Plus+

Τα επτά μυστικά του μεσημεριανού ύπνου!

Τα επτά μυστικά του μεσημεριανού ύπνου!

Παραπέμπει σε άλλες εποχές, τότε που τα εργασιακά ωράρια ήταν πιο «ανθρώπινα» ή θυμίζει ανέμελα καλοκαίρια. Ο λόγος για τον μεσημεριανό ύπνο που σύμφωνα με τους ειδικούς ωφελεί ιδιαίτερα την υγεία μας!

Ο ήλιος καίει και η δροσιά μέσα στο σπίτι σας καλεί στο αναπαυτικό σας κρεβάτι. Τι και αν δεν έχετε συνηθίσει να κοιμάστε το μεσημέρι; Έρευνες των πανεπιστημίων της Αθήνας, του Μπέρκλεϊ και του Χάρβαρντ, συνηγορούν πώς η μεσημεριανή σιέστα είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά γιατρικά για τον οργανισμό. Μόλις 90 λεπτά μεσημεριανού ύπνου αρκούν για…επανεκκίνηση του κουρασμένου εγκεφάλου μας ενώ λειτουργούν και ως ασπίδα για την κουρασμένη ανδρική καρδιά προλαμβάνοντας επικίνδυνα εμφράγματα. Δείτε, ποιοι είναι οι 7 λόγοι που θα σας κάνουν να ανακαλύψετε και πάλι τα αγαθά του μεσημεριανού ύπνου.

1.Βάλτε ξυπνητήρι…

Ο μεσημεριανός ύπνος που συνήθως διαρκεί 60-90 λεπτά βοηθά στην αναδόμηση των εγκεφαλικών λειτουργιών και βελτιώνει τη μνήμη. Αν όμως ο ύπνος σας διαρκέσει πάνω από μιάμιση ώρα, τότε θα εισέλθετε σε μια βαθύτερη φάση ύπνου και δεν θα αποκομίσετε επιπλέον οφέλη. Επίσης, ένας μεγάλος σε διάρκεια μεσημεριανός ύπνος σίγουρα θα σας οδηγήσει σε νυχτερινή αϋπνία…

2.Η σιέστα έχει ωράριο…

Ακόμη και ο μεσημεριανός ύπνος πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένες ώρες προκειμένου να έχει αποτελέσματα και να μην αποσυντονίσει τον οργανισμό σας. Προτιμήστε τις ώρες μεταξύ 13:00 και 15:00, αν και γνωρίζουμε πως για τους περισσότερους εργαζόμενους αυτό είναι πλέον ανέφικτο σήμερα…

3.Μείνετε ζεστοί-αλλά όχι πολύ…

Η θερμοκρασία του σώματός μας πέφτει όταν κοιμόμαστε, γι αυτό φροντίστε να σκεπαστείτε με ένα σεντόνι προκειμένου να μην κρυώσετε. Όμως, αποφύγετε τα βαριά σκεπάσματα που είτε θα σας επαγρυπνήσουν είτε εξαιτίας τους θα κοιμηθείτε ακόμη πιο βαθιά και για περισσότερες ώρες!

4.Ελαττώστε το φως

Το φυσικό φως μπορεί να σταθεί εμπόδιο στον μεσημεριανό σας ύπνο, γι αυτό κλείστε καλά τις κουρτίνες ή φορέστε μια μάσκα ύπνου. Επίσης, μην ξεχάσετε να κλείσετε τις ηλεκτρονικές συσκευές που παράγουν θόρυβο, π.χ. τηλεόραση, κινητό και σταθερό τηλέφωνο κ.λ.π.

5.Μειώστε τους θορύβους

Αν προσπαθείτε να κοιμηθείτε σε ένα θορυβώδες περιβάλλον, δύσκολα θα ξεκουραστείτε. Μειώστε τον θόρυβο είτε φορώντας ωτοασπίδες είτε χρησιμοποιώντας ένα μηχάνημα υποβοήθησης ύπνου που παράγει χαλαρωτικούς ήχους, όπως π.χ. τιτιβίσματα πουλιών, ήχους από κύματα στην παραλία κ.λ.π.

6.«Βυθιστείτε» στον ύπνο

Προσπαθήστε να αναπνέετε σιγά και σταθερά ώστε να ηρεμήσετε τον οργανισμό σας. Χαλαρώστε τους μύες σας, αδειάστε το μυαλό σας από τις σκέψεις και οραματιστείτε κάτι χαλαρό, όπως π.χ. ότι βαδίζετε σε ένα καταπράσινο λιβάδι. Ή αν επιμένετε παραδοσιακά, μετρήστε προβατάκια…

Αυτό είναι το μυστικό για να κοιμούνται τα παιδιά σας καλύτερα

7.Βάλτε πρόγραμμα και στη σιέστα…

Ακόμη και ο μεσημεριανός ύπνος θέλει… πρόγραμμα προκειμένου να αποδώσει τα μέγιστα στον οργανισμό. Αρχίστε λοιπόν, κυρίως τώρα το καλοκαίρι στην άδειά σας αν έχετε τη δυνατότητα, να ξεκλέβεται καθημερινά μια ωρίτσα για μεσημεριανό ύπνο έτσι ώστε και ο οργανισμός σας να αρχίζει να αποζητά σε καθημερινή βάση τη μεσημεριανή ξεκούραση. Όνειρα γλυκά!

via

σχετικα άρθρα

Περπάτημα: Η φυσική θεραπεία με τα καλύτερα αποτελέσματα!

elmagazino

String art !

elmagazino

Τα 10 σημάδια που φανερώνουν ότι χρειάζεστε περισσότερη ξεκούραση

elmagazino

Leave a Comment