Γλυκες συνταγες Φαγητο

Μικρασιάτικο Καζάν Ντιπί με μόνο 4 υλικά!

Μικρασιάτικο Καζάν Ντιπί με μόνο 4 υλικά!

Μια συνταγή για ένα ιδιαίτερο και πολύ νόστιμο γλύκισμα. Μικρασιάτικο, ελαφρύ Καζάν ντιπί, για να απολαύσετε εσείς και οι καλεσμένοι σας ένα λαχταριστό γλυκό με την υπέροχη γεύση της καμένης καραμέλας.

Υλικά συνταγής:

  • 1 λίτρο γάλα [ βουβαλίσιο ή αγελαδινό πλήρες]
  • 1/2 κούπα ρυζάλευρο [ή νισεστέ]
  • 1/4 κούπας ζάχαρη + επιπλέον 3-4 κ.σ. [για το κάψιμο]
  • 1 κ.γ. ανθόνερο

Μέθοδος εκτέλεσης:

  • Σε μεγάλη κατσαρόλα, βράζουμε το γάλα, το ρυζάλευρο (ή το νισεστέ), τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνέχεια για να μη σβολιάσει και να μη κολλήσει η κρέμα.
  • Σε λίγη ώρα θα δείτε ότι αρχίζει να πήζει. Θέλουμε μια –σχεδόν- σφιχτή, παχύρρευστη όμως κρέμα, γιατί μετά θα πήξει και στο ψυγείο.
  • Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το ανθόνερο, ανακατεύουμε ελαφρά και βάζουμε τη κρέμα στην άκρη, ανακατεύοντας ανά διαστήματα για να μην πιάσει κρούστα.

Αυθεντική συνταγή της πόλης, μουχαλεμπί!

  • Σε μεσαίου μεγέθους [που να χωράει η γέμιση της κατσαρόλας] αντικολλητικό τηγάνι ή ταψάκι, ρίχνουμε 3-4 κουταλιές ζάχαρη και τη λιώνουμε.
  • Mε κουτάλι, βοηθάμε να πάει η ζάχαρη σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού ή του ταψιού, παίρνοντας ένα ελαφρύ χρώμα καραμέλας (προσοχή, όχι πολύ σκούρο χρώμα γιατί θα πικρίσει).
  • Στη συνέχεια, παίρνουμε μια κουτάλα με μια μεγάλη δόση κρέμας και τη ρίχνουμε στην λιωμένη ζάχαρη. Αφήνουμε να πάρει δύο-τρεις βράσεις ώσπου να δούμε ότι η καραμέλα βγαίνει σιγά-σιγά από τα πλάγια.
  • Κατεβάζουμε το τηγάνι ή το ταψάκι από τη φωτιά, αδειάζουμε όλη την υπόλοιπη κρέμα στην επιφάνεια του, το ξαναβάζουμε στο μάτι της κουζίνας και ελέγχουμε αν έχει «καεί» από κάτω ο πάτος.
  • Για να το δούμε αυτό, σηκώνουμε προσεκτικά με σπάτουλα την άκρη της κρέμας και παρακολουθούμε ώσπου να αποκτήσει το γνωστό χρώμα του καζάν ντιπί.
  • Όταν είναι έτοιμο απομακρύνουμε από την φωτιά το γλυκό, το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο.
  • Όταν θελήσουμε να σερβίρουμε, αναποδογυρίζουμε το γλυκό με σπάτουλα ώστε να εμφανιστεί από πάνω η «καμένη» ζάχαρη. Αν βρείτε γάλα βουβαλιού προτιμήστε το!

Καλή επιτυχία!

via

σχετικα άρθρα

Σολομός! Τα οφέλη αλλά και οι κίνδυνοι στην διατροφή!

elmagazino

Πολύ εύκολα τυροπιτάκια κουρού

elmagazino

Πρωτότυπα Πασχαλινά pretzel bites!

elmagazino

Leave a Comment