Ιδιοτητες τροφιμων Φαγητο

Σολομός! Τα οφέλη αλλά και οι κίνδυνοι στην διατροφή!

Από τη μία είναι πλούσιος σε καλά λιπαρά, ταυτόχρονα, όμως, και σε βαρέα μέταλλα. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να τον καταναλώνουμε σωστά; Οι ειδικοί του dietzone.gr απαντούν.

Ο σολομός είναι ψάρι που ανήκει στην οικογένεια των σολομονίδων. Κολυμπάει σε παγωμένα νερά του βόρειου Ατλαντικού, ενώ φαίνεται να έχει εισέλθει και στον Ειρηνικό Ωκεανό. Παράγεται και εκτρέφεται κυρίως στη Νορβηγία, τον Καναδά και τη Χιλή.

Καθώς ο σολομός ανήκει στα ψάρια, μας προσφέρει όλες τις ευεργετικές ιδιότητές τους. Συγκεκριμένα είναι πλούσιος σε ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα και μας προσφέρει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη.

Δείτε ακόμα: Μαγείρεμα sous vide: ανακαλύψτε το!

Στα ω3 λιπαρά οξέα ανήκουν το DHA και το EPA, τα οποία είναι και οι σημαντικότεροι εκπρόσωποί τους. Πολύ σημαντικά για την πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση διάφορων ασθενειών που με την πάροδο των χρόνων μαστίζουν την ανθρωπότητα. Επίσης είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος τους για τη σωστή λειτουργία και ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ενώ αποτελούν και μεγάλους συμμάχους στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς. Επιπλέον μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου, ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αλλά και ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, η κατάθλιψη κλπ.

σολομός

Ο σολομός είναι επίσης πλούσιος σε βιταμίνη D η οποία βοηθάει στην ενίσχυση της οστικής πυκνότητας, ενώ φαίνεται να έχει και θετική δράση ενάντια σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Επιπλέον αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Β12 αλλά και σιδήρου.

Τέλος, ο σολομός είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη η οποία αποτελείται από όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Κι έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα από το σώμα μας και φυσικά μας προκαλεί μεγαλύτερο κορεσμό.

Αδιαμφισβήτητα, λοιπόν, τα οφέλη από την κατανάλωση ψαριών, ειδικά πλούσιων σε ω3 λιπαρά οξέα όπως ο σολομός, αλλά και θαλασσινών είναι πάρα πολλά. Για το λόγο αυτό με βάση τη μεσογειακή διατροφή συστήνεται η κατανάλωση ψαριού έως και 2 φορές την εβδομάδα.

Πόσο ακίνδυνη είναι όμως τελικά η κατανάλωση του σολομού;

Λόγω της αυξημένης μόλυνσης των υδάτων τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι τα ψάρια είναι επιβαρυμένα με καρκινογόνες ουσίες όπως είναι τα βαρέα μέταλλα και οι διοξίνες τα οποία λαμβάνουν μέσω της τροφής τους. Τα βαρέα μέταλλα έχουν την τάση να συσσωρεύονται, επομένως στην ουσία όσο πιο μεγάλο είναι το ψάρι (ξιφίας, τόνος, σολομός) και όσο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής έχει, τόσο πιο επιβαρυμένο με αυτές τις ουσίες φαίνεται να είναι.

σολομός

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο υδράργυρος, ο οποίος σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να διαταράξει τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ μπορεί να επηρεάσει και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Ο σολομός που καταναλώνουμε φαίνεται κατά κύριο λόγο να είναι εισαγόμενος. Αυτό που σίγουρα ισχύει είναι ότι μεγαλύτερη επιβάρυνση παρουσιάζουν τα ψάρια που προέρχονται από βιομηχανοποιημένες περιοχές. Με βάση τον ΕΦΕΤ η συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στις ελληνικές θάλασσες είναι αρκετά χαμηλή, επομένως ιδανική επιλογή είναι ο ελληνικός σολομός που μπορεί να προέρχεται και από εκτροφείο όπου πληρούνται ελεγχόμενες συνθήκες διατροφής από την οποία σίγουρα απουσιάζουν τα ιχθυάλευρα.

Συμπερασματικά λοιπόν, η κατανάλωση σολομού έως 1 φορά την εβδομάδα μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής καθώς τα οφέλη του φαίνεται συνολικά να είναι πολύ περισσότερα συγκριτικά με τους παράγοντες επικινδυνότητας.

via

σχετικα άρθρα

Ποιος είναι ο καλύτερος καφές για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας;

elmagazino

9+3 έξυπνες ιδέες για υγιεινό κολατσιό στο σχολείο

elmagazino

Μελάσα: πώς να την αξιοποιήσετε στη μαγειρική σας

elmagazino

Leave a Comment