Ταξιδια

Μια άλλη ματιά του πιο κοσμοπολίτικου νησιού….την Μύκονο !

Μια άλλη ματιά του πιο κοσμοπολίτικου νησιού….την Μύκονο !

Η Μύκονος ή αλλιώς το νησί των ανέμων,το πιο  κοσμοπολίτικο νησί που βρίσκεται στο Αιγαίο ,το πιο χαρακτηριστικό νησί των Κυκλάδων .Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του. Η Μύκονος είχε πληθυσμό 10.134 άτομα στην απογραφή του 2011,η έκταση του είναι 86,125 τ.χλμ., ενώ έχει μήκος ακτών 89 χιλιόμετρα,διαθέτει αεροδρόμιο και δυο λιμάνια εν ενεργεία το ένα.

πηγή

Διατηρεί κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική κάτι που την κοσμεί αναλόγως ! Η Μύκονος στερείται δασών και παρουσιάζει λίγη φυτεία κυρίως σε σιτάρι,σταφύλια και σύκα. Η ύδρευση παλαιότερα γινόταν από πηγάδια,σήμερα οι ανάγκες υδροδότησης καλύπτονται από το εργοστάσιο αφαλάτωσης και από τα δυο φράγματα του Μαραθίου και της Μαούς.

πηγή

Η Μύκονος ήταν από τα πρώτα ελληνικά νησιά που αναπτύχθηκε τουριστικά, αυτό το γοητευτικό νησί προσελκύει αμέτρητες ελληνικές και διεθνείς προσωπικότητες που θέλουν να συμμετέχουν στη φημισμένη νυχτερινή ζωή, να απολαύσουν τις υπέροχες παραλίες του,να περπατήσουν στα γραφικά σοκάκια με τις μπουκαμβίλιες και τα μαγευτικά του τοπία.

πηγή

  • Μια εμβληματική φιγούρα της Μυκόνου και σύμβολο του νησιού είναι ο πελεκάνος κατά τα 30 χρόνια της ζωής του. Ένας τοπικός ψαράς το βρήκε τραυματισμένο το 1958 όπου το ονόμασε Πέτρο, η πετρά είναι το κυρίαρχο αρχιτεκτονικό στοιχείο της Μυκόνου και των Κυκλάδων γενικότερα . Χιλιάδες τουρίστες έτρεχαν κάθε καλοκαίρι να φωτογραφηθούν με τη μασκότ του νησιού. Προς απογοήτευση των ντόπιων και των τουριστών, ο Πέτρος απεβίωσε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα το 1985. Σήμερα, ζουν τρεις πελεκάνοι, ένας εξ αυτών ονομάζεται Πέτρος για να τιμήσει το σύμβολο του νησιού.

πηγή

  • Οι ανεμόμυλοι της Μυκόνου αποτελούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του Αιγαίου, γνωστά σε όλο τον κόσμο. Οι εντυπωσιακοί λευκοί ανεμόμυλοι βρίσκονται μεταξύ του οικισμού της Μικρής Βενετίας και της χώρας. Κατά τη διάρκεια του 17ου και του 18ου αιώνα το νησί είχε περισσότερους από είκοσι ανεμόμυλους, οι οποίοι συνέβαλαν στην παραγωγή σιταριού, θεμελιώδες στοιχείο της οικονομικής ανάπτυξης του νησιού. Σήμερα, επτά από αυτά διατηρούνται σε αξιοπρεπή κατάσταση και ορισμένοι νοικιάζονται ως καταλύματα για τουριστικούς σκοπούς.

πηγή

  •  Το Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου βρίσκεται στη θέση Κάστρο, κοντά στην Παραπορτιανή και στεγάζεται σε παλιό διώροφο σπίτι. Φιλοξενεί ενδιαφέρουσες συλλογές κλασσικών επίπλων, χειροποίητα κεραμικά, βυζαντινές εικόνες, καθώς και σημαντικά χειρόγραφα και φωτογραφίες. Πρέπει να επισκεφτείτε αυτό το μουσείο για να έρθετε σε επαφή με την βαθύτερη πολιτιστική ταυτότητα του νησιού, που είναι πολύ περισσότερο από τη φημισμένη νυχτερινή ζωή του. Το Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου έχει τα εξής δυο  παραρτήματα:

-Το σπιτι της Λένας  βρίσκεται στη Χώρα, κοντά στην περιοχή Τρία Πηγάδια . Είναι ένα αυθεντικό δείγμα οικογενειακής κατοικίας μεσαίας τάξης του 19ου αιώνα. Φιλοξενεί μια συλλογή ευρωπαϊκών και τοπικών επίπλων του 19ου αιώνα, καθώς και ένα ευρύ φάσμα χρήσιμων ή διακοσμητικών αντικειμένων, από καθρέφτες μέχρι κεντήματα.

-Αγροτομουσείο-Μύλος του Μπόνη είναι ένα υπαίθριο μουσείο που παρουσιάζει τις παραδοσιακές αγροτικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσαν στη Μύκονο για την παραγωγή και μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων (αλώνι, φούρνος, πηγάδι, πατητήρι κ.λ.π.), με επίκεντρο τον παλιό Μύλο του Μπόνη σε κατάσταση πλήρους λειτουργίας.

  • Διάσημο για την πλούσια συλλογή των αγγείων, μερικά από τα οποία χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυκόνου βρίσκεται στην καρδιά του νησιού, κοντά στο παλιό λιμάνι. Εκτός από τα αγγεία, φιλοξενεί επίσης μια μοναδική συλλογή γλυπτών, κεραμικών και κοσμημάτων ,από τα ευρήματα της Μυκόνου εντυπωσιάζει ιδιαίτερα ο μεγάλος ‘Πίθος της Μυκόνου’.

