Plus+

Γάτα Βεγγάλης (Bengal)

Γάτα Βεγγάλης (Bengal)

Η γάτα Βεγγάλης είναι μια πραγματικά μοναδική φυλή γάτας. Κατά βάθος είναι ένα μικρό «κατοικίδιο τιγράκι» με την κυριολεκτική έννοια: οι εκτροφείς της φυλής βάζουν μια στάλα αίματος άγριας γάτας, επειδή οι άγριες γάτες-υβρίδια, όπως η γάτα Βεγγάλης ή Σαββάνας, είναι η τελευταία λέξη της μόδας στον κόσμο των εκτροφέων! Τι ξεχωρίζει μια υβριδική γάτα – και τι είναι αυτό που πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη του, όταν φέρνει μια τέτοια διασταύρωση άγριας γάτας στο σαλόνι του; Η αναλυτική περιγραφή της συγκεκριμένης φυλής, που συνθέσαμε για εσάς και μπορείτε να διαβάσετε στη συνέχεια, δίνει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και όχι μόνο.

Ήδη από τις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα μπορούσε κάποιος να βρει μεγαλόσωμες υβριδικές γάτες στους ευρωπαϊκούς ζωολογικούς κήπους. Ό,τι αποδείχθηκε ως μη εφικτό για ζωολογικούς κήπους, παρ’ όλα αυτά μεταπήδησε στον κόσμο των μικρόσωμων γατών: οι λεγόμενες άγριες γάτες-υβρίδια αναπτύσσονται με όλο και περισσότερο ενθουσιασμό από το ζευγάρωμα άγριων ειδών γάτας με οικόσιτες φυλές γάτας. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι η γάτα Βεγγάλης, που προέκυψε από τη διασταύρωση μιας ήμερης, μαύρης οικόσιτης γάτας με μια άγρια Ασιατική Λεοπάρδαλη. Το αποτέλεσμα: μια φυλή γάτας, η οποία πείθει με τη μακριά σωματική διάπλαση και τον εξαιρετικό χρωματισμό του τριχώματος, ανάλογα με τoν βαθμό εγγύτητας στους «άγριους» συγγενείς της, ωστόσο αυτό την κάνει μερικές φορές να χρειάζεται έμπειρο χειρισμό.

Μια συναρπαστική νέα φυλή

Η γάτα Βεγγάλης είναι μια πολύ μοντέρνα φυλή. Η προέλευση της εκτροφής υβριδικών άγριων γατών προέρχεται από τις ΗΠΑ, εκεί το 1963 η γενετίστρια Jean Mill έκανε τις πρώτες απόπειρες διασταύρωσης μεταξύ της Ασιατικής Λεοπάρδαλης Prionailurus bengalensis bengalensis που ζει στη Νότια Ασία και μιας οικόσιτης γάτας. Ο στόχος της: να δημιουργήσει μια ήμερη κατοικίδια γάτα που να πείθει χάρη στην άγρια, αρχέγονη εμφάνιση των άγριων γατών-προγόνων της.

