κάστανα

Χριστουγεννιάτικο χοιρινό με πατάτες και κάστανα

Το απόλυτο χειμωνιάτικο πιάτο που δεν μπορεί κάνεις να φάει μόνο μια μερίδα !Ένα καταπληκτικό φαγητό που σας βγάζει ασπροπρόσωπους στους καλεσμένους σας ή απλά ένα κυριακάτικο κάλο φαγητό !

πηγή

Υλικά που θα χρειαστούμε :

για το κρέας:

  • 1 χοιρινό κότσι με το δέρμα (2 1/2-3 κιλά)
  • 2  κύβους λαχανικών
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • λίγο αλάτι -πιπέρι-δεντρολίβανο-θυμάρι
  • 1 πορτοκάλι
  • νερό

Για τις πατάτες και τα κάστανα :

  • 1 κιλό πατάτες baby ή χοντροκομμένες πατάτες (σαν κυδώνι)
  • 10-12 κάστανα (ζεματισμένα-καθαρισμένα)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι-πιπέρι-δεντρολίβανο-θυμάρι
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 2 πορτοκάλια
  • 1 λεμόνι

Μέθοδος εκτέλεσης :

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 στον αέρα. Χαράζουμε ελαφρώς το χοιρινό κότσι(για να εισχωρήσουν τα μπαχαρικά καλύτερα) και το βάζουμε πάνω σε λαδόκολλα,προσθέτουμε το τριμμένο κύβο λαχανικών, χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά. Έπειτα κλείνουμε την λαδόκολλα και τυλίγουμε το κρέας με αλουμινόχαρτο. Μεταφέρουμε το κρέας σε ταψί πάνω σε μία σχάρα ενώ ρίχνουμε λίγο νερό και ψήνουμε για 3 ώρες, ανά ώρα προσθέτουμε νερό στο ταψί.

πηγή

  • Ωστόσο πλένουμε καλά τις baby πατάτες και τις βράζουμε όπως είναι ολόκληρες με ένα κύβο( ίσα να εισχωρεί το πιρούνι μέσα τους),περίπου 10 λεπτά σε βραστό νερό,στραγγίζουμε και προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το λάδι.
  • Αν χρησιμοποιήσετε πατάτες πλύνετε τις καλά, αφήστε την φλούδα, κόψτε στα 4 την πατάτα σαν κυδώνι και τηγανίστε για 3-4 λεπτά ίσα να πάρει χρώμα. Προσθέστε τον τριμμένο κύβο όπως και τα μπαχαρικά.
  • Τα κάστανα τα χαράζουμε απαλά (όχι μέχρι τη σάρκα) με ένα μαχαίρι σχηματίζοντας x,τα βάζουμε όπως είναι σε βραστό νεράκι ελαφρώς αλατισμένο για 15 λεπτά, στραγγίζουμε και ξεφλουδίζουμε όσο είναι ζεστά,όχι καυτά.

πηγή

Στις 3 ώρες ξετυλίγουμε το κρέας και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μας,το χυμό λεμονιού,το χυμό πορτοκαλιού ,λίγο λάδι, τις πατάτες με τα μπαχαρικά τους, συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 45 λεπτά, ώσπου να πάρουν όλα τα υλικά μας χρώμα. Προσθέτουμε τα κάστανα για άλλα 15-20 λεπτά έτσι δεν θα χάσουν το σχήμα τους και θα ενωθούν με τα υπόλοιπα υλικά.

Το κότσι λιώνει, ξεχωρίζει από το κόκαλο ενώ έχει σχηματίσει τραγανή πέτσα ,οι πατάτες και τα κάστανα έχουν μελώσει, ένα υπέροχο φαγητό για μερακλήδες!

 

 

σχετικα άρθρα

Πως να φτιάξετε μόνοι σας κύβους λαχανικών!!!

elmagazino

Κούμαρο, το παρεξηγημένο άγριο φρούτο με τις θεραπευτικές ιδιότητες

elmagazino

Παραδοσιακή συνταγή για τα πιο απολαυστικά Πασχαλινά κουλουράκια βουτύρου!

elmagazino

Leave a Comment