Plus+

Ετεροχρωμία της ίριδας !

Ετεροχρωμία της ίριδας !

Η ετεροχρωμία της ίριδας , είναι η  ίρις του ενός ματιού να είναι διαφορετικό από το χρώμα της ίριδας του άλλου,το φαινόμενο αυτό λέγεται ολική ετεροχρωμία.

πηγή

Η Δούκισσα Νομικού παρουσιάστρια, έχει ετεροχρωμία της ίριδας.Γνωστοί ηθοποιοί και τραγουδιστές όπως η Kate Bosworth (Μερική ετεροχρωμία), Mila Kunis (Ολική ετεροχρωμία),Henry Cavill (Μερική ετεροχρωμία),Benedict Cumberbatch(Μερική ετεροχρωμία),Demi Moore (Ολική ετεροχρωμία) έχουν ετεροχρωμία της ίριδας.

Υπάρχει επίσης και το φαινόμενο κατά το οποίο η ίρις του ενός ματιού έχει δυο χρώματα, δηλαδή το χρώμα ενός τμήματός της διαφέρει από το χρώμα της υπόλοιπης ίριδας,αυτό αποκαλείται μερική ετεροχρωμία.

πηγή

Η ετεροχρωμία, είτε ολική, είτε μερική, είναι αποτέλεσμα σχετικό με την διαφορετική, πυκνότερη ή ελλιπέστερη συγκέντρωση χρωστικών ουσιών στον βυθό της ίριδας του ματιού, ή τμήματός του και οφείλεται σε γονιδιακή κληρονομικότητα, ή προκαλείται από ασθένεια ή τραυματισμό. Αυτό λοιπόν το ασυνήθιστο φαινόμενο οφείλεται σε άνισο καταμερισμό μελανίνης ή σε γενετικά αίτια όπως ο χειμερισμός ,το σύνδρομο Horner ή το σύνδρομο Waardenburg.Το επηρεαζόμενο μάτι, αυτό δηλαδή με το διαφορετικό χρώμα, μπορεί να είναι υπερχρωματικό ή υποχρωματικό, δηλαδή να έχει περισσότερη συγκέντρωση μελανίνης στον βυθό της ίριδας του ματιού ή ελλιπή. Η πρώτη περίπτωση υποδεικνύει υπερπλασία των ιστών της ίριδας ενώ η έλλειψη μελανίνης υποδεικνύει υποπλασία των ιστών.

πηγή 

H ετεροχρωμία δεν αφορά μόνο τον άνθρωπο, αλλά είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει και σε άλλα θηλαστικά .Ένα κοινό αίτιο είναι η αδρανοποίηση του Χ χρωμοσώματος των θηλυκών που μπορεί να προκαλέσει γενικότερα ετεροχρωματικά χαρακτηριστικά, όπως συμβαίνει στις γάτες καλίκο ή στους σκύλους ράτσας Χάσκυ καθώς και σε άλλα είδη.

πηγή

πηγή

πηγή

πηγή

πηγή

Μια εντυπωσιακή και ευχάριστη ιδιομορφία της φύσης !

 

σχετικα άρθρα

Φθινοπωρινή ισημερία 2020: Πότε έρχεται επίσημα το Φθινόπωρο

elmagazino

Υγρό γυαλί! Ιδέες για κατασκευές – tips

elmagazino

28η Οκτωβρίου 1940: Tι γιορτάζουμε εκείνη την ημέρα

elmagazino

Leave a Comment