Ωστόσο, η ιδέα της δεν ήταν εντελώς πρωτοποριακή: ήδη το 1889 ο Βρετανός καλλιτέχνης και δημοσιογράφος Harrison William Weir ανέφερε μια διασταύρωση μεταξύ Ασιατικής Λεοπάρδαλης και οικόσιτης γάτας. Το 1934 και 1941 έγινε αναφορά σε βελγικά και ιαπωνικά δημοσιεύματα για παρόμοια υβρίδια. Η μεγαλύτερη επιρροή στην εκτροφή της γάτας Βεγγάλης και η επίσημη θεμελιώτρια της φυλής είναι ωστόσο παρ’ όλα αυτά η Jean Mill, γνωστή τότε και ως Jean Sudgen. Σε μια ερευνητική εργασία για την τάξη της γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Davis στις ΗΠΑ, η ίδια ασχολήθηκε το 1946 με το θέμα «διασταυρώσεις φυλών με οικόσιτη γάτα». Αρχές του ’60 μετάτρεψε τις ιδέες και τις γνώσεις της σε πράξη: διασταύρωσε κατοικίδιες γάτες με Ασιατικές Λεοπαρδάλεις. Οι απευθείας διασταυρώσεις μεταξύ άγριας και οικόσιτης γάτας ονομάζονται “F1”-ζώα. Από μια εκ νέου διασταύρωση ενός “F1”-ζώου με μια οικόσιτη γάτα δημιουργείται ένα “F2”-ζώο και ούτω καθεξής. Οι “F1” και “F2” γάτες εμφανίζουν συχνά την άγρια συμπεριφορά των άγριων γατών. Η Jean Mill διασταύρωνε τα θηλυκά “F1”-ζώα εκ νέου με το ζώο-πατέρα και λάμβανε με αυτόν τον τρόπο “F2”-γάτες. Δύο ή τρεις γενιές μετά τη διασταύρωση, οι απόγονοι εμφάνιζαν μια ομοιότητα με την οικόσιτη γάτα όσον αφορά στην συμπεριφορά. Λόγω του θανάτου του συζύγου της, η Jean Mill διέκοψε για σύντομο χρονικό διάστημα τις απόπειρες διασταύρωσης, αλλά τις συνέχισε τη δεκαετία του ’70, όταν μπορούσε να λαμβάνει θηλυκά υβρίδια ζώα από τον επιστήμονα William Centerwall. Αυτός είχε ζευγαρώσει Ασιατικές Λεοπαρδάλεις με οικόσιτες γάτες, προκειμένου να εξετάσει την ανοσία τους στη λευχαιμία των αιλουροειδών. Αυτό θεωρείται το εναρκτήριο λάκτισμα για τη μοντέρνα εκτροφή της γάτας Βεγγάλης, η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα το 1983 από τη διεθνή ένωση γατών (TICA)! Αρχικά διασταυρώθηκαν και άλλες φυλές, όπως Αβησσυνίας, Αιγυπτιακή Μάου και Αμερικανικές Κοντότριχες γάτες, προκειμένου να βελτιωθεί η επιθυμητή εμφάνιση της γάτας Βεγγάλης. Εν τω μεταξύ η γάτα Βεγγάλης εκτρέφεται με καθαρόαιμο τρόπο. Ωστόσο, σε εκθέσεις επιτρέπεται να εμφανίζονται μόνο γάτες από την τέταρτη γενιά (“F4”). Μόλις από αυτή τη γενιά, τα ζώα θεωρούνται «ήμερα» και ο χαρακτήρα τους μοιάζει με αυτόν μιας οικόσιτης γάτας.

Η γάτα Βεγγάλης προσμετρά εν τω μεταξύ πολλούς φίλους και περισσότερα από 60.000 καθαρόαιμα ζώα είναι εγγεγραμμένα στην TICA. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι ενώσεις εκτροφέων φιλικά προσκείμενες σε υβριδικές φυλές γάτας. Η Ένωση Φίλων της Γάτας (CFA), για παράδειγμα, δεν αναγνωρίζει καμία φυλή γάτας, που κατάγεται από άγρια είδη γάτας.

Εμφάνιση

Αλλά αρκετά με την ιστορία της γάτας Βεγγάλης, η οποία διαφέρει τόσο πολύ από τη ιστορία δημιουργίας πολλών άλλων καθαρόαιμων γατών. Πώς είναι λοιπόν εμφανισιακά μια τέτοια υβριδική γάτα;

Ως υβριδική φυλή, οι γάτες Βεγγάλης είναι συχνά πιο μεγαλόσωμες από ότι οι κατοικίδιες γάτες. Τα ευλύγιστα και αθλητικά ζώα ζυγίζουν έως και 7 κιλά, αλλά έχουν επιπλέον ένα ύψος έως και 70 εκατοστών. Το γερό σώμα τους υποστηρίζεται από μακριά, μυώδη πόδια. Σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα, το κεφάλι της γάτας Βεγγάλης είναι μάλλον μικρό. Σε αυτό δεσπόζουν ψηλά ζυγωματικά και αμυγδαλωτά, μεγάλα μάτια. Τα μεγάλα μάτια της γάτας Βεγγάλης είναι συχνά πράσινα ή μπλε. Τα αυτιά είναι μικρά με στρογγυλεμένες άκρες, αλλά έχουν πλατιά βάση.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το «άγριο» μοτίβο της γάτας Βεγγάλης. Με μεγάλες κηλίδες, ροζέτες, μια πιο ανοιχτόχρωμη κοιλιά και ράβδωση των μπροστινών ποδιών μοιάζει πολύ στους άγριους προγόνους της, όσον αφορά στην εμφάνιση. Λόγω αυτής της εμφάνισης, η γάτα Βεγγάλης απέκτησε πολλούς θαυμαστές!

