Ταξιδια

Λίμνη Τσιβλού, δώρο της φύσης!

Λίμνη Τσιβλού, δώρο της φύσης!

Μια λίμνη με ασυνήθιστη ιστορία, ανάμεσα σε πυκνά δάση από πεύκα, έλατα και καστανιές και μικρά, παραδοσιακά χωριουδάκια, που δεν έχουν ξεχάσει τι θα πει «παράδοση», είναι η καλύτερη πρόταση για ολιγοήμερες ή πολυήμερες αποδράσεις από την Αθήνα, αλλά και την Πάτρα.

Η ομορφιά της, παραμυθένια, η φήμη της, όλο και μεγαλύτερη και η ιστορία της, ασυνήθιστη: Η λίμνη Τσιβλού βρίσκεται στο όρος Χελμός του νομού Αχαΐας, σε υψόμετρο 800 μέτρα και δημιουργήθηκε το 1913, όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη και παρασύρθηκε ο οικισμός Τσιβλός! Οι σκελετωμένοι κορμοί των πλάτανων και των μαυρόπευκων που αναδύονται από τα νερά της, είναι μία ακόμη απόδειξη ότι εκεί κάποτε υπήρχε μια βαθιά πυκνόφυτη ρεματιά.
Αυτό το… ατύχημα, έκανε όλο και περισσότερους να συρρέουν στην περιοχή για να θαυμάζουν την ομορφιά της, να χαλαρώσουν και να εκμεταλλευτούν τα δώρα της φύσης. Σήμερα η λίμνη Τσιβλού είναι ένας σημαντικότατος υγροβιότοπος, που φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας και αποτελεί δημοφιλή προορισμό αναψυχής.

Στη διαδρομή, στρίβοντας στην Ακράτα, θα προσπεράσετε τα χωριά Βούτσιμο και Καλαμιά που μοιάζουν να «κρέμονται» στις απέναντι όχθες του ποταμού Κράθη και στη συνέχεια τον οικισμό του Πύργου. Μετά το υψηλότερο σημείο της διαδρομής, στη Βαλιμή (υψόμετρο 970 μ.), ο δρόμος αρχίζει να κατηφορίζει και πάλι και καταλήγει στη λίμνη του Τσιβλού, μια από τις λίγες φυσικές ορεινές λίμνες της Ελλάδας, που βρίσκεται στο βάθος μια κοιλότητας, περιτριγυρισμένη από πυκνά δάση.

Το αρχικό βάθος της λίμνης έφτανε τα 77 μέτρα. Ωστόσο η έκτασή της αυξομειώνεται συνεχώς, καθώς η στάθμη της ανεβοκατεβαίνει ανάλογα με την εποχή και το ύψος των βροχοπτώσεων κάθε χρονιά. Μερικές χρονιές την άνοιξη, η στάθμη είναι πολύ υψηλή και άλλες χρονιές, το καλοκαίρι, πέφτει τόσο χαμηλά που φαίνονται τα ερείπια και τα δοκάρια των
σπιτιών του παλιού οικισμού! Πάντως, παρά τις προσχώσεις και την αυξομείωση της στάθμης της, η λίμνη παραμένει και σήμερα ιδιαίτερα βαθιά και με απότομες όχθες.

Δραστηριότητες γύρω από τη λίμνη

Το καταπράσινο τοπίο γύρω από τη λίμνη, την κάνει να μοιάζει με εικόνα από βιβλίο παραμυθιών: Μοιάζει με μια υδάτινη «όαση» ανάμεσα στα δάση από έλατα, πεύκα και πλατάνια που χαρακτηρίζουν την περιοχή.
Οι όχθες τις είναι ιδανικές για πεζοπορία και βόλτα, αλλά και για ποδήλατο, ενώ ορισμένοι επιλέγουν τη λίμνη και για κωπηλασία ή κολυμπούν στα δροσερά νερά της, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η διαδρομή περιμετρικά της λίμνης είναι πολύ ευχάριστη και μπορεί να γίνει σε λιγότερο από δύο ώρες.

Αν πάλι είστε από εκείνους που προτιμούν να γυμνάσουν τα… σαγόνια τους, μπορείτε να καθίσετε σε ένα από τα ταβερνάκια που βρίσκονται κοντά στη λίμνη και να γευτείτε τις τοπικές λιχουδιές τους, είτε να απολαύσετε έναν καφέ με θέα στην λίμνη.

