Γλυκες συνταγες Φαγητο

Σπιτικές καριόκες με λευκή -μαύρη σοκολάτα!

Σπιτικές καριόκες με λευκή -μαύρη σοκολάτα!

Αγαπημένο γλυκό επί έτη, εμπνευστής της θρυλικής και αμύθητης καριόκας 
ο Γιώργος Παπαπαρασκευάς, από το 1926 της Ξάνθης. Πέτυχε την τελειότητα των γεύσεων ενός ταπεινού γλυκίσματος της τότε εποχής, διαδόθηκε σε όλη την Ελλάδα αλλά και εκτός συνόρων, από γενιά σε γενιά μέχρι και σήμερα απολαμβάνουμε τις ξακουστές καριόκες. Πάμε να δούμε την σπιτική εκδοχή της παραδοσιακής καριόκας, είμαι σίγουρη πως δεν θα αγοράσετε ξανά από τις έτοιμες μετά από αυτή τη συνταγή.

Υλικά που θα χρειαστούμε :

  • 100 γρ. κουβερτούρα 52% κακάο
  • 100 γρ. «υποβρύχιο» με γεύση βανίλια
  • 1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  • 200 γρ. καρυδόψιχα
  • 150 γρ. παντεσπάνι ή κέικ
  • 1 κ.σ. κακάο
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1/4 κ.γ. κανέλα

Για το σιρόπι :

  • 100 ml νερό
  • ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2 κ.σ. κονιάκ ή σκούρο ρούμι ή χυμό πορτοκαλιού αν πρόκειται για παιδιά

Για την επικάλυψη :

  • 600 γρ. κουβερτούρα 52% κακάο, λιωμένη σε μπέν μαρί (εάν θέλετε να δείτε πως φτιάχνετε το μπέν μαρί πατήστε εδώ)
  • ή 600 γρ. λευκή κουβερτούρα

Μέθοδος εκτέλεσης:

  • για το σιρόπι :Σε μια κατσαρόλα βάζω το νερό με τη ζάχαρη και τα βράζω για 3-4 λεπτά όταν πάρει μια βράση αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το κονιάκ. Το αφήνουμε στην άκρη.
  • για τις καριόκες :  Σε μπέν μαρί λιώνουμε τη κουβερτούρα με το υποβρύχιο, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα μπλέντερ χτυπάμε ελαφρά τα καρύδια, δεν θέλουμε σκόνη.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα καρύδια ,το παντεσπάνι ή το κέικ μας,το κακάο,το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα.
  • Προσθέτουμε στο μπολ με τα καρύδια, το κρύο σιρόπι με το κονιάκ και το μείγμα της κουβερτούρας και ανακατεύουμε ώσπου να ομογενοποιηθούν όλα μας τα υλικά.
  • Σχηματίζουμε ένα “κορμό” με όλο το μείγμα μας και τυλίγουμε σε μεμβράνη καλά. Μπορείτε να φτιάξετε δυο μικρότερους κορμούς και να καταψύξετε τον έναν.
  • Βάζουμε το κορμό στο ψυγείο για 3 ώρες να παγώσει.
  • για την επικάλυψη :  Λιώνουμε σε μπέν μαρί τις κουβερτούρες και μετά τις 3 ώρες τεμαχίζουμε το παγωμένο κορμό σε φέτες, βουτάμε κάθε φέτα στη κουβερτούρα και τις αφήνουμε να σταθεροποιηθούν πάνω σε μια λαδόκολλα.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκή σοκολάτα αντί της μαύρης ή δίχρωμες θα βγουν ελαφρώς πιο γλυκές.

Απολαύστε αυτό το θεσπέσιο, σοκολατένιο γλυκό από τα χεράκια σας!

σχετικα άρθρα

Παραδοσιακή Μάντζα Νάουσας!

elmagazino

Πολύχρωμα μπολ με Δημητριακά Ολικής Άλεσης!

elmagazino

Χριστουγεννιάτικο χοιρινό με πατάτες και κάστανα

elmagazino

Leave a Comment