Η γάτα Βεγγάλης υπάρχει στα βασικά χρώματα πορτοκαλί, χρυσό, σκούρο κίτρινο και άμμου, συχνά επίσης με «λαμπύρισμα». Αναγνωρισμένα είναι τα σχέδια “marbled” και “spotted”:

  • Marbled: Το σχέδιο “Marbled” θυμίζει τις ραβδώσεις άλλων φυλών γάτας. Το σχέδιο της γάτας Βεγγάλης θα έπρεπε όμως να θυμίζει όσο το δυνατόν λιγότερο μια οικόσιτη γάτα.
  • Spotted: Το σχέδιο “spotted” του τριχώματος είναι σαφώς επιθυμητό: οι “spotted” γάτες Βεγγάλης μοιάζουν στις άγριες γάτες – λεοπαρδάλεις λόγω των μεγάλων κηλίδων και του πουά μοτίβου, επιπλέον τα δίχρωμα πουά (“rosetted”) διαφέρουν από τα μονόχρωμα πουά.
  • “Sparbled”: Ένας σχεδιασμός, που δεν είναι ούτε ραβδωτός (marbled) ούτε πουά (rosetted), χαρακτηρίζεται ως “sparbled”. Ωστόσο, αυτό το σχέδιο τριχώματος δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένο.

Το πηγούνι, το στήθος, η κοιλιά και τα πόδια πρέπει να έχουν βασικά χρώματα από κρεμ έως λευκό και έρχονται σε αντίθεση με το χρωματισμό των λαγόνιων και της πλάτης. Τα μάτια, τα χείλη και η μύτη έχουν ιδανικά ένα περίγραμμα από λεπτές, μαύρες γραμμές.

Δεν θυμίζει όμως μόνο η αρχέγονη εμφάνιση της γάτας Βεγγάλης, τη στάλα «άγριου αίματος», που κυλά στις φλέβες αυτής της φυλής και την καθιστά τόσο ιδιαίτερη!

Χαρακτήρας

Από την τρίτη γενιά μετά την αρχική διασταύρωσή τους, οι γάτες Βεγγάλης θεωρούνται «ήμερες». Παρ’ όλα αυτά, είναι δραστήρια ζώα με φλογερό ταμπεραμέντο λόγω της άγριας κληρονομιάς τους. Οι γάτες Βεγγάλης θα έπρεπε ως εκ τούτου να θεωρούνται κατοικίδια ζώα από την τέταρτη γενιά και μετά! Επίσης, ζώα εκτροφής επιτρέπεται να εμφανίζονται σε εκθέσεις από αυτή τη γενιά και έπειτα. Σύμφωνα με το πρότυπο της φυλής, οι γάτες Βεγγάλης είναι «αξιόπιστα, ευγενικά, περίεργα και φιλικά ζώα»!

Η γάτα Βεγγάλης είναι μια γάτα, που σίγουρα διασκεδάζει! Θεωρείται έξυπνη και υπάκουη – γι’ αυτό και χρειάζεται πολλή προσοχή, προκείμενου να διοχετεύσει την ενεργητικότητά της προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι λάτρεις της γάτας Βεγγάλης διαπιστώνουν συχνά ότι η απλή αγκαλιά και το παιχνίδι με το κλίκερ δεν αρκούν για να απασχολήσουν μια υβριδική γάτα. Η στοχευμένη εκπαίδευση και η εργασία με κλίκερ ανήκουν ακριβώς σε ένα ενδεδειγμένο για γάτες περιβάλλον, που δεν αφήνει περιθώρια για πλήξη. Οι γάτες Βεγγάλης λατρεύουν την αναρρίχηση και το νερό τους αρέσει πάρα πολύ. Όταν η έξοδος σε εξωτερικό χώρο είναι εξασφαλισμένη, τότε η γάτα Βεγγάλης δεν βαριέται και μπορεί συγχρόνως να ικανοποιήσει την επιθυμία της για κίνηση. Ένας μεγάλος κήπος είναι φυσικά ιδανικός, σε πιο ήρεμα ζώα ενδείκνυται ωστόσο και ένα ασφαλισμένο μπαλκόνι με πολλές δυνατότητες αναρρίχησης.