Προστατευόμενη περιοχή

Η λίμνη βρίσκεται εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού. Το φαράγγι του Βουραϊκού, ξεκινάει 3 χλμ. βόρεια του χωριού Κάτω Ζαχλωρού, σε υψόμετρο 730 μέτρων, συνεχίζει παράλληλα με το ομώνυμο ποτάμι, διανύοντας απόσταση 20 χλμ. και καταλήγει στο χωριό Διακοπτό. Κατά μήκος του, θα δείτε όμορφους καταρράκτες, σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ενώ στα κάθετα τοιχώματα του φαραγγιού, διασώζονται πολύ ενδιαφέροντα και σπάνια είδη φυτών.
Ολόκληρη η προστατευόμενη περιοχή έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000, που περιλαμβάνει όλες τις περιοχές που είναι σημαντικές για τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι… τυχεροί οικισμοί και τα μυθικά Ύδατα της Στυγός

Γύρω και κοντά στην λίμνη υπάρχουν τα χωριά Περιστέρα, Αγία Βαρβάρα, Σόλος και Ζαρούχλα.

Η Ζαρούχλα, περίπου 11 χλμ. από τη λίμνη, είναι το μέρος που επιλέγουν οι περισσότεροι για τη διαμονή τους. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.020 μέτρων στις νοτιοανατολικές πλαγιές των Αροανίων, κοντά στα όρια με το νομό Κορινθίας και είναι ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Αχαΐας.

Το χωριό αποτελεί ορεινό θέρετρο και διαθέτει καλές τουριστικές υποδομές. Τα πέτρινα, καλοδιατηρημένα σπίτια, ο πλακόστρωτος κεντρικός δρόμος, το κελάρυσμα του ποταμού Ασωπού που διασχίζει το χωριό, το πυκνό δάσος τριγύρω, οι ταβέρνες (μην τυχόν και δεν δοκιμάσετε κόκορα μακαρονάδα, λουκάνικα, παϊδάκια στα κάρβουνα και τα ονομαστά φασόλια της Ζαρούχλας), τα cafe-bars και τα μαγαζιά με ντόπια παραδοσιακά προϊόντα, συνθέτουν το σκηνικό που όλοι… ονειρευόμαστε όταν η πόλη και οι ρυθμοί της μας εξαντλούν.

Από τα χωριά Σόλος και Περιστέρα (με τα αιωνόβια πλατάνια), μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαδρομή που οδηγεί στη βάση του διάσημου καταρράκτη Ύδατα της Στυγός. Κατά την μυθολογία, η Στύγα ήταν Ωκεανίδα που είχε το παλάτι της στα Τάρταρα και την φυλάγανε μέρα νύχτα δράκοι ακοίμητοι. Πιστευόταν ότι τα νερά της πηγής έβγαιναν από τα Τάρταρα και το παλάτι της Στύγας και πως όποιο ον ζωντανό έπινε από το νερό της πέθαινε και οποιοδήποτε μέταλλο το βουτούσαν στο νερά της έλιωνε. Οι ολύμπιοι θεοί, ορκίζονταν στα νερά της. Εκεί βούτηξε τον Αχιλλέα η μητέρα του Θέτιδα και έγινε άτρωτος, αλλά τον κρατούσε από την φτέρνα και έμεινε το μοναδικό τρωτό σημείο στο σώμα του.

Λίγο πιο μακριά, περίπου 37 χλμ. στριφογυριστού δρόμου από τη λίμνη Τσιβλού, βρίσκονται και τα Καλάβρυτα και το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο.

Ένας εξωτικός προορισμός, μια ανάσα από την Αθήνα!

Πώς να πάτε:

Στη λίμνη Τσιβλού μπορείτε να φτάσετε οδικώς, από την εθνική οδό Αθηνών-Πατρών. Στρίβετε στην έξοδο προς Ακράτα και στη συνέχεια ακολουθείτε το δρόμο που πηγαίνει προς Βαλιμή-Περιστέρα- Ζαρούχλα. Η λίμνη απέχει 28 χλμ από την Ακράτα και 178 χλμ από την Αθήνα.

via

σχετικα άρθρα

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, ο κοσμοπολίτικος αέρας και τα μονοπάτια της Τζια θα σας κατακτήσουν!

elmagazino

Καβουρότρυπες: Ο κρυμμένος παράδεισος της Χαλκιδικής

elmagazino

Σύβοτα: Η «Καραϊβική» της Ελλάδας με τις εξωτικές παραλίες και το καταπράσινο τοπίο! – video

elmagazino

Leave a Comment