Ιδιοτητες τροφιμων Φαγητο

Όλα για το Κεφίρ Καύκασου – Κεφίρ νερού

Ολα για το Κεφίρ Καύκασου – Κεφίρ νερού

Τυχαία, και με αναγκαία προϋπόθεση την ανθρώπινη παρατηρητικότητα και περιέργεια, στις ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και περιβάλλοντος συναντήθηκαν τα κατάλληλα στοιχεία. Έτσι δημιουργήθηκαν και οι κόκκοι κεφίρ που δεν είναι άλλο από ένα φυσικό προβιοτικό προϊόν, ένα συμβιωτικό μείγμα μικροοργανισμών( βάκιλοι, ζυμομύκητες και ακετοβακτήρια ) που έχουν υψηλή θρεπτική και θεραπευτική αξία.

4 λόγοι να εντάξετε το ευεργετικό κακάο στη διατροφή σας + 4 τρόποι να το φτιάξετε αρωματικό!

Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα που παρασκευάζεται με καλλιέργειες σπόρων κεφίρ. Υπάρχουν δύο  τύποι -το κεφιρ γάλακτος που καλλιεργείται σε γάλα και το κεφιρ που καλλιεργείται  σε νερό και ζάχαρη (αναψυκτικό). Οι κόκκοι κεφίρ μοιάζουν με μικρά κουνουπίδια ή κρυστάλλους ζελατίνης αντίστοιχα. Ένα μυστικό μακροζωίας και ευεξίας του οργανισμού που μπορούμε όλοι να το καλλιεργήσουμε στο σπίτι μας.

Κεφίρ Νερού

-Το κεφίρ νερού είναι ένα προβιοτικό ρόφημα που έχει υποστεί ζύμωση από μια αποικία μυκήτων και βακτηρίων ,μοιάζουν κάπως με σπογγώδες και ημιδιαφανούς κρυστάλλους . Οι κόκκοι υπάρχουν στην αγορά, αλλά καθώς δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι ακόμα, μπορείτε να τους βρείτε διαδικτυακά (πολλοί μετατρέπουν τους κόκκους γάλακτος σε κεφιρ νερού) ή από κάποιον τοπικό παραγωγό.

Το ρόφημα μπορεί να περιέχει λίγη ζάχαρη που του δίνει γεύση, αλλά λόγω των «πεινασμένων» βακτηρίων που υπάρχουν στους κόκκους του κεφίρ,  έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και δεν περιέχει φυσικά καφεΐνη.Το κεφίρ νερού, σε αντίθεση με το κεφίρ που βρίσκουμε στην αγορά, φτιάχνεται χωρίς τη χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων και βασίζεται αποκλειστικά στη χρήση ζάχαρης και νερού.

Πως φτιάχνεται

Αν θέλετε σπιτικό κεφίρ νερού, μπορείτε να το ετοιμάσετε σε τρεις μέρες και μόνο με πέντε λεπτά προετοιμασίας πριν την κατανάλωση.

Υλικά για βασική συνταγή :

  • 3 κουταλιές φρέσκοι κόκκοι κεφίρ νερού
  • 1 κούπα ζεστό φιλτραρισμένο νερό
  • 3 κούπες κρύο φιλτραρισμένο νερό
  • 1/4 της κούπας καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση :

Σε μια κούπα ζεστό νερό προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί . Σε ένα βάζο προσθέτουμε το ζαχαρόνερο και τις 3 κούπες κρύο νερό,προσθέτουμε τους κόκκους κεφιρ .Αφήνουμε τους κόκκους κεφίρ να ζυμωθούν από 24 ώρες έως 48 ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος από 18 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Σουρώνουμε και είναι έτοιμο προς κατανάλωση ,κρατάμε τους κόκκους και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία. Προσθέτουμε φρούτα της αρεσκείας μας ,χυμό ή μια φλούδα λεμόνι – τζίντζερ για πιο πλούσια γεύση.