Η γάτα Βεγγάλης είναι μια γάτα με αυτοπεποίθηση, μάλλον κυρίαρχη και μερικές φορές ελαφρώς επιθετική. Η κοινωνικοποίηση με άλλες γάτες, που διεκδικούν περισσότερο το χώρο τους, μπορεί συνεπώς να οδηγήσει σε προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά, μια γάτα Βεγγάλης δεν θα έπρεπε ποτέ να διαμένει σε ένα σπίτι μόνη της. Οι φυλές γάτας που θεωρούνται κατάλληλες για να συντροφεύουν τις γάτες Βεγγάλης είναι πιο ήρεμες, όπως για παράδειγμα οι Περσικές ή οι Βρετανικές Κοντότριχες γάτες – αν παρ’ όλα αυτά δεν είστε σίγουροι, να έχετε υπόψη σας ότι η συγκατοίκηση ανάμεσα σε δύο ζώα εξαρτάται ωστόσο και από τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της κάθε γάτας.

Σε μια υβριδική φυλή η εκτροφή των μεμονωμένων ζώων είναι ιδιαίτερα σημαντική. Διότι ακόμη και αν όλες οι κατοικίδιες γάτες είναι κατά βάθος ακόμα μικρά άγρια ζώα, αυτή η άγρια πλευρά επικρατεί ιδιαίτερα στις γάτες, όπου το αίμα των άγριων γατών δεν βρίσκεται πολύ μακριά πίσω στο γενεαλογικό δέντρο… Οι γάτες Βεγγάλης των πρώτων γενεών μετά τη διασταύρωση δεν είναι, για παράδειγμα, τόσο έμπιστες όσο άλλες φυλές γάτας και μερικές φορές απαιτείται πολύ υπομονή, έως ότου οι γάτες εξοικειωθούν με νέους ανθρώπους, σε νέο περιβάλλον. Αυτό που είναι σημαντικό σε όλες τις καθαρόαιμες γάτες, ισχύει για αυτό το λόγο ακόμη περισσότερο για τη γάτα Βεγγάλης: αποκτήστε τη γάτα σας μόνο από έναν επαγγελματία εκτροφέα, ο οποίος δίνει μεγάλη σημασία στην κοινωνικοποίηση και την εκτροφή των νεογνών και μπορεί να σταθεί στο πλάι σας κατά τη διάρκεια της αρχικής συμβίωσής σας με τη γάτα Βεγγάλης!

Κατοχή ζώου και συνθήκες διαβίωσης

Ως άγριες γάτες, οι γάτες Βεγγάλης της γενιάς “F1” έως “F4” υπόκεινται στο νόμο περί προστασίας των ειδών. Στη Γερμανία για παράδειγμα, ισχύουν συγκεκριμένες διατάξεις όσον αφορά στην κατοχή προστατευόμενων ειδών και τις συνθήκες διαβίωσής τους: Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία της Φύσης απαιτεί λοιπόν για άγριες γάτες και άμεσους απογόνους τους μεταξύ άλλων μια εξωτερική περίφραξη μεγέθους τουλάχιστον 15 τετραγωνικών μέτρων. Τέλος, είναι διαφορετικό να έχετε στην κατοχή σας μια υβριδική γάτα Βεγγάλης της γενιάς “F1” και “F2” από ότι μια ήμερη οικόσιτη γάτα! Ένας εκτροφέας, που εκτρέφει γάτες Βεγγάλης από μια πρώην γενιά, πρέπει να μπορεί να προσφέρει στα ζώα του ενδεδειγμένες για το είδος τους συνθήκες εκτροφής.