πηγή

  • Στα Τρία Πηγάδια, το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1985 με σκοπό να διατηρήσει και να προωθήσει την ελληνική ναυτική ιστορία και παράδοση. Παρουσιάζει αντίγραφα πλοίων κωπηλασίας και ιστιοπλοΐας από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και σήμερα, καθώς φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή χαρτών, αρχαίων νομισμάτων και γλυπτών.

πηγή

  • Η Μονή του Παλαιόκαστρου είναι γυναικείο μοναστήρι που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, το οποίο πήρε το όνομά του από τον ομώνυμο κοντινό λόφο. Πρόκειται για ένα τυπικό δείγμα της κυκλαδίτικης μοναστηριακής αρχιτεκτονικής, που βρίσκεται βόρεια του οικισμού της Άνω Μεράς. Το νησί της Μυκόνου φιλοξενεί περισσότερες από 500 χριστιανικές ορθόδοξες εκκλησίες και ξωκλήσια, ακολουθώντας την παράδοση των ελληνικών νησιών. Πολλά από αυτά κατασκευάστηκαν μετά την βυζαντινή περίοδο από πλούσιες οικογένειες του νησιού για να ευχαριστήσουν τον Θεό ή να τιμήσουν έναν από τους συγγενείς τους. Πολλές από αυτές συστεγάζονται από ένα μικρο οίκημα ως χρήση οστεοφυλάκιου. Τα ξεχωριστά πανηγύρια τους προσφέρονται από τους ντόπιους, ιδιοκτήτες της εκκλησιάς, συνοδευόμενα από ζωντανή ορχήστρα με παραδοσιακά όργανα (σαμπούνα και τουμπάκι)και πλούσιους μεζέδες που απεικονίζουν τη γεύση και τη παράδοση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!

 

πηγή

  • Το άγαλμα της Μαντώ Μαυρογένους , η ηρωική κόρη των Κυκλάδων , η ηρωίδα της Επανάστασης του 1821,βρίσκεται στη χώρα,στο χώρο στάθμευσης των ταξί. Προς τιμήν της στο παρελθόν είχε κοπεί νόμισμα δύο δραχμών με τη μορφή της ,σήμερα  για να τιμηθεί η συνεισφορά της, ένα άγαλμα της έχει στηθεί στο γιαλό.

πηγή

  • Μία από τις πιο διάσημες και γοητευτικές περιοχές της Μυκόνου είναι η Αλευκάντρα ή η Μικρή Βενετία, καθώς το γραφικό περιβάλλον δίπλα στη θάλασσα θυμίζει την ιταλική πόλη. Ο οικισμός της Μικρής Βενετίας δημιουργήθηκε τον 18ο αιώνα από πλούσιους εμπόρους και καπετάνιους. Οι επισκέπτες γοητεύονται από τα κομψά και όμορφα σπίτια με τα πολύχρωμα παράθυρα που στέκονται κυριολεκτικά πάνω από τη θάλασσα. Μια από τις καλύτερες τοποθεσίες στο Αιγαίο για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα.

πηγή

  • Χαρακτηριστικό είναι το τυρί της Μυκόνου,η γνωστή κοπανιστή είναι ένα τοπικό πικάντικο τυρί που το προσφέρουν σε μόστρα, είναι ένας παραδοσιακός μεζές του νησιού ,(παξιμάδι-κοπανιστή-ντομάτα),όπως και η τροβολιά ,ένα ανάλατο τυρί με το οποίο γίνεται το ξινότυρο και οι παραδοσιακές πίτες ,μελόπιτα και κρεμμυδόπιτα. Το ντελικατέσεν των Κυκλάδων,φτιάχνεται στα τέλη του Οκτώβρη,η λούζα .Πρόκειται για ένα εκλεκτό αλλαντικό από χοιρινό που ψήνετε στα μπαχαρικά του,με το χαρακτηριστικό άρωμα της θρύμπης ή αλλιώς θρούμπη που υπάρχει σε αφθονία στο νησί της Μυκόνου.

πηγή

  • Ο Φάρος Αρμενιστής χτίστηκε το 1890 το ύψος του είναι 184 μέτρα , ο μηχανισμός του αρχικού φανού έχει βραβευτεί από την Διεθνή Έκθεση των Παρισίων.Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού στην περιοχή Βουρβούλακα,το πλησιέστερο σημείο μεταξύ της Τήνου και της Μυκόνου η θέα του, μοναδική!

πηγή

  • Καθημερινά μεταφέρει τουρίστες από το μικρο λιμανάκι της Μυκόνου, στις Δήλες ,ένας αρχαιολογικός χώρος. Πρόκειται για δυο νησίδες γύρω από την Μύκονο,τα νησιά Ρήνεια και Δήλο.

πηγή

  • Πλαισιώνεται από πανέμορφες παράλιες ,που εντυπωσιάζουν με τα καθαρά νερά τους και για τις χρυσές αμμουδιές τους .Οργανωμένες ή μη,πολύ ερημικές αλλά και  πολύ ζωντανές όπως το super paradise.Οι πιο γνωστές είναι ο Πάνορμος, Καλό Λειβάδι, Ψαρού, Λιά, Ελιά, Καλαφάτη, Παράγκα, Αγράρι, Paradise,Ορνός.

πηγή

Ένα νησί αδιαμφισβήτητα χαρισματικό και μοναδικό,δεν είναι τυχαία η φήμη του σε όλα τα πέρατα του κόσμου.

 

 

σχετικα άρθρα

Ένας εξωτικός προορισμός, μια ανάσα από την Αθήνα!

elmagazino

Στα χωριά του Μαινάλου και των περιχώρων

elmagazino

Σπήλαιο Καστανιάς, ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη!- video

elmagazino

Leave a Comment