Ιδιοτητες τροφιμων

Οι βασικές αρχές της Μεσογειακής διατροφής

Οι βασικές αρχές της Μεσογειακής διατροφής…

Η Μεσογειακή διατροφή είναι μια σύγχρονη διατροφική συνήθεια  . Ύστερα από πολυετείς  έρευνες , έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η μεσογειακή διατροφή είναι η πιο ισορροπημένη και η πλέον επωφελής για τη διατήρηση της καλής υγείας.

Διαβάστε ακόμα: Η θέση των Δημητριακών Ολικής Άλεσης σε μία Χορτοφαγική Διατροφή

Οι βασικές αρχές της  περιλαμβάνουν αναλογικά υψηλή κατανάλωση ελαιόλαδου, όσπρια, ανεπεξέργαστα δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (κυρίως τυρί και γιαούρτι), μέτρια κατανάλωση κρασιού και χαμηλή κατανάλωση κρέατος.

πηγή
  • Καταναλώνετε καθημερινά ψωμί ,δημητριακά ,πατάτες , όσπρια, ξηρούς καρπούς , ρύζι , άφθονα φρούτα και λαχανικά . Οι υδατάνθρακες μας εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια για τις καθημερινές δραστηριότητες .Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης που δίνουν περισσότερες φυτικές ίνες. Τα φρούτα , τα όσπρια , τα λαχανικά και οι ωμοί ξηροί καρποί αποτελούν σημαντική πηγή βιταμινών , μετάλλων και φυτικών ινών , ενώ ταυτόχρονα μας δίνουν μεγάλη ποσότητα νερού  .
  • Η κατανάλωση άφθονου νερού παίζει πρωταρχικό ρόλο στη διατροφή μας .
  • Το κρασί έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία  αλλά με σύνεση .
  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα  είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών ,βιταμινών και στοιχείων όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος . Το γιαούρτι  και το ξινόγαλα περιέχουν ζωντανούς μικροοργανισμούς  , ικανούς να βελτιώσουν την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου. Συνίσταται σε μικρές έως μέτριες ποσότητες.
  • Το ελαιόλαδο είναι το λάδι που χρησιμοποιείται κυρίως στη μεσογειακή διατροφή ως κύρια πηγή λιπαρών που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε και Β καροτίνη που προστατεύουν την καρδία .
  • Σε μέτριες ποσότητες συνίσταται το κόκκινο κρέας λόγο του ότι η υπερβολική κατανάλωση ζωικού λίπους δεν ωφελεί την υγεία. Ανάλογα το είδος του κρέατος περιέχει πρωτεΐνες , σίδηρο και ζωικά λίπη γι’ αυτό προτιμάτε άπαχο κρέας.
  • Αντιθέτως τα ψάρια έχουν ιδιότητες που μοιάζουν με εκείνες των φυτικών και προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις .Συνίσταται συχνή κατανάλωση.
  • Τα αβγά είναι πλούσια σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες , λιπαρά , βιταμίνες , και μέταλλα που τα καθιστούν πλήρη τροφή. Συνίσταται 2-3 φορές την εβδομάδα.
  • Επιλέξτε όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα και περιορίστε την κατανάλωση γλυκών τροφίμων.

σχετικα άρθρα

Δίαιτα BRAT για άμεση ανακούφιση από τα γαστρεντερικά συμπτώματα

elmagazino

Αυξήστε τις φυτικές ίνες με 10 τροφές!

elmagazino

Πόσο σημαντικό είναι το νερό στη ζωή μας?

elmagazino

Leave a Comment