Αλμυρες συνταγες Φαγητο

Χριστουγεννιάτικο πιλάφι με κιμά, σταφίδες και ξηρούς καρπούς !

Χριστουγεννιάτικο πιλάφι με κιμά, σταφίδες και ξηρούς καρπούς !

Μια πολύ όμορφη συνταγή, ως κυρίως πιάτο ή συνοδευτικό κρεατικών, είναι διαδεδομένη στη Βόρεια Κύπρο και την Δυτική Τουρκία, ένα εορταστικό και γευστικό πιάτο. Το πιλάφι με το κιμά και τις σταφίδες θυμίζει την γνωστή γέμιση της γαλοπούλας χωρίς τα συκωτάκια. Γεμίστε το Χριστουγεννιάτικο δείπνο σας με νόστιμα και περιποιημένα πιάτα.

Υλικά που θα χρειαστούμε :

  • 250 γρ. ρύζι μακρύκοκκο ή άγριο ρύζι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  • 2 κ.σ. σταφίδες
  • 2 κ.σ. ηλιόσποροι
  • 2 κ.σ. κουκουνάρι
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ μπαχάρι
  • 1 κ.γ κύμινο
  • 1/2 κ. γ. μπούκοβο
  • 600 ml νερό ή ζωμός κρέατος
  • 250 γρ. κιμάς αρνίσιος
  • 250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • αλάτι
  • κανέλα ή ψιλοκομμένο μαϊντανό για το γαρνίρισμα

Μέθοδος εκτέλεσης :

  • Ξεπλένουμε το ρύζι καλά και το αφήνουμε να στραγγίξει.
  • Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με την πιπεριά. Προσθέτουμε τις σταφίδες, τους ηλιόσπορους, και τα κουκουνάρια.
  • Προσθέτουμε το ρύζι στο μείγμα μας με τον ζωμό ή το νερό.
  • Ρίχνουμε λίγο αλάτι με τα μπαχαρικά μας, το μπαχάρι, το κύμινο και ένα μέρος από το μπούκοβο, αφήνουμε να σιγοβράζει ώσπου να απορροφηθούν όλα τα υγρά, περίπου 18-20 λεπτά. Όταν ετοιμαστεί το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 15 λεπτά να σταθεί.
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τσιγαρίζουμε το κιμά χωρίς καθόλου λάδι. Βάζουμε αλάτι και το υπόλοιπο μπούκοβο, ανακατεύουμε συχνά έως ότου εξατμιστούν όλα τα υγρά και πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτουμε τις σταφίδες και αποσύρουμε από την φωτιά.
  • Σερβίρουμε σε μια πιατέλα στρώσεις από ρύζι και το κιμά. Πασπαλίζουμε με επιπλέον κανέλα ή μαϊντανό, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθεί ζεστό στον φούρνο ώσπου να το χρησιμοποιήσουμε.
  • Σερβίρετε πολύ ζεστό με ψητές πιπεριές στο γκριλ ή στα κάρβουνα και συνοδεύεται με γιαούρτι.

Για τις ψητές πιπεριές : 

  • Πλένετε τις πιπεριές ,στεγνώνεται και πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και πιπέρι. Ψήνεται στο γκριλ ολόκληρες με το κοτσάνι ώσπου να πάρει χρώμα για 15 λεπτά περίπου και σερβίρετε ενώ στα κάρβουνα παίρνει ελάχιστα λεπτά.

Καλές γιορτές.

σχετικα άρθρα

Η τέχνη των cocktails- 7 συνταγές

elmagazino

Ρυζομπαλάκια γεμιστά με τυρί στον φούρνο!

elmagazino

Μελομακάρονα τραγανά!

elmagazino

Leave a Comment