Κεφίρ Γάλακτος

-Το  κεφιρ γάλακτος  έχει ομοιόμορφη, παχιά, κρεμώδη σύσταση, ελαφριά όξινη γεύση ,μέτριο άρωμα φρέσκιας μαγιάς και δημιουργεί φυσικό ανθρακικό. Η προετοιμασία μπορεί να γίνει σε αγελαδινό γάλα, κατσικίσιο, πρόβειο, βουβαλίσιο αλλά και σε φυτικά γάλατα σόγιας αμυγδάλου ή ρυζιού. Συνήθως οι κόκκοι δίδονται δωρεάν αν δεν έχετε κάποιο γνωστό μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

Για να κατανοήσετε καλύτερα το κεφιρ, είναι σημαντικό να το συγκρίνετε με το ξινόγαλο.Πρόκειται για ένα ρόφημα που μοιάζει αρκετά με το κεφίρ και η διαδικασία παραγωγής του είναι αρκετά όμοια, αλλά με προσθήκη διαφορετικής καλλιέργειας βακτηρίων. Όλοι γνωρίζουν πόσο ωφέλιμο είναι  αλλά ,πολλοί δεν γνωρίζουν ότι το κεφίρ είναι πολύ πιο ισχυρό και ευεργετικό συγκριτικά με το αυτό. Το ξινόγαλο έχει 2 βακτηριακά στελέχη ενώ το κεφιρ έχει 34 έως 40! Αυτά τα φιλικά βακτήρια αποκάλυψαν ότι περιέχουν ένζυμα ,φώσφορο, φολικό οξύ, γαλακτικό οξύ, βιοτίνη, βιταμίνες Κ, βιταμίνη Β και άλλες βιταμίνες και μέταλλα. Τώρα καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη διατροφική αξία έχει το περίφημο γάλα κεφιρ. Ενισχύει την εντερική χλωρίδα,βελτιώνει το πεπτικό σύστημα,ευνοεί την αναγέννηση των κυττάρων ,έχει σημαντική  ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου ,βελτιώνει στην οστική πυκνότητα .Είναι γενικά ανεκτό από ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στην λακτόζη ενώ συμβάλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα .

Πως φτιάχνεται

Υλικά:

  • 1 κουταλιά κόκκοι κεφιρ γάλακτος
  • 1 ποτήρι γάλα

Εκτέλεση:

Σε ένα ποτήρι γάλα προσθέτουμε μια κουτάλια κόκκους κεφιρ το αφήνουμε να κάνει ζύμωση για 24 ώρες. Αναλόγως ποια πυκνότητα προτιμάτε μπορεί να καταναλωθεί και νωρίτερα .Παρατηρήστε πως καθημερινά πολλαπλασιάζετε ,δωρίστε ή καταψύξτε ενώ τα έχετε καλύψει με γάλα (θα πάρει 1-2 μέρες μετά από απόψυξη να ενεργοποιηθεί).Κρατάτε τους κόκκους και απολαμβάνετε καθημερινά μια εξαιρετικά υγιεινή τροφή .

Προσοχή :

  •  Προσέχουμε οι κόκκοι κεφίρ να μην έρθουν σε επαφή με μεταλλικά αντικείμενα
  •  Χρησιμοποιούμε γυάλινο ή κεραμικό δοχείο για τη ζύμωση των κόκκων
  •  Σουρώνουμε τους κόκκους κεφίρ πάντα με πλαστικό σουρωτήρι

σχετικα άρθρα

Φυτικά γάλατα, ποιο να επιλέξετε και γιατί;

elmagazino

Κούμαρο, το παρεξηγημένο άγριο φρούτο με τις θεραπευτικές ιδιότητες

elmagazino

Κάστανα σε σιρόπι βανίλιας- λικέρ κάστανου

elmagazino

Leave a Comment