Διακοσμηση Σπιτι

Χρώματα για Σαλόνι: Τι χρώμα να βάψω το σαλόνι μου;

Χρώματα για Σαλόνι: Τι χρώμα να βάψω το σαλόνι μου;

Αν το σπίτι ενός ανθρώπου είναι το κάστρο του, τότε το σαλόνι είναι η μεγάλη σάλα. Είναι το δωμάτιο όπου μπορούμε να συγκεντρωθούμε με τους δικούς μας ανθρώπους και να καθίσουμε όλοι μαζί, πίνοντας έναν καφέ, και να συζητήσουμε για οτιδήποτε μας απασχολεί. Είναι το βασικό δωμάτιο που βλέπουμε όταν μπαίνουμε στο σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα. Συνεπώς, μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στην ψυχολογία μας, είτε το αντιλαμβανόμαστε, είτε όχι. Δεν αξίζει λίγη παραπάνω προσοχή και φροντίδα;

Η διακόσμηση, αλλά και τα χρώματα που θα επιλέξουμε, για το σαλόνι μας είναι σίγουρα μια περίπλοκη υπόθεση, και ποτέ δεν είναι περιττή μια γνώμη παραπάνω. Αν μάλιστα σε ενδιαφέρει να ακολουθείς τις τάσεις τις μόδας, η διακόσμηση πρέπει να καταλαμβάνει αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο σου, έτσι δεν είναι; Και επειδή το να αγοράζεις νέα έπιπλα κάθε φορά που αλλάζει η τάση της μόδας δεν είναι καθόλου συμφέρον, η απλούστερη λύση είναι μια αλλαγή στο χρώμα των τοίχων. Αν αναρωτιέσαι λοιπόν, “τι χρώμα να βάψω το σαλόνι;”, ήρθε η στιγμή να ανακαλύψεις μερικές πολύ ενδιαφέρουσες τάσεις.

Ιδανικά χρώματα για Σαλόνι

#1 Λευκό

Είναι διαχρονικό, λιτό και κομψό. Είναι πάντα στη μόδα για όμορφα σαλόνια με στυλ και δηλώνει το κλασικό. Το λευκό συμβολίζει την καθαριότητα, την αγνότητα και την ειλικρίνεια. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το λευκό χρώμα στους τοίχους τείνει να αναδεικνύει τον περιβάλλοντα χώρο και να τον κάνει να φαίνεται μεγαλύτερος. Αυτό σημαίνει πως ακόμα κι αν το σαλόνι σου δεν είναι πολύ μεγάλο, μπορείς εύκολα να το κάνεις να φαίνεται πιο ευρύχωρο. Η ιδιότητα αυτή προσφέρεται και από άλλες ανοιχτές αποχρώσεις, όπως η ώχρα, το χρώμα της μέντας, ακόμα και το απαλό γκρι και το μπεζ. Αν λοιπόν η ακριβής σου ερώτηση είναι “τι χρώμα να βάψω το σαλόνι μου, για να φαίνεται μεγαλύτερο και πιο φωτεινό;”, τώρα ξέρεις.

#2 Κίτρινο

Σύμφωνα με τις αρχές της χρωματοθεραπείας, το κίτρινο χρώμα τονώνει την αυτοεκτίμηση μας και βοηθά στην καταπολέμηση των φοβιών. Συμβολίζει τη χαρά και τη δημιουργικότητα, ακόμα και τον πλούτο. Μπορεί να τονώσει μια καλή διάθεση και το κυριότερο, να φωτίσει το χώρο. Δεν είναι απαραίτητο να επιλέξεις μια έντονη απόχρωση φυσικά, γιατί μια απαλή απόχρωση του κίτρινου μπορεί να δημιουργήσει μια υπέροχη ατμόσφαιρα ηρεμίας στο σαλόνι. Πράγματι, μια έντονη απόχρωση του κίτρινου μπορεί να κουράσει, ενώ με μια πιο απαλή απόχρωση δε θα αντιμετωπίσεις τέτοια προβλήματα. Επίσης, μπορείς να το συνδυάσεις πολύ όμορφα με πορτοκαλί, βάφοντας τους τοίχους με τα 2 χρώματα εναλλάξ. Το αποτέλεσμα θα είναι χαρούμενο, ζωντανό και ξεχωριστό!

