Ταξιδια

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, ο κοσμοπολίτικος αέρας και τα μονοπάτια της Τζια θα σας κατακτήσουν!

Στις Κυκλάδες, σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, ο κοσμοπολίτικος αέρας και τα μονοπάτια της Τζια θα σας κατακτήσουν.

Η Τζια – Κέα σάς περιμένει μόλις μια ώρα από το λιμάνι του Λαυρίου. Νησί κοσμοπολίτικο, φιλικό, προσιτό. Όσοι την ξέρουν καλά, από την άνοιξη ήδη, κάθε Σαββατοκύριακο είναι εδώ και απολαμβάνουν «αέρα» Αιγαίου και φρέσκο ψάρι στις μαρίνες της. Ανακαλύψτε παραλίες, παλιές εκκλησίες, νερόμυλους, πύργους και ανεμόμυλους. Περπατήστε στα μονοπάτια του χρόνου προς την αρχαία Ελλάδα. Ιουλίδα, Κορρησία, Ποιήεσσα, Καρθαία. Τέσσερις αρχαίες πόλεις-κράτη σε ένα νησί, εδώ που σύμφωνα με τη μυθολογία πρωτοκατοίκησαν οι Νύμφες. Εξερευνήστε τα