Γλυκες συνταγες Φαγητο

Το απόλυτο Πασχαλινό τσουρέκι με ζαχαρούχο!

Το απόλυτο Πασχαλινό τσουρέκι με ζαχαρούχο!

Τα πιο εύκολα και πετυχημένα πασχαλινά τσουρέκια που έχετε δοκιμάσει ποτέ! Όταν φτιάξετε αυτή τη συνταγή δεν θα την αλλάζετε εγγυημένα με καμία άλλη. Μετά από πολλές δοκιμές κατέληξα σε αυτή την αρωματική συνταγή οπού δεν περιορίζομαι μόνο την Πασχαλινή περίοδο, αποτελεί ιδανικό σπιτικό σνακ όλο το χρόνο! Μια εύκολη και έξυπνη συνταγή με βασικό μετρητή σε όλα τα συστατικά, το δοχείο από το ζαχαρούχο γάλα. Τα καλύτερα παραδοσιακά τσουρέκια με πλούσιες ίνες, αφράτα και απόλυτα γευστικά, γνωστά ως τα τσουρέκια της Εύας.

Συνταγή για 6-8 τσουρέκια

Χρόνος αναμονής : 2:30 λεπτά & 25 λεπτά ψήσιμο

Υλικά που θα χρειαστούμε:

  • 1 κουτί ζαχαρούχο 397 γρ. *(Η μέτρηση της συνταγής γίνεται με το κουτί του ζαχαρούχου)
  • 2,5 κουτιά ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 6 αυγά
  • 2 κουτιά σπορέλαιο
  • 3 κουτιά χλιαρό νερό
  • 200 γρ. νωπή μαγιά
  • 1 κ.γ. κακουλέ
  • 1 κ.γ. μαχλέπι
  • 1 πορτοκάλι ξύσμα & χυμό
  • 1 κ.γ. μαστίχα Χίου (σκόνη)
  • 1 φακ. μπέικιν πάουντερ
  • 3 κιλά αλεύρι για τσουρέκια ή γ.ο.χ
  • προαιρετικά 2 αυγά για την επικάλυψη & φιλέ αμύγδαλο

Μέθοδος εκτέλεσης :

  • Σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε τα πρώτα 4 υλικά, το ζαχαρούχο, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά έως ότου ζεσταθεί το μείγμα.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το σπορέλαιο. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. (Μεγάλη προσοχή να είναι χλιαρό το μείγμα αλλιώς καταστρέφει τους ζυμομύκητες της μαγιάς).
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό.
  • Στη συνεχεία αναμιγνύουμε το μείγμα της κατσαρόλας στο μπολ με τη μαγιά.
  • Προσθέτουμε τα μυρωδικά μας, το μπεικιν παουτερ, το ξύσμα και το χυμό ενός πορτοκαλιού.
  • Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά στο μείγμα μας.
  • Ζυμώνουμε και αφήνουμε τη ζύμη μας για 2 ώρες να φουσκώσει σε ζεστό περιβάλλον, σκεπασμένη με πετσέτα. (Η ζύμη πρέπει να είναι τσιχλωτή, χαλαρή και να πέφτει).
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.
  • Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί μας, βουτυρώνουμε τα χέρια μας και σχηματίζουμε 2 τσουρέκια, (μην χρησιμοποιήσετε επιπλέον αλεύρι).
  • Αν θέλετε ζυγίστε και μοιράστε σε 8 ίσα μέρη για πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
  • Περνάμε τα τσουρέκια μας με μια επάλειψη αυγού και αμύγδαλα.
  • Τα αφήνετε για 30 λεπτά να φουσκώσουν και πάλι.
  • Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά έως ότου ροδίσουν!
  • Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη.
  • Αφότου κρυώσουν πολύ καλά, καλύψτε με μεμβράνη για να διατηρηθούν φρέσκα!

tips:

  • Μπορείτε να φτιάξετε γεμιστά τσουρέκια με σοκολάτα, ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα.
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το σπορέλαιο με φρέσκο βούτυρο αλλά δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια ζωής όπως με το ελαφρύ έλαιο.
  • Προσοχή όλα τα υλικά μας συνίσταται σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Για πιο γυαλιστερά τσουρέκια ψήστε τα με ατμό. Προσθέστε ένα μικρότερο ταψάκι με νερό στο φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  • Αποφεύγετε να το κόψετε όσο είναι ακόμη ζεστό, γιατί ξεραίνεται.

Παραδοσιακή συνταγή για τα πιο απολαυστικά Πασχαλινά κουλουράκια βουτύρου!

Επιτυχημένη ζύμη Ατσμα για γλυκές και αλμυρές παρασκευές!

Διασκεδαστικά πιάτα για εορταστικό Πασχαλινό τραπέζι!

Ευχαριστούμε πολύ τα γνωστά τσουρέκια της Εύας, τα τιμούμε εδώ και χρόνια! Καλή επιτυχία & καλές γιορτές.

σχετικα άρθρα

Δυο φανταστικές συνταγές για Σπιτικά Αναψυκτικά

elmagazino

Χριστουγεννιάτικο ψωμί μαργαρίτα με πάπρικα

elmagazino

Πως φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικα σπιτάκια από μπισκότα

elmagazino

Leave a Comment