Ταξιδια

Τα μαγικά Τρίκαλα – κοντινοί προορισμοί

Τα μαγικά Τρίκαλα και κοντινοί προορισμοί

Τα Τρίκαλα απέχουν από την Αθήνα 330 χλμ είναι μια πόλη της δυτικής Θεσσαλίας, πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και του Δήμου Τρικκαίων. Η πόλη διασχίζεται από το ποταμό Ληθαίο, ο οποίος αποτελεί παραπόταμο του Πηνειού ,με πληθυσμό 61.653 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Η κεντρική μεταλλική πεζογέφυρα του ποταμού, που κατασκευάστηκε το 1886 από γάλλους μηχανικούς, ενώνει την πεζοδρομημένη οδό Ασκληπιού, το μεγαλύτερο εμπορικό δρόμο της πόλης, με την κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.Στην όχθη του ποταμού, σε μια από τις γέφυρες, υπάρχει το άγαλμα του Ασκληπιού φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Θεόδωρο Βασιλόπουλο.Δεδομένου ότι ο Ληθαίος ποταμός διασχίζει τα Τρίκαλα, οι όχθες του συνδέονται με δέκα γέφυρες, μισές από τις οποίες είναι για πεζούς.

πηγή

Όποια εποχή και αν διαλέξετε να την επισκεφθείτε, είναι μαγική, καθώς τα επιβλητικά δέντρα και η ροή του ποταμού κάτω από τα πόδια του αποτελεί ένα τοπίο που σε χαλαρώνει και σε ταξιδεύει.Τα τρεχούμενα νερά, ο καταρράκτης μπροστά στον ανδριάντα του Ασκληπιού, η ωραία παραποτάμια βλάστηση, οι φωτισμένες όχθες του Ληθαίου ποταμού τις νυχτερινές ώρες συνθέτουν ένα υπέροχο θέαμα, που γοητεύει τους επισκέπτες της πόλης των Τρικάλων.

Στην πόλη των Τρικάλων λειτουργούν τα ακόλουθα μουσεία.

  • Το Μουσείο Τσιτσάνη λειτουργεί από το 2017, φιλοξενώντας μουσειακή συλλογή και στοιχεία για τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη.
  • Μπορείτε να επισκεφτείτε το Μύλο Ματσόπουλου κατασκευασμένο από το 1884 σήμερα είναι ο πολιτιστικός “πνεύμονας” της πόλης των Τρικάλων που διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις την πιο γνωστή ‘Μύλο των ξωτικών’ που λειτουργεί από το 2011 το διάσημο θεματικό πάρκο για μαγευτικές Χριστουγεννιάτικες γιορτές  που καθιστούν την παραμονή σας αξέχαστη.
  • Διατηρεί Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού της εταιρίας Κλιάφα. Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο που ιδρύθηκε το 1991.
  • Το Μουσείο Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη ιδρύθηκε το 1994 ,που εκτίθενται 1.236 πίνακες και 114 γλυπτά και σχέδια.
  • Το Μουσείο Ιεράς Μητροπόλεως  όπου στεγάζεται στο Μητροπολιτικό Μέγαρο της πόλης και αποτελείται από 3 αίθουσες: Εκκλησιαστικό ΜουσείοΛαϊκό Μουσείο, Βιβλιοθήκη που λειτουργεί και ως αναγνωστήριο ανοιχτό στο κοινό.

Μπορείτε να επισκεφτείτε σημαντικά αξιοθέατα, τα Τρίκαλα είναι μια πόλη με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά αλλά και σύγχρονη δημιουργία που φιλοξενείται στα μουσεία και τις γκαλερί, με γραφικές συνοικίες που ξεχωρίζουν για την ομοιόμορφη αρχιτεκτονική τους.

