LifeStyle Ιδιοτητες τροφιμων Φαγητο

Μελάσα: πώς να την αξιοποιήσετε στη μαγειρική σας

Η μελάσα είναι ιδανικό υποκατάστατο του μελιού για όσους ακολουθούν vegan διατροφή. Είναι 100% φυσική γλυκαντική ουσία. Είναι ιδανική για περιπτώσεις αναιμίας καθώς είναι πλούσια σε σίδηρο, έχει μέτριο γλυκαιμικό δείκτη (50), ενώ είναι ιδανική για τις αρθρώσεις. Κάνει καλό στο νευρικό σύστημα με την περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β, είναι αντιοξειδωτική και γενικότερα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να παίξει το ρόλο της σε ένα πιο ισχυρό ανοσοποιητικό και καλύτερη υγεία.

Δείτε ακόμα: Ζάχαρη, φυσικά και τεχνητά υποκατάστατα

Αν ψάχνετε κι εσείς πώς να τη βάλετε στη μαγειρική σας, έχετε υπ’όψιν σας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Να προσθέσει υγρασία και χρώμα σε πίτες και αρτοποιήματα εν γένει, να χαρίσει «σώμα» σε σάλτσες κ.ο.κ. Γενικότερα, μπορείτε να την αξιοποιήσετε με διάφορους τρόπους.

Δείτε ακόμα: Φυτικά γάλατα, ποιο να επιλέξετε και γιατί;

Η μελάσα στη μαγειρική

Ψητά φασόλια. Η υφή της μαύρης μελάσας και η υψηλή της περιεκτικότητα σε ασβέστιο βοηθούν να παραμείνουν τα ψητά φασόλια σφιχτά κατά το μαγείρεμα. Ενώ χαρίζει μια γλυκύτητα στο φαγητό.

μελάσα

Μαρινάδα. Η πυκνότητά της και υ γλυκιά της γεύση είναι ιδανική για να την αξιοποιήσετε σε μαρινάδες λαχανικών, τόφου κ.ο.κ. 

Σάλτσες. Αντί για ζάχαρη, μπορείτε να προσθέσετε λίγη μελάσα στις σάλτσες που φτιάχνετε για τα ζυμαρικά σας. Ώστε να τους χαρίσετε έξτρα γλυκύτητα, με όλη τη διατροφική αξία της μελάσας δώρο. Για να φτιάξετε τη δική σας bbq sauce, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαύρη blackstrap μελάσα και να την αναμείξετε σε ένα μπολ με κέτσαπ, καστανή ζάχαρη, μηλόξιδο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και λίγη σκόνη τσίλι, αν τη θέλετε πιο καυτερή ή ό,τι άλλο μπαχαρικό σας αρέσει

Σαλάτα. Μπορείτε είτε να φτιάξετε το δικό σας ντρέσινγκ για τη σαλάτα σας με μελάσα, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, φρέσκο κρεμμυδάκι και μουστάρδα. Είτε να περιχύσετε λίγη μελάσα στα ωμά λαχανικά σας, μαζί με το ελαιόλαδο, για έξτρα γεύση, γλυκύτητα και βιταμίνες.

Ψητά λαχανικά. Αν θέλετε να ψήσετε στον φούρνο λαχανικά, μαζί με το ελαιόλαδο στη λαδόκολλα, προσθέστε τους μαζί με τα μπαχαρικά και τα βότανά σας λίγη μελάσα.

Η μελάσα στα γλυκά

Επιδόρπια. Όταν φτιάχνετε αρτοποιήματα όπως κέικ, κουλουράκια κ.ο.κ., χρησιμοποιήστε μελάσα. Χαρίζει υγρασία και δίνει ωραίο αποτέλεσμα σε υφή και γεύση.

Σιρόπι. Μπορεί να αντικαταστήσει το σιρόπι σφενδάμου ή το μέλι και να την περιχύσετε στις τηγανίτες σας. Ή για έξτρα γλυκόπικρη γεύση στην πρωινή σας βρόμη.

Φρουτοσαλάτα. Κόψτε φρούτα σε μικρά κομμάτια, βάλτε τα σε ένα μπολ και είτε τα φάτε σκέτα, είτε με φυτικό γιαούρτι, περιχύστε λίγη μελάσα για να γίνει η φρουτοσαλάτα σας πιο γλυκιά και απολαυστική.

Smoothies. Μία με δύο κουταλιές της σούπας μελάσα στα smoothies φρούτων ή λαχανικών σας είναι τέλεια ιδέα για να την ενσωματώσετε εύκολα και γρήγορα στην καθημερινότητά σας, για περισσότερα αντιοξειδωτικά, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες, που συμβάλλουν στην ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 φλιτζάνι μελάσα αντί για 1 φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου, μέλι ή σιρόπι καλαμποκιού. Κι αν θέλετε να την αξιοποιήσετε σε αρτοποιήματα, δοκιμάστε 1 φλιτζάνι της αντί για 1 φλιτζάνι καστανής ζάχαρης.

Καλή επιτυχία!

via

σχετικα άρθρα

Ρόδι: Γούρι; Όχι μόνο..!

elmagazino

Dragon fruit ιδιότητες και θερμίδες

elmagazino

Η τέχνη των cocktails- 7 συνταγές

elmagazino

Leave a Comment