Ιδιοτητες τροφιμων Φαγητο

Ποιος είναι ο καλύτερος καφές για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας;

Το χειμώνα το προτιμούν ζεστό ενώ το καλοκαίρι δροσερό με πολλά παγάκια… Μιλάμε φυσικά για τον καφέ και τις διάφορες εκδοχές του, που απολαμβάνουμε οι περισσότεροι από εμάς από νωρίς το πρωί. Ποιος καφές, όμως, είναι η καλύτερη επιλογή για να διατηρήσουμε τη γραμμή μας;

Οι παραδοσιακοί προτιμούν τον ελληνικό, ενώ οι νεότεροι προτιμούν εσπρέσο, καπουτσίνο, στιγμιαίο καφέ ή άλλες παραλλαγές. Κάποιοι από τους παραπάνω καφέδες, συχνά αποτελούν θερμιδικές “βόμβες” για τον οργανισμό μας, λόγω των συστατικών και λιπαρών που περιέχουν, ενώ κάποιοι άλλοι είναι λιγότερο βλαβεροί για την υγεία και τη σιλουέτα μας. Βάλαμε, λοιπόν, τους πιο διάσημους καφέδες στο μικροσκόπιο και ψάξαμε να βρούμε αυτόν που υπερτερεί…

Διαβάστε ακόμα: 20 ιδέες για χειροποίητα σχολικά σνακ

Τύποι καφέδων

Cappuccino
Με βάση τον espresso, αυτός ο καφές παραδοσιακά φτιάχνεται με αφρόγαλο, αλλά συνηθίζεται και η προσθήκη σαντιγί, ενώ ταιριάζει πολύ με κανέλα ή τρούφα. Ένα φλιτζάνι 150 ml περιέχει 40 mg καφεΐνης. Αν είναι πλήρες το γάλα που χρησιμοποιείται στις 5 θερμίδες του espresso προστίθενται 110 θερμίδες για μια κούπα καφέ, ενώ αν το γάλα είναι με χαμηλά λιπαρά, τότε προστίθενται 70 θερμίδες.

Γαλλικός / καφές φίλτρου
Ο γαλλικός ή αλλιώς ο καφές φίλτρου είναι ίσως ο πιο γνωστός καφές παγκοσμίως, αφού είναι ιδιαίτερα εύχρηστος. Θεωρείται ο πιο ελαφρύς καφές και αν επιλέξετε κάποια γεύση, η προσθήκη ζάχαρης είναι περιττή. Ένα φλιτζάνι 200 ml περιέχει 150 mg καφεΐνη, ενώ μια κούπα καφέ φίλτρου χωρίς προσθήκη ζάχαρης έχεις 2 θερμίδες.

Ελληνικός
Ο δικός μας, ελληνικός καφές για να παρασκευαστεί χρειάζεται ψήσιμο σε μπρίκι. Είναι ο πιο δημοφιλής καφές στις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Χαρακτηριστικό του είναι το καϊμάκι, ο πηχτός αφρός που δημιουργείται στην επιφάνεια όταν ψηθεί στο μπρίκι. Ένα φλιτζάνι 50 ml περιέχει 40 mg καφεΐνης, ενώ ο σκέτος ελληνικός καφές περιέχει-μόλις- 0 θερμίδες!


Όλοι οι παραπάνω καφέδες έχουν ελάχιστες θερμίδες αν καταναλωθούν σκέτοι, για αυτό μπορείτε να εμπιστευτείτε τη γεύση σας και να επιλέξετε αυτόν που σας ταιριάζει.

Και μην ξεχνάτε: To μυστικό είναι στη δοσολογία, καθώς ένας ενήλικας μπορεί να καταναλώσει maximum 4-5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, δηλαδή 400-500 mg καφεΐνης.

Ποιος είναι τελικά ο καλύτερος καφές και πόσους μπορούμε να καταναλώνουμε

Ο σύγχρονος άνθρωπος καταναλώνει καθημερινά καφέ γι’ αυτό και η επίδρασή του στην υγεία είναι ένα θέμα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα.

Τα οφέλη του καφέ για την υγεία είναι αναμφισβήτητα. Τα πιο σημαντικά συστατικά του είναι τα αντιοξειδωτικά χλωρογενή οξέα, η καφεΐνη και κάποια ανόργανα άλατα. Ο καφές διαθέτει υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση συγκριτικά με άλλα ροφήματα.

Τα αντιοξειδωτικά αυτά τα βρίσκουμε σε όλα τα είδη καφέ, ακόμη και στους στιγμιαίους και ντεκαφεϊνέ, αλλά οι ποσότητες διαφέρουν ανάλογα με την προέλευση του καφέ και τα χαρμάνια. Κατά μέσο όρο ένα φλιτζάνι (150 ml) περιέχει 120 mg χλωρογενών οξέων. Το πιο συχνό ερώτημα που μας απασχολεί αναφορικά με τον καφέ είναι πόση ποσότητα επιτρέπεται να καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση.

Μετά από ενδελεχή έλεγχο όλων των επιστημονικών μελετών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την καφεΐνη, φαίνεται ότι για τους ενήλικες η πρόσληψη καφεΐνης μέχρι και 400mg/ ημέρα από όλες τις πηγές είναι ασφαλής, με εξαίρεση την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού στις γυναίκες όπου η πρόσληψη συστήνεται να περιορίζεται στα 200mg/ ημέρα.

Τα παραπάνω ασφαλή όρια αφορούν σε όλες τις πηγές καφεΐνης μέσα από τα ροφήματα αλλά και τρόφιμα που καταναλώνουμε, ωστόσο στη χώρα μας η βασική πηγή για τους ενήλικες είναι ο καφές, και πολύ λιγότερο το τσάι, το κακάο, η σοκολάτα, τα ενεργειακά ποτά και τα αναψυκτικά τύπου κόλα.

Έτσι, αν κάποιος είναι λάτρης του καφέ, μπορεί να πιει 4-5 φλιτζάνια καφέ ημερησίως, δεδομένου ότι οι περισσότεροι καφέδες κυμαίνονται μεταξύ 60-100mg σε περιεκτικότητα καφεΐνης.

Ο πιο ελαφρύς καφές, όσον αφορά στην καφεΐνη πάντα, είναι ο μονός ελληνικός καφές, ενώ το είδος με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα είναι ο καφές φίλτρου.

Το άγνωστο για πολλούς είναι πως ο γαλλικός έχει περισσότερη καφεΐνη από τον στιγμιαίο και τον εσπρέσο.

Πόση  καφεΐνη περιέχει ο κάθε τύπος καφέ:

Καφές φίλτρου: ~100mg/ φλιτζάνι 200ml

Στιγμιαίος καφές: ~ 80mg/ φλιτζάνι 200ml

Εσπρέσο/ καπουτσίνο: ~ 80mg/ φλιτζάνι 60ml

Ελληνικός καφές: ~ 40mg/ φλιτζανάκι 40ml

Ενεργειακά ποτά: ~ 80mg/ συσκευασία

Μαύρο τσάι: ~ 50mg/ φλιτζάνι 220ml

Πηγή άρθρου via // via

σχετικα άρθρα

Ιταλική Φοκάτσια (Focaccia)

elmagazino

Ξεχάστε τα συμβατικά φακελάκια στο τσάι, γνωρίστε τα πιο πρακτικά diy tea holder!

elmagazino

Dragon fruit ιδιότητες και θερμίδες

elmagazino

Leave a Comment