Από μια μεταγενέστερη γενιά και έπειτα, ο χαρακτήρας της γάτας Βεγγάλης μοιάζει με τη φύση άλλων, πιο δραστήριων φυλών χωρίς αίμα άγριας γάτας. Από αυτό το σημείο, είτε είστε ιδιοκτήτης μιας υβριδικής γάτας είτε μιας άλλης γάτας που να της αρέσει να κινείται, υπάρχει ελάχιστη διαφορά, όσον αφορά στις ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσης που πρέπει να παρέχετε στα ζώα σας. Ένας ασφαλής περιφραγμένος χώρος ή ένα ασφαλισμένο μπαλκόνι με πολλές δυνατότητες για παιχνίδι, αναρρίχηση, ξύσιμο και κρυψώνες ενδείκνυνται ιδανικά, προκειμένου η γάτα Βεγγάλης να μπορεί να απασχοληθεί, ανάλογα με το πόσο δραστήρια είναι. Παραλλάξτε το περιβάλλον της γάτας Βεγγάλης και προσφέρετέ της πάντα νέα ερεθίσματα. Ένα μπολ νερού στο μπαλκόνι; Μια μικρή λιμνούλα στον ασφαλή περιφραγμένο χώρο; Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη! Μετά από λίγες εβδομάδες με μια γάτα Βεγγάλης οι όροι “κλίκερ” και “στοχευμένη εκπαίδευση” δεν θα αποτελούν πλέον ξένες λέξεις για εσάς… Τα παιχνίδια ευφυΐας και σκέψης αρέσουν ιδιαίτερα στη γάτα Βεγγάλης και τα αποδέχεται ευχάριστα! Καθώς οι γάτες Βεγγάλης αγαπούν το νερό, ενδείκνυται ένα επίπεδο, μεγάλο μπολ νερού για παιχνίδια και διασκέδαση – το καλοκαίρι έξω, τις κρύες εποχές στο μπάνιο!

Γι’ αυτό μπορεί να είναι αρκετά απαιτητικό να έχετε στην ιδιοκτησία σας μια γάτα Βεγγάλης, ιδίως αν είστε συνηθισμένοι με πιο ήρεμες φυλές γάτας. Καθώς η γάτα Βεγγάλης είναι μια έξυπνη, υπάκουη φυλή, είναι ωστόσο αρκετά διασκεδαστικό, να ασχολείται κανείς μαζί της!

Διατροφή & Υγεία

Ως νεαρή, γνήσια φυλή γάτας, η γάτα Βεγγάλης θεωρείται εξαιρετικά υγιής. Παρ’ όλα αυτά, ταυτοποιήθηκε το 2011 μια γενετική ασθένεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση των ζώων κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής λόγω εκφυλισμού του αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού.

Η καλύτερη πρόληψη υγείας όσον αφορά στις γάτες Βεγγάλης είναι μια ενδεδειγμένη για το είδος της τροφή και το ετήσιο τσεκάπ στον κτηνίατρο. Πολλοί ιδιοκτήτες υβριδικών φυλών ταΐζουν τις γάτες τους ωμή τροφή, διότι πολλές γάτες της Σαβάννας και της Βεγγάλης φαίνεται να δείχνουν μια ευαισθησία σε βιομηχανοποιημένες τροφές και στα βακτήρια στην τροφή. Ουσιαστικά η υψηλής ποιότητας έτοιμη τροφή από την κονσέρβα ή το φακελάκι προμηθεύει ωστόσο τη γάτα Βεγγάλης με όλα, όσα χρειάζεται για μια μακρά και υγιή ζωή! Σε περίπτωση που έχετε αποφασίσει υπέρ της ωμής διατροφής, η βασική επεξεργασία είναι το Α και το Ω. Με τα σωστά συμπληρώματα και τις φυσικές προσθήκες μπορείτε να είστε σίγουροι, ότι ταΐζετε τη γάτα σας εντελώς υγιεινά.

