Plus+

Καλλιτεχνικά graffiti, η τέχνη του δρόμου!

Καλλιτεχνικά graffiti, η τέχνη του δρόμου!

Η τέχνη του δρόμου, συχνά ποιητική μερικές φορές αμφιλεγόμενη αλλά πάντα ενθουσιώδης, με μια ιδιόμορφη αισθητική! Ξεχωριστές δημιουργίες από μεγάλους street artists, αναφερόμαστε φυσικά στα καλλιτεχνικά graffiti που ομορφαίνουν τις πόλεις και όχι σε ατάκτως άναρχες μουντζούρες και σύμβολα που μοναδικός τους στόχος είναι ο βανδαλισμός. Ανεξαρτήτως αν κάποιος είναι οπαδός των graffiti ή όχι, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι έχει εντυπωσιαστεί έστω σε ένα από αυτά, κυρίως για τη ζωντάνια και την ποικιλοχρωμία που προσδίδουν στο χώρο! Το φαινόμενο των graffiti είναι μια παγκόσμια ιδιότυπη μορφή τέχνης των πόλεων.

Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, τα άναρχα graffities απορρόφησαν την προσοχή των αρχών, εδραιώθηκε η αντίληψη ότι η πόλη αποτελεί έναν γυμνό καμβά για αυτοσχέδια έκφραση. Ορισμένα εντυπωσιακά γκραφίτι, καμιά φορά μικρά αριστουργήματα, άνοιξαν μια παράλληλη συζήτηση σχετικά με την τέχνη του δρόμου, καθώς και ερμηνείες για τον κοινωνικό θυμό.

Στη μετεξέλιξή του φαινομένου γκράφιτι απέκτησε και μια άλλη διάσταση. Οργανώθηκε με σύγχρονα χαρακτηριστικά ως μέσο διακόσμησης που μεταμορφώνει, «μακιγιάρει»,  δημόσιους  χώρους των πόλεων με πολλές πηγές έμπνευσης και με εξαιρετικές τοιχογραφικές αποδόσεις. Μάλιστα, οργανώνονται φεστιβάλ γίνονται σεμινάρια για νέους, συγκροτούνται δίκτυα καλλιτεχνών, εκδίδονται περιοδικά, λευκώματα και βιβλία για τους ενδιαφερομένους.

iNo

Ένας καλλιτέχνης που ξεχωρίζει υπογράφει ως iNo, κανείς δεν γνωρίζει το όνομά του, είναι απλά ο iNo. Ο απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών που από το 2000 άρχισε να αυτοπροσδιορίζεται ως graffiti writer και σίγουρα είναι σήμερα κάτι πολύ περισσότερο από street artist. Ένας γνήσιος δημιουργός “murals”, όπως ονομάζονται οι μεγάλης επιφάνειας παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο, με έντονη καλλιτεχνική διάσταση.

Υπάρχουν υψηλής εικαστικής αξίας graffiti μικρών αλλά και μεγάλων διαστάσεων που «διακοσμούν» απρόσωπες γκρίζες επιφάνειες με εικόνες, παραστατικές ή συμβολικές δίνοντας χαρακτήρα στην περιοχή, αναβαθμίζοντας την.

Ο Jullien Malland, ο διασημότερος street artist στον κόσμο, γνωστός ως Seth. Στο Παρίσι έχει διακοσμήσει πολλά κτίρια δίνοντας χρώμα και άποψη στη πόλη, με τα εντυπωσιακά κοριτσάκια, την πολύχρωμη ομπρελά και τα ουράνια τόξα.

Οι κριτικοί της τέχνης του Μανχάταν αναγνωρίζουν την τέχνη του δρόμου ως πρωτοπορία στο χώρο της τέχνης, ως μέσο έκφρασης της κουλτούρας του δρόμου που στη συνέχεια εξαπλώθηκε στον υπόλοιπο κόσμο.

Άλλο ένα έργο του iNo στην Αθήνα, τα δύο χέρια απεικονίζουν τον ψαλμό 119:173 της Βίβλου: «Ας είναι το χέρι Σου έτοιμο να με βοηθήσει».

Το γκράφιτι, πρωτοεμφανίστηκε στην Αμερική στα μέσα της δεκαετίας του 1960, χρησιμοποιήθηκε αρχικά από πολιτικούς ακτιβιστές που ήθελαν να δημοσιοποιήσουν την άποψή τους. Στη χώρα μας φτάνει στα μέσα της δεκαετίας του 1990 με διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά, χωρίς να έχει σχέση με το κοινωνικό περιθώριο.

Μοναδικά έργα στους δρόμους της πόλης από καλλιτέχνες που δεν εγκλωβίζονται σε μια αίθουσα δίνουν χρώμα και άποψη σε μουντές περιοχές των πόλεων, σεβόμενοι τις δημόσιες περιουσίες.

σχετικα άρθρα

10 παιχνίδια για να φτιάξετε στο λεπτό μαζί με τα παιδιά!

elmagazino

Αυτό είναι το μυστικό για να κοιμούνται τα παιδιά σας καλύτερα

elmagazino

Μάθε που ψηφίζεις με ένα click!

elmagazino

Leave a Comment