Φυσικό σιρόπι πεύκου για το βήχα!
Οι πευκοβελόνες μπορεί να μην είναι το πρώτο που θα σκεφτείτε όσον αφορά τη φυσική βοτανοθεραπεία, αλλά στην πραγματικότητα έχουν πολλά οφέλη! Μια δημοφιλής συνταγή στη “λαϊκή” ιατρική είναι το αφέψημα των πευκοβελόνων ως ρόφημα, ωστόσο είναι πολύ χρήσιμο για εισπνοές. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιεί το πεύκο κατά των ρευματισμών, της ισχιαλγίας, της πνευμονίας και του βήχα. Οι βελόνες του πεύκου έχουν αντισηπτικές, αποχρεμπτικές, αντιγηραντικές, αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι πλούσιες σε βιταμίνες C, Β1 και Α. Έρευνες έδειξαν ότι μια κούπα πευκοβελόνες έχουν πέντε φορές περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι ενώ βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου, δίνει ενέργεια, τόνωση και δύναμη. Διαβάστε παρακάτω τη συνταγή για σιρόπι πεύκου!
Δείτε επίσης: Νερό: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Διατροφική του Αξία!
Το σιρόπι του πεύκου είναι απλό στη παρασκευή του με κύριο σύμμαχο το μέλι, γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες και τα δυο μαζί αποτελούν ένα 100% φυσικό προϊόν που καταπραΰνει το ξηρό βήχα και βοηθά τον ερεθισμένο λαιμό.
Υλικά:
- 1 1/4 -300 ml φλιτζάνι νερό
- 1 φλ. – 16 gr βελόνες πεύκου φρέσκες
- 1/2 φλ.- 120 ml μέλι
Μέθοδος εκτέλεσης :
- Πλένουμε τις φρέσκες πευκοβελόνες.
- Βράζουμε νερό και τοποθετούμε μέσα τις πευκοβελόνες, όταν κρυώσει το έγχυμα τις αφαιρούμε.
- Για πιο δυνατό σιρόπι βράζουμε για 2-3 λεπτά τις πευκοβελόνες και τις αφαιρούμε αφότου κρυώσει και πάλι το νερό.
- Όταν κρυώσει προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Φυλάσσεται σε γυάλινο αποστειρωμένο μπουκάλι και διατηρείται στο ψυγείο από 2-4 εβδομάδες.
- Αν θέλετε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του, το σιρόπι μπορεί να διατηρηθεί και στη κατάψυξη.
- Συνιστώμενη δοσολογία: 1 κ.σ. – 15ml / 1-3 φόρες την ήμερα μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα του βήχα. Αυτό το σιρόπι είναι ασφαλές για όλη την οικογένεια, αρκεί να μην παρουσιάζουν κάποια αλλεργία στα συστατικά τους.
Σύμφωνα με μελέτες, έχει διαπιστωθεί πως στις βελόνες του πεύκου η συγκέντρωση των βιταμινών C και B1 φθάνει στη μέγιστη τιμή τους τους χειμερινούς μήνες. Ως εκ τούτου, είναι αυτή τη στιγμή του έτους που συνιστάται η συγκομιδή πρώτων υλών για το ζωμό πεύκου.