Έτσι θα βρείτε το σωστό εκτροφέα

Η γάτα Βεγγάλης είναι μια καθ’ όλα συναρπαστική φυλή γάτας! Άν έχετε ερωτευτεί τις υβριδικές γάτες, ήδη από όσα διαβάσατε έως τώρα, τίθεται τώρα το ερώτημα: πού μπορεί να βρει κανείς ένα τόσο ξεχωριστό “τιγράκι”;

Σε μια αρκετά νεαρή, μοντέρνα υβριδική φυλή όπως η γάτα Βεγγάλης δεν είναι συχνά εύκολο, να βρει κανείς έναν επαγγελματία εκτροφέα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις προϋποθέσεις εκτροφής για άγριες γάτες και ζώα μέχρι την F4-γενιά, αλλά επίσης και στις ιδιαίτερες ανάγκες μιας δραστήριας, γνήσιας φυλής, όπως της γάτας Βεγγάλης. Ένας υπεύθυνος εκτροφέας διασφαλίζει ότι η παραμονή μιας γάτας Βεγγάλης στο σπίτι είναι πράγματι σωστή για εσάς και την οικογένειά σας! Φέρνει σε επαφή όσο το δυνατόν πιο νωρίς τα γατάκια με τη μελλοντική τους οικογένεια και συνοδεύει τα νεογνά του στο νέο τους σπιτικό. Ως μέλος σε μια ένωση εκτροφέων δεν δίνει μόνο σημασία στον επιθυμητό τύπο εκτροφής, αλλά αναλαμβάνει και την ευθύνη για την υγεία τους. Σε αυτή την τιμή περιλαμβάνονται επίσης η πρόληψη της υγείας των γονέων-ζώων, ήδη πριν από το ζευγάρωμα, τεστ για πιθανές γενετικές ασθένειες και μια κτηνιατρική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της μητέρας-γάτας. Μετά τη γέννησή τους, τα νεογνά παρουσιάζονται για επίσκεψη στον κτηνίατρο, εξετάζονται, εμβολιάζονται, αποπαρασιτώνονται και τρέφονται ενδεδειγμένα. Όλα αυτά κοστίζουν φυσικά χρήματα – κάτι που αντανακλάται στην τιμή αγοράς μιας γάτας Βεγγάλης: μια γάτα Βεγγάλης κοστίζει συχνά γύρω στα χίλια ευρώ. Ζώα, τα οποία προορίζονται για εκτροφή, είναι λιγάκι ακριβότερα. Με αυτή την τιμή ο εκτροφεάς μην περιμένετε ότι θα έχει σημαντικό κέρδος καθώς καλύπτει μόνο τα έξοδα που προέκυψαν…

Ακόμη και αν η τιμή αγοράς μιας καθαρόαιμης γάτας είναι τσουχτερή, θα πρέπει να αποφεύγετε σε κάθε περίπτωση τους μη επαγγελματίες εκτροφείς, οι οποίοι ασχολούνται μόνο με την «αναπαραγωγή» ζώων και προσφέρουν σε οικονομική τιμή «καθαρόαιμες γάτες χωρίς χαρτιά»! Σε αυτή την περίπτωση η εξοικονόμηση γίνεται συνήθως σε βάρος των ζώων-γονέων και της πρόληψης της υγείας των ζώων. Τα νεαρά ζώα λαμβάνουν μόνο σπάνια την κοινωνικοποίηση και το χρόνο που χρειάζονται ιδίως οι υβριδικές φυλές, για να αναπτυχθούν σωματικά και πνευματικά σε υγιείς γάτες.

Αυτή η εμπιστοσύνη ισχύει φυσικά και για τις δύο πλευρές. Μην σοκαριστείτε λοιπόν, εάν ο εκτροφέας της γάτας Βεγγάλης δίνει τα ζώα του στους νέους ιδιοκτήτες τους υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Μεταξύ άλλων, σε αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να περιλαμβάνεται ότι τα ζώα θα στειρώνονται ή ότι οι ιδιοκτήτες τους θα τους παρέχουν εγγυημένα μια βόλτα σε εξωτερικό χώρο. Όπως έχετε ήδη διαβάσει, μια καθαρόαιμη φυλή γάτας, όπως η γάτα Βεγγάλης έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις – προσφέρετέ της μια όσο το δυνατόν ενδεδειγμένη για το είδος της ζωή!

Σας ευχόμαστε καλή διασκέδαση με τη δική σας γάτα Βεγγάλης!

via

σχετικα άρθρα

String art !

elmagazino

Βιταμίνη D, συμπτώματα που δείχνουν έλλειψη & οι καλύτερες φυσικές πηγές για τη διατροφή!

elmagazino

Η πρώτη μέρα στο σχολείο!

elmagazino

Leave a Comment