Γλυκες συνταγες Φαγητο

Παραδοσιακή συνταγή για τα πιο απολαυστικά Πασχαλινά κουλουράκια βουτύρου!

Παραδοσιακή συνταγή για τα πιο απολαυστικά Πασχαλινά κουλουράκια βουτύρου!

Οι περισσότερες γιορτές στην Ελλάδα περιστρέφονται γύρω από τα έθιμα, τις παραδόσεις και τα πλούσια πιάτα, έτσι και το Πάσχα τηρούμε τις ανάλογες παραδόσεις. Μια παλιά παραδοσιακή συνταγή, για τα πιο μοσχοβολιστά πασχαλινά κουλουράκια! Μια εξαιρετική κλασσική συνταγή ετών, από χέρι σε χέρι. Η καλύτερη συνταγή για τα πιο απολαυστικά τραγάνα κουλουράκια που μοσχοβολούν φρέσκο βούτυρο. Αυτή η “εθιστική”συνταγή θα σας θυμίσει τα πασχαλινά κουλουράκια της γιαγιάς!

Υλικά για περίπου 90 Πασχαλινά κουλουράκια:

  • 325 γρ. φρέσκο στακοβούτυρο
  • 325 γρ. φυτικό έλαιο (φυτίνη)
  • 325 γρ. ζάχαρη
  • 1/2 ποτήρι του νερού φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 1/4 ποτήρι του κρασιού αλισίβα*
  • 1/4 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.& 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • προαιρετικά για την επικάλυψη 2 κρόκους- 1 κ.σ. γάλα
πηγή

Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Σε δυνατό μίξερ χτυπάμε το φρέσκο βούτυρο, με το φυτικό και την ζάχαρη έως ότου αφρατέψει και ασπρίσει το μείγμα.
  • Στο φυσικό χυμό πορτοκαλιού προσθέτουμε τη σόδα, ανακατεύουμε και το προσθέτουμε στο μείγμα του μίξερ.
  • Έπειτα προσθέτουμε την αλισίβα (σουρωμένη) και το κονιάκ.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι σε όλο το μείγμα, (ιδανικά θα ήταν να το έχετε κοσκινίσει πριν).
  • Η ζύμη βγαίνει εύπλαστη, σχηματίστε τα κουλουράκια που επιθυμείτε για όσο είναι ακόμη ζεστή η ζύμη από το μίξερ. Αν αργήσετε να τους δώσετε σχήμα το βούτυρο παγώνει και σπάει η ζύμη μας, απλά ζυμώστε και πάλι για να ζεσταθεί πριν σχηματίσετε.
  • Στο τέλος, αν θέλετε με ένα πινέλο αλείφετε το χτυπημένο κρόκο με λίγο γάλα και αλείφετε τα κουλουράκια στην επιφάνεια τους, να γυαλίσουν.
  • Ψήνετε για 20-25 λεπτά περίπου, έως ότου να ροδίσουν.

*αλισίβα : Η αλισίβα είναι ένα αλκαλικό διάλυμα που παρασκευάζεται με το βράσιμο του νερού μαζί με στάχτη από καμένα ξύλα. Το αφήνετε να πάρει μια βράση, στη συνταγή χρησιμοποιείται μόνο το υγρό στοιχείο.

σχετικα άρθρα

6 τρόποι για να τρώει το παιδί μας λιγότερη ζάχαρη!

elmagazino

Φυτικά γάλατα, ποιο να επιλέξετε και γιατί;

elmagazino

Χριστουγεννιάτικο χοιρινό με πατάτες και κάστανα

elmagazino

Leave a Comment