Ταξιδια

Κύθνος, ένας ανεξερεύνητος παράδεισος!

Κύθνος, ένας ανεξερεύνητος παράδεισος!

Ελλάδα… Δυτικές Κυκλάδες… Κύθνος… ήρθε ή στιγμή να εστιάσουμε σε ένα καθαρόαιμο κυκλαδίτικο νησί που βρίσκεται μόλις 26 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Λαυρίου, κάτι που μεταφράζεται σε… κάτι λιγότερο από 2 ώρες με το πλοίο της γραμμής. Δεν είναι τυχαίο που είναι top προορισμός για τους λάτρεις του ναυτικού τουρισμού. Πέρα από τη μικρή απόσταση που χωρίζει την Κύθνο από την Αττική, ο σημαντικότερος λόγος να επισκεφτείς αλλά και να λατρέψεις την Κύθνο είναι ένας, οι παραλίες της οι οποίες είναι μόλις…92 στον αριθμό. Γι αυτές όμως θα γράψουμε παρακάτω.

Υπέροχα τοπία με ξερολιθιές, μοναδικά ηλιοβασιλέματα, πεντακάθαρα μπλε νερά, κατάλευκα εκκλησάκια, γραφικά σοκάκια αλλά και ένα σπήλαιο είναι μερικοί από τους θησαυρούς που περιμένουν τους επισκέπτες να ανακαλύψουν.

Η Κύθνος σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα κατοικείται από τη μεσολιθική εποχή. Το όνομα της το πήρε από τον Κύθνο, βασιλιά των αρχαίων Δρυόπων. Τον μεσαίωνα ονομαζόταν και Θερμιά, ονομασία που προέρχονταν από τις θερμές πηγές που υπάρχουν ακόμα και σήμερα στην Κύθνο.

Η Κύθνος βοήθησε πολύ στην ανάπτυξη του Κυκλαδίτικου πολιτισμού καθώς ήταν ο κύριος προμηθευτής χαλκού, υλικό που εκείνη την εποχή ήταν βασικό για την κατασκευή εργαλείων, αγγείων και κοσμημάτων.

Σήμερα οι πληθυσμός του νησιού αριθμεί περίπου 1500 μόνιμους κατοίκους και η κύρια ενασχόλησή τους είναι ο προσφορά τουριστικών υπηρεσιών αλλά και παραγωγή γεωργικών προϊόντων.

Οι καλύτερες παραλίες της Κύθνου

Και πάμε στο μεγάλο ατού της Κύθνου, οι παραλίες της! Ο αριθμός τους για το μέγεθος του νησιού εντυπωσιάζει! Σε αυτό βοηθάει και η γεωλογική διαμόρφωση του νησιού που έχει δημιουργήσει πολλούς όρμους, κόλπους και κολπίσκους. Οι πιο πολλές παραλίες είναι προσιτές από το οδικό δίκτυο αλλά υπάρχουν και παραλίες που μόνο με με πλωτά μέσα είναι προσβάσιμες. Πάμε όμως να δούμε τις πιο γνωστές και καλύτερες παραλίες της Κύθνου!

Παραλία Κολώνα, η πιο διάσημη παραλία του νησιού με τη χαρακτηριστική λωρίδα άμμου που ενώνει την Κύθνο με το νησάκι του Αγίου Λουκά

Μαρτινάκια, Επισκοπή, Απόκρουση, οι μόνες οργανωμένες παραλίες του νησιού

Λουτρά, παραθαλάσσιος γραφικός οικισμός με την ομώνυμη παραλία. Στην άκρη της παραλίας καταλήγουν οι ιαματικές πηγές του νησιού, έτσι κολυμπώντας, παράλληλα απολαμβάνετε τις ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών

Άγιος Σώστης, λίγο πιο πάνω από τα Λουτρά υπάρχει η πανέμορφη παραλία του Αγίου Σώστη. Να μην αμελήσετε να βουτήξετε στα υπέροχα νερά της αλλά να φροντίσετε να έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα καθώς δεν διαθέτει φυσική σκιά αλλά και το πιο κοντινό σημείο για προμήθειες είναι ο οικισμός των Λουτρών

Γαϊδουρόμαντρα, άλλη μία πανέμορφη παραλία με πεντακάθαρα νερά που μαζεύει ελάχιστο κόσμο, επίσης μην αμελήσετε να την επισκεφτείτε

Γαϊδουρόμαντρα

Φλαμπούρια, παραλία που έχει πάρει το όνομά της από την Παναγία την Φλαμπουριανή, εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί

Άγιος Δημήτριος, παραλία στον ομώνυμο οικισμό. Ο νοτιότερος οικισμός της Κύθνου

Παραλία Αντώνηδες, Μεγάλη άμμος, δύο παραλίες στον οικισμό της Παναγιάς Κανάλας στην νοτιοδυτική Κύθνο

Αξιοθέατα της Κύθνου

Και εφόσον κολυμπήσαμε στα υπέροχα νερά της Κύθνου, ήρθε η ώρα να κάνουμε μια βόλτα στα αξιοθέατα που έχει να μας προσφέρει. Σίγουρα δεν είναι τόσα πολλά όπως οι παραλίες της αλλά η μαγεία δεν σταματάει σε αυτές.

Χώρα Κύθνου, αυτό που δεν πρέπει να αμελήσετε να κάνετε είναι τουλάχιστον μια βόλτα στην γραφική Χώρα. Πανέμορφα σοκάκια, κρεμαστοί κήποι και η αίσθηση της απόλυτης ηρεμίας χαρακτηρίζουν τον οικισμό. Βέβαια υπάρχουν υπέροχα καφέ, παραδοσιακές ταβέρνες αλλά και μπαράκια να γεμίσουν τις βραδιές σας

Λαογραφικό Μουσείο, καθώς θα κάνετε τη βόλτα σας στα σοκάκια της Χώρας θα συναντήσετε το λαογραφικό μουσείο. Δεν πρόκειται για το Λούβρο, αλλά αξίζει μια επίσκεψη!

Δρυοπίδα, γραφικός οικισμός στο κέντρο του νησιού

Σπήλαιο Καταφύκι, μην χάσετε την εμπειρία να εξερευνήσετε το φυσικό σπήλαιο που βρίσκεται στη Δρυοπίδα

Σπήλαιο Καταφύκι

Αρχαιολογικός χώρος Βρυοκάστρου, πρόκειται για την αρχαία πρωτεύουσα της Κύθνου.

Ανακαλύψτε τις παραλίες στην Σκύρο!

σχετικα άρθρα

Σπήλαιο Καστανιάς, ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη!- video

elmagazino

Απόδραση στο Αγκίστρι μαζί με τα παιδιά μας!

elmagazino

Πρέβελη: Ένα μαγευτικό τοπίο που κόβει την ανάσα (video)

elmagazino

Leave a Comment