  • Όπως την παλιά πόλη το Βαρούσι και τα παλιά Μανάβικα βρίσκεται στις παρυφές του Φρουρίου που σφύζουν από ζωή και την πεζοδρομημένη Ασκληπιού που συγκεντρώνει τα καφέ και τα μαγαζιά.
  • Το Ασκληπιείο της αρχαίας Τρίκκης, σημαντικά ευρήματα έχουν ανασκαφεί ρωμαϊκά λουτρά και ψηφιδωτά.
  • Το Βυζαντινό Κάστρο της πόλης,που κατασκευάστηκε από τον Ιουστινιανό πάνω στην αρχαία Ακρόπολη των Τρικάλων ,σήμερα το Φρούριο φιλοξενεί το υπαίθριο θέατρο του Δήμου, ενώ είναι επισκέψιμο το ρολόι με θέα όλη την πόλη.
  • Το  επιβλητικό Τζαμί του Οσμάν Σαχ, κτίσμα του 16ου αιώνα ονομάζεται και Κουρσούμ Τζαμί στέκεται δυναμικά πλάι στο ναό του Αγίου Κωνσταντίνου κοντά στον Ληθαίο ποταμό ,το τζαμί σήμερα είναι μνημείο και χρησιμεύει ως χώρος ήπιων εκδηλώσεων.
  • Ο Λόφος του Προφήτη Ηλία,ένας πράσινος τόπος με θέα την πόλη,στο συγκεκριμένο λόφο βρίσκεται η εκκλησία του Προφήτη Ηλία (του 1896) το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης καθώς και ο ζωολογικός κήπος της πόλης είναι μέσα σε φυσικό περιβάλλον.
  • Το κτήριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού, που βρίσκεται στο τέρμα της οδού Ασκληπιού.Το κτήριο της Σ.Μ.Υ. (Στρατόπεδο)Αρχιτεκτονικό και ιστορικό μνημείο νεοκλασικού ρυθμού.
  • Το δικαστικό μέγαρο ένα πέτρινο κτίσμα της τουρκοκρατίας, στο οποίο στεγαζόταν το τούρκικο διοικητήριο. Από το 1915 στεγάζονται τα δικαστήρια της πόλεως.
  • Το Χαμάμ του Οσμάν Σαχ του 16ου αιώνα πρόκειται για δίδυμο Οθωμανικό λουτρό, χτισμένο δίπλα στον ποταμό Ληθαίο, πλέον το χαμάμ αναπαλαιώθηκε και είναι επισκέψιμο, ενώ στον πάνω όροφο του κτηρίου στεγάζεται το Μουσείο Τσιτσάνη.

πηγή

Αν σας αρέσουν οι ημερήσιες εκδρομές ,περιβάλλουν τα Τρίκαλα μερικά πανέμορφα ορεινά χωριά με μικρή απόσταση μεταξύ τους Ελάτη –  Περτούλι – Νεραϊδοχώρι οι διαδρομές μέσα σ’ ένα φυσικό τοπίο κατάφυτο από έλατα που σου προκαλεί μόνο δέος. Ένας δημοφιλείς προορισμός στη χώρα μας, το χιονοδρομικό στο Περτούλι, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από τα Τρίκαλα και σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 1000 μέτρα.

Η Καλαμπάκα πάλι είναι ιστορική κωμόπολη του Νομού Τρικάλων, παγκοσμίως γνωστή για τα μοναστήρια που είναι χτισμένα στα βράχια των Μετεώρων, τα οποία προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.Πάνω από την Καλαμπάκα υψώνονται οι γιγάντιοι επιβλητικοί βράχοι των Μετεώρων, ένα από τα πιο εντυπωσιακά γεωλογικά φαινόμενα του κόσμου που φτάνουν τα 400 μέτρα ύψος.

Μια πόλη φιλόξενη με θετική αύρα που δύσκολα περιγράφετε αν δεν την περπατήσεις. Μοναδική απόδραση από την Αθήνα ακόμη πιο ξεχωριστή την εποχή των Χριστουγέννων.

 

 

σχετικα άρθρα

Μαύρα Βόλια: Η Μαύρη Παραλία Της Χίου Που Τα Βότσαλα Της Προέκυψαν Από Έκρηξη Ηφαιστείου!

elmagazino

8 top παράλιες της Θάσου!

elmagazino

Ένας εξωτικός προορισμός, μια ανάσα από την Αθήνα!

elmagazino

Leave a Comment