#3 Γκρι

Ο βασιλιάς του βιομηχανικού στυλ. Πρόκειται για ένα διακριτικό χρώμα, που ανάλογα με την απόχρωση που θα διαλέξεις, μπορεί να αναδειχθεί, ή να εξαφανιστεί. Τι εννοούμε; Ότι μπορείς να διαλέξεις μια ανοιχτή απόχρωση του γκρι, για να φωτίζεται πιο αρμονικά ο χώρος και να αναδεικνύεται η όψη των επίπλων. Από την άλλη πλευρά, επιλέγοντας μια πιο σκούρα απόχρωση του γκρι, οι τοίχοι σου δε θα περνούν απαρατήρητοι και θα είναι ένα κομμάτι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη διακόσμηση του σαλονιού σου. Δεν πρέπει λοιπόν να το φοβάσαι, ή να το θεωρείς βαρετό, γιατί συνδυάζεται αρμονικά με τα περισσότερα χρώματα και προσφέρει διαφορετικά αποτελέσματα, ανάλογα με την απόχρωση που επιλέγεις.

#4 Μπεζ

Και μιας και μιλάμε για διακριτικά χρώματα, ας μην ξεχάσουμε αυτό το χρώμα, που χαρίζει μέτρο και σταθερότητα. Το μπεζ είναι ένα χρώμα που εκφράζει φιλική διάθεση και την αξιοπιστία. Συνδύασε το με καφέ στοιχεία στο χώρο, για να δημιουργήσεις ένα μοναδικό σαλόνι σε γήινες αποχρώσεις. Μη φοβάσαι αν θα είναι στη μόδα και του χρόνου, γιατί η αξία του είναι διαχρονική. Μπορείς να διαλέξεις μια ανοιχτή απόχρωση του, για να φωτιστεί ομοιόμορφα ο χώρος και να μοιάζει μεγαλύτερος. Ακόμα κι αν τα έπιπλα σου δεν έχουν γήινες αποχρώσεις, δύσκολα θα ανακαλύψεις πως δεν ταιριάζουν αρμονικά με το μπεζ. Γι΄αυτό, αν η ερώτηση σου είναι “τι χρώμα να βάψω το σαλόνι μου, για να ταιριάζει με όλα μου τα έπιπλα;”, έχεις την απάντηση.

#5 Γαλάζιο

Αν είσαι τύπος αγχώδης και έχεις ανάγκη για ηρεμία και χαλάρωση όταν γυρίζεις στο σπίτι, το γαλάζιο είναι μια άριστη επιλογή για σένα. Το γαλάζιο βοηθά στη συγκέντρωση της σκέψης, χαλαρώνει και σταθεροποιεί τη διάθεση. Αυτός είναι και ο λόγος που συχνά προτιμάται σαν χρώμα για τους τοίχους του γραφείου. Αν, βέβαια, νιώθεις πως έχεις ανάγκη τις ιδιότητες του, γιατί να μην το εκμεταλλευτείς για να βάψεις το σαλόνι σου; Όμοια αποτελέσματα μπορεί να φέρει και ένας τοίχος βαμμένος σε ανοιχτές αποχρώσεις του πράσινου, όπως το χρώμα του λάιμ. Ιδιαίτερα αν τα έπιπλα του σαλονιού σου έχουν αποχρώσεις του λευκού, του γκρι, του μπεζ και του καφέ, τα χρώματα αυτά μπορούν να αναδείξουν το χώρο, χωρίς να δημιουργούν “θόρυβο” και ασυμφωνία.

#6 Πορτοκαλί

Αν το σαλόνι σου χρειάζεται μια αίσθηση χαράς και ζεστασιάς, τότε το πορτοκαλί είναι η επιλογή για σένα. Έχει αντικαταθληπτικές ιδιότητες και εκφράζει τη φιλία, την εμπιστοσύνη και την αισιοδοξία. Σαν θερμό χρώμα, προσφέρει φως και ζεστασιά στο δωμάτιο, ενώ ταυτόχρονα χαρίζει μια αίσθηση ζωντάνιας στα μέλη της οικογένειας. Ειδικά αν τα έπιπλα σου έχουν σκούρες αποχρώσεις, θα λατρέψεις τη φωτεινότητα που θα κερδίσει το σαλόνι σου με πορτοκαλί χρώμα στους τοίχους. Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο συνδυασμός του πορτοκαλί με το ανοιχτό κίτρινο μπορεί επίσης να προσφέρει φωτεινότητα ταυτόχρονα το αίσθημα χαράς στο χώρο, σπάζοντας τη μονοτονία.

#7 Μωβ

Το μωβ χρώμα εκφράζει την ισορροπία και την ηρεμία. Ιδιαίτερα σε ανοιχτές αποχρώσεις, όπως του βιολετί, αναδεικνύει τη φινέτσα του χώρου και την πνευματικότητα στο χαρακτήρα των ανθρώπων που κατοικούν στο σπίτι. Είναι ιδανικό για σένα, αν τα έπιπλα σου έχουν ανοιχτές αποχρώσεις, όπως λευκό, μπεζ, ανοιχτό κίτρινο, ανοιχτό πράσινο. Δύσκολα θα συνδυαστεί ωστόσο με σκουρόχρωμα στοιχεία του χώρου, γιατί μπορεί να περιορίσει τη φωτεινότητα του χώρου. Η επιλογή μιας πιο ανοιχτής, ή πιο σκουρόχρωμης απόχρωσης του μωβ, θα φέρει εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα για την αισθητική του σαλονιού σου, γι΄αυτό και θα πρέπει να εξετάσεις με προσοχή τις εναλλακτικές σου. Έτσι, αν αναρωτιέσαι “τι χρώμα να βάψω το σαλόνι μου, για να είναι πραγματικά ξεχωριστό;”, το μωβ είναι μια επιλογή που πρέπει να σκεφτείς.

20 εμπνευσμένες ιδέες διακόσμησης για ταράτσες!

#8 Καφέ

Το καφέ είναι ένα χρώμα που δηλώνει σταθερότητα και ζεστασιά. Σαν βασικό γήινο χρώμα, προβάλλει την άνεση, την έμφαση στη φιλία και την εμπιστοσύνη. Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που αξίζει να του δώσεις μια θέση στο σαλόνι σου. Αν φοβάσαι πως ένα σκούρο καφέ χρώμα στους τοίχους σου μπορεί να μειώσει τη φωτεινότητα του χώρου, δεν έχεις παρά να στραφείς σε έναν εξισορροπημένο συνδυασμό του καφέ με άλλα χρώματα. Ενδεικτικά, μπορείς να βάψεις τους τοίχους του σαλονιού καφέ με γκρι, με μπεζ, με λευκό. Όπως καταλαβαίνεις, το νόημα είναι πως ο χώρος χρειάζεται και ένα πιο φωτεινό χρώμα, ώστε να είναι εξασφαλισμένη η ισορροπία.

Εντυπωσιακές diy τεχνικές διακόσμησης τοίχου!

via

σχετικα άρθρα

Φτιάξτε έξυπνα προστατευτικά για ξύλινο πάτωμα!

elmagazino

Εντυπωσιακά έργα τέχνης με βρυόφυτα !

elmagazino

Κρεμαστές πολυθρόνες εσωτερικής διακόσμησης!

elmagazino

Leave a Comment