Plus+

Κουνούπια! Κάντε τους έξωση μια και καλή!

Κουνούπια! Κάντε τους έξωση μια και καλή!

Έρχεται το καλοκαίρι και μαζί του έρχονται και τα κουνούπια, αυτό το μισητό έντομο που μας χαλάει τις όμορφες καλοκαιρινές βραδιές μας. Όλοι μας έχουμε λίγο πολύ καταραστεί την ύπαρξή τους και έχουμε σκεφτεί πόσο πιο όμορφος θα ήταν ο πλανήτης χωρίς την ύπαρξή τους, ισχύει όμως κάτι τέτοιο?

Κουνούπια υπάρχουν πολλά, όχι μόνο σαν πλήθος αλλά και σαν είδη. Και για να μιλήσουμε με αριθμούς, πάνω από 3500 είδη κουνουπιών κυκλοφορούν στον πλανήτη μας. Όμως μόλις 80 από αυτά έχουν ως ¨μεζέ¨ τους ανθρώπους και μάλιστα μόνο τα θηλυκά! Και ο λόγος είναι ότι με το αίμα μας τρέφουν τα αυγά τους. Δεν είμαστε όμως μόνο εμείς “μεζές” των κουνουπιών αλλά και τα ίδια τα κουνούπια είναι σημαντικό μέλος της τροφικής αλυσίδας των ζώων, καθώς είναι η κύρια πηγή τροφής συγκεκριμένων πτηνών, ερπετών, ψαριών ακόμα και άλλων εντόμων. Έτσι η σκέψη και μόνο της αφάνισης των κουνουπιών από τον πλανήτη θα είχε τρομακτικές επιπτώσεις!

Πάμε όμως να δούμε για ποιο λόγο τα κουνούπια δημιουργούν προβλήματα στους ανθρώπους.

Πέρα από τον ενοχλητικό ήχο που κάνουν και την φαγούρα που μας προκαλεί ένα τσίμπημά τους, το βασικότερο πρόβλημα είναι η μεταφορά ασθενειών. Τα κουνούπια είναι υπεύθυνα για τον θάνατο πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπων κάθε χρόνο! Ελονοσία, Ιός του Δυτικού Νείλου, Δάγκειος Πυρετός είναι μερικές από τις ασθένειες που μπορούν να εκδηλωθούν ύστερα από τσίμπημα από μολυσμένο, με τον αντίστοιχο ιό, κουνούπι. Αντιθέτως τα κουνούπια δεν μπορούν να μας μεταδώσουν τον ιό HIV.

Αφού κατανοήσαμε ότι η παρουσία των κουνουπιών στον πλανήτη είναι απαραίτητη, παρά τα προβλήματα που προκαλούν ήρθε η στιγμή να δούμε τρόπους να αποφύγουμε να γίνουμε ¨μεζές¨.

Τα κουνούπια δεν ζουν εδώ!
  • Στάσιμα νερά: Το πρώτο που πρέπει να προσέξουμε είναι να μην δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε να φτιάξουν τα κουνούπια το ¨σπιτικό¨ τους… σπίτι μας. Προσέχουμε να μην έχουμε λιμνάζοντα ύδατα από βροχή ή πότισμα. Ελέγχουμε συχνά σημεία που πιθανόν ¨κρατάει¨νερό, σε υδρορροές, λάστιχα ποτίσματος, ακόμα και στα πιατάκια που έχουμε κάτω από τις γλάστρες. Αλλάζουμε συχνά το νερό στα δοχεία που πίνουν τα κατοικίδια ζώα μας.
  • ¨Μαγνήτες κουνουπιών¨: Αποφεύγουμε να φοράμε στο δέρμα μας προϊόντα που έλκουν τα κουνούπια όπως σπρέι μαλλιών, αρώματα ή λοσιόν για μαύρισμα.
  • Ανοιχτόχρωμα ρούχα: Φοράμε ανοιχτόχρωμα ρούχα γιατί αυτά έλκουν λιγότερο τα κουνούπια.
  • Σκόρδο: Η κατανάλωση σκόρδου δρα απωθητικά για τα κουνούπια, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε όμως αν θα έχει την ίδια δράση και για την παρέα σας!
  • Λεβάντα: Άλλο ένα φυτό με ισχυρές εντομοαπωθητικές ιδιότητες. Επίσης κυκλοφορεί σε διάφορα σκευάσματα η μπορούμε απλά να ρίξουμε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας στα παράθυρα και στις μπαλκονόπορτες του σπιτιού μας. Τέλος μπορούμε να φτιάξουμε ένα ενυδατικό λάδι για το σώμα με αιθέριο έλαιο λεβάντας σε συνδυασμό με ελαιόλαδο.
  • Δεντρολίβανο: Επειδή τα κουνούπια αγαπάνε το barbeque καλό είναι να ρίχνουμε λίγο δεντρολίβανο στα κάρβουνα. Έτσι θα μπορούμε να απολαμβάνουμε το αγαπημένο μας ψητό χωρίς ακάλεστους επισκέπτες.
  • Λεμόνι με γαρύφαλλα: Καρφώστε μερικά γαρύφαλλα σε κομμένο λεμόνι. Τα κουνούπια θα το σκεφτούν πολύ καλά για να πλησιάσουν την αυλή σας.
  • Βασιλικός & Λεμονόχορτο: Φυτέψτε στην αυλή σας τα παραπάνω φυτά που έχουν εντομοαπωθητικές ιδιότητες και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και στη μαγειρική σας!

σχετικα άρθρα

12+1 Χρυσοί κανόνες σωστής φροντίδας & χρήσης στρωμάτων σύμφωνα με τους ειδικούς!

elmagazino

Πώς να φτιάξετε το δικό σας χαρταετό με 4 απλά βήματα!

elmagazino

Φυσική αντιμετώπιση για τα ηλιακά εγκαύματα

elmagazino

Leave a Comment