Ταξιδια

Ταξίδι στη συναρπαστική Κάλυμνο μέσα από φωτογραφίες!

Ταξίδι στη συναρπαστική Κάλυμνο μέσα από φωτογραφίες!

Όλοι τη γνωρίζουμε ως «το νησί των σφουγγαράδων» κι αυτό είναι το χαρακτηριστικό που «σφραγίζει» την Κάλυμνο. Το όμορφο νησί των Δωδεκανήσων όμως δεν είναι μόνο αυτό. Παράλληλα με τους γραφικούς οικισμούς της και τις ειδυλλιακές παραλίες της, προσφέρει πολλές εμπειρίες εξερεύνησης και αναρρίχησης που πολλοί δεν γνωρίζουν ενώ στον Βαθύ ο επισκέπτης αντικρίζει ένα εντυπωσιακό φιόρδ.

Η Κάλυμνος βρίσκεται νότια της Λέρου και βορειοδυτικά της Κω και εκτιμάται πως η ιστορία της φτάνει στη νεολιθική εποχή, οπότε και κατοικήθηκε. Σήμερα είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα νησιά της Ελλάδας και έχει συνδεθεί άρρηκτα με την παράδοση της σπογγαλιείας, για την οποία υπάρχουν τρία μουσεία.

Στο νησί δεν καταφτάνουν μόνο ταξιδιώτες που εκτιμούν τις θάλασσές της και τους νησιώτικους οικισμούς της αλλά και πολλοί λάτρεις της αδρεναλίνης που αγαπούν την αναρρίχηση, την κατάδυση, την πεζοπορία και τη σπηλαιολογία.

Στις παρυφές δύο αντικριστών λόφων βρίσκεται η πρωτεύουσα Πόθια με τα στενά δρομάκια, τα παλιά αρχοντικά αλλά και τα σπίτια των σφουγγαράδων. Κτίρια όπως το Δημαρχείο αποπνέουν αέρα ιταλικής αρχιτεκτονικής ενώ στον εντυπωσιακό ναό του Σωτήρος Χριστού το μαρμάρινο τέμπλο είναι του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά.

Πολλοί οικισμοί γύρω από τη Χώρα αξίζουν την επίσκεψή σας αλλά αναμφίβολα επιβάλλεται μια στάση στον Βαθύ, την καταπράσινη κοιλάδα που καταλήγει σε βαθύ κόλπο. Το λιμανάκι της Ρήνας θυμίζει φιόρδ.

Η μορφολογία της Καλύμνου περιλαμβάνει απόκρημνα βράχια-μαγνήτη για τους λάτρεις της αναρρίχησης ενώ οι χαραγμένες αναρριχητικές διαδρομές στο νησί ξεπερνούν τις χίλιες. Εξίσου εντυπωσιακός είναι και ο βυθός της, με σπηλιές, υφάλους και ναυάγια που περιμένουν του δύτες να τα εξερευνήσουν.

Οι πιο παραδοσιακοί θα απολαύσουν τις πολλές και διαφορετικές παραλίες της Καλύμνου, από την αμμώδη ακτή του Μασουρίου μέχρι τα βότσαλα στα Βλυχάδια και από το κοσμοπολίτικο Καντούνι μέχρι ένα σωρό άλλες παραλίες στις οποίες ο επισκέπτης φτάνει μόνο με καΐκι.

via

σχετικα άρθρα

22 Προτάσεις για Παξούς-Αντίπαξους

elmagazino

Λίμνη Μπελέτσι, ένας παράδεισος κάτω από την Πάρνηθα

elmagazino

Μια άλλη ματιά του πιο κοσμοπολίτικου νησιού….την Μύκονο !

elmagazino

Leave a Comment