Γλυκες συνταγες Φαγητο

Οι καλύτεροι κουραμπιέδες

Οι καλύτεροι κουραμπιέδες

Όταν προ φέρουμε τη λέξη “κουραμπιέδες” είναι ακριβώς αυτή η γεύση, αρωματικοί, τραγανοί, με μπόλικο αμύγδαλο που μοσχοβολάνε φρέσκο βούτυρο! Μια παραδοσιακή,  μαμαδίστικη συνταγή ετών, από χέρι σε χέρι που δεν την αλλάζει εύκολα κανείς. Ανήκει στα πατροπαράδοτα γλυκίσματα όπως και τα μελομακάρονα που παρασκευάζονται τα Χριστούγεννα.

Δείτε επίσης: Κάτι διαφορετικό κουραμπιέδες με καρύδια

Υλικά :

  • 1250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 325 γρ. στακοβούτυρο / βούτυρο γάλακτος
  • 325 γρ. φυτίνη
  • 100 γρ. αμυγδαλόψιχα
  • 1/4 ποτήρι ζάχαρη άχνη
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 1 1/2 *φλιτζάνι αλισίβα
  • 2 κ.σ. κοφτές μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.σ. ανθόνερο
  • ζάχαρη άχνη για την επικάλυψη

Μέθοδος εκτέλεσης :

Σε ένα μίξερ ανακατεύουμε δυνατά το βούτυρο, τη φυτίνη με την ζάχαρη άχνη έως ότου ασπρίσει το μείγμα, (όσο πιο πολύ χτυπάμε τόσο πιο πολύ αφράτοι θα βγουν οι κουραμπιέδες). Προσθέτουμε τους κρόκους, το κονιάκ, την αλισίβα, το ανθόνερο και το μπέικιν πάουντερ. Όταν γίνει ένα μείγμα χαμηλώνουμε ταχύτητα και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και στο τέλος την αμυγδαλόψιχα * αφού πρώτα τα έχουμε αλέσει για λίγα δευτερόλεπτα στο μπλέντερ ή σε γουδί για να μην χαθούν εντελώς τα αμύγδαλα.

  • Μπορείτε επίσης να καβουρδίσετε ελαφρώς τα αμύγδαλα νωρίτερα για περισσότερη γεύση και άρωμα.

Σε αυτό το σημείο εάν θέλετε τους κάνετε γεμιστούς, με δαμάσκηνο, λουκούμι ή ολόκληρα αμύγδαλα. Όσο είναι ζεστή ακόμη η ζύμη δίνουμε το σχήμα που θέλουμε, (όταν κρυώσει σπάει) θα φουσκώσουν στο φούρνο γιαυτό τοποθετήστε τα αραιά πάνω στη λαδόκολλα.Τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς στον αέρα για 25 λεπτά περίπου, έως ότου ροδίσουν. Όπως βγάζουμε τους κουραμπιέδες από τον φούρνο καυτούς, τους ραντίζουμε με ανθόνερο, το νερό εξατμίζετε και μένει μόνο το άρωμα.

πηγή

Όταν κρυώσουν καλά (θα πρότεινα την επόμενη μέρα για να μην πανιάσουν) τους βυθίζουμε σε ζάχαρη άχνη και στο τέλος τους πασπαλίζουμε από πάνω. Σερβίρετε σε πιατέλα κεράσματος σε σχήμα πυραμίδας, γευτείτε τους απόλυτους κουραμπιέδες!

*Για την αλισίβα, παίρνουμε λίγη στάχτη από το τζάκι και την βράζουμε με λίγο νερό. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αντικαταστήστε με ένα κουταλάκι γεμάτο μπεικιν παουντερ.

*Αν δεν βρούμε αμυγδαλόψιχα, βράζουμε τα αμύγδαλα με τη φλούδα με λίγο νερό (να καλύπτονται) για μερικά λεπτά και ξεφλουδίζονται πολύ εύκολα όπως είναι ζεστά.

*Αν πάλι δεν βάλετε αμύγδαλα καθόλου, μπορείτε να ανοίξετε την ζύμη σαν φύλλο και με χριστουγεννιάτικα  κουπ πατ να δημιουργήσετε πιο γιορτινούς κουραμπιέδες .

Καλή επιτυχία και χρόνια πολλά!

σχετικα άρθρα

Πώς αποστειρώνουμε τα βάζα στο φούρνο?

elmagazino

Τα οφέλη της κινόα και πως μαγειρεύετε!

elmagazino

Φρυγαδέλι, πεντανόστιμος μεζές για το πασχαλινό τραπέζι!

elmagazino

Leave a Comment