Αλμυρες συνταγες Φαγητο

Κρασί: Ποιο είδος ταιριάζει με τα ψητά σχάρας;

Τι κρασί πίνουμε με τα ψητά σχάρας;

Την περίοδο του καλοκαιριού, όλο και περισσότερες ευκαιρίες έχουμε να μαζευτούμε με φίλους και να ψήσουμε. Όσο τα κρέατα πάνω στα κάρβουνα αρχίζουν να μοσχοβολάνε, τόσο περισσότερο απολαμβάνουμε τη διαδικασία. Με τι κρασί θα μπορούσαμε να συνδυάσουμε τα ψητά της σχάρας; Καθώς η ψησταριά σερβίρει ένα… ευρύ μενού (από κοτόπουλο, μαριναρισμένο χοιρινό, μπιφτέκι με μπαχαρικά μέχρι λουκάνικο), ο συνδυασμός αυτός δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το κρασί που ταιριάζει με το ένα είδος κρέατος θα μπορούσε να είναι αντίθετο με το άλλο . Ευτυχώς, η επιλογή γίνεται πιο εύκολη επειδή το ψήσιμο εκτός κουζίνας προϋποθέτει πιο διασκεδαστική διάθεση και την τάση για ελαφρύτερο και λιγότερο περίπλοκα κρασιά.

Αφρώδεις οίνοι

Οι αφρώδεις οίνοι νικούν τη ζέστη και μπορούν να ταιριάξουν ωραία με οποιοδήποτε ψητό της ώρας. Προτιμήστε οικονομικά κρασιά όπως Cava, Prosecco, ίσως και ένα καλιφορνέζικο αφρώδες με ελαφρύ σώμα αλλά και υπέροχα Ελληνικά αφρώδη όπως αυτά του Αμυνταίου και της Ζίτσας. Αφήστε την vintage σαμπάνια σας στο κελάρι!

Λευκά κρασιά

Το λευκό κρασί ταιριάζει σίγουρα με ψητό ψάρι και κοτόπουλο και μερικές φορές με χοιρινό, ακόμα και αυτό που έχει μπαχαρικά. Η υψηλή οξύτητα του Sauvignon Blanc ταιριάζει άψογα επίσης. Θα μπορούσαμε να επιλέξουμε μια Σαντορίνη, μια λευκή Βουργουνδία ή ένα άλλο Chardonnay, για πιο λιπαρά ψάρια. Το Chardonnay ταιριάζει επίσης ωραία με μπιφτέκια λαχανικών (ή και κανονικά μπιφτέκια με λευκή σάλτσα μανιταριών).

Ροζέ κρασιά

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ροζέ κρασί μπορεί να… ανεβάσει την διάθεση σε αυτού του είδους τις υπαίθριες συναθροίσεις. Σερβίρεται δροσερό και ζωηρό και είναι ένα κρασί που έχει λίγη περισσότερη οξύτητα από το λευκό, τόση ώστε να μπορεί να σταθεί επάξια στην γεύση των ψητών. Μεταξύ των αγαπημένων σε αυτή την κατηγορία είναι το Bandol από την Προβηγκία, το Tavel από την κοιλάδα του Ροδανού, και μερικά ενδιαφέροντα ροζέ Καλιφόρνιας, από το σταφύλι Sangiovese. Εντός συνόρων πολλά και ενδιαφέροντα ροζέ από Αμύνταιο, Δράμα, Πελοπόννησο, Κρήτη αλλά και πολλές άλλες περιοχές μπορούν να βοηθήσουν σε ένα πετυχημένο pairing.

Κόκκινα κρασιά

Όταν o σολομός ή ο τόνος είναι στη σχάρα, το Pinot Noir η ένα απαλό Ξινόμαυρο(!) είναι μια καλή επιλογή. Τα κρασιά αυτά έχουν πλούσια γεύση και υφή και ανταπεξέρχονται αντάξια στη πλούσια γεύση του χοιρινού ή του σολομού. Το ίδιο συμβαίνει και με πιο βαριά κόκκινα όπως Cabernet, Petit Sirah, ή Barolo. Τα καπνιστά κρέατα, ειδικά το μπέικον ταιριάζουν επίσης καλά με το Pinot Noir, το οποίο έχει συν τις άλλοις και μια καπνιστή γεύση με νότες φύλλων τσαγιού. Αν ψήνετε μπιφτέκια, μπριζόλες, παιδάκια ή μοσχαρίσιο φιλέτο, μόνο τα μεγάλα κόκκινα κρασιά θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους. Τα ερυθρά Bordeaux, California Cabernet, and Barolo ταιριάζουν άψογα. Αν το κρέας είναι λίγο πιο καυτερό από το συνηθισμένο προτιμήστε Zinfandel ή ένα εξίσου πικάντικο Shiraz από την Αυστραλία ή επίσης ένα αργεντίνικο Malbec.

Σε γενικές γραμμές, το κλειδί για μια επιτυχημένη σύζευξη κρασιού φαγητού στην υπαίθρια τραπεζαρία είναι η απλότητα! Μην επιλέξετε ένα βαρύ, σοβαρό κρασί που θα απαιτεί πάρα πολύ σκέψη γιατί δεν θα ταιριάζει σίγουρα στο τραπέζι, αφού πρέπει να συνδυάζεται με το ελαφρύ και διασκεδαστικό πνεύμα της περίστασης.

via

σχετικα άρθρα

Ζύμη Ατσμα για γλυκές και αλμυρές παρασκευές!

elmagazino

20 Εντυπωσιακές ιδέες για παιδικό μπουφέ!

elmagazino

Κάστανα σε σιρόπι βανίλιας- λικέρ κάστανου

elmagazino

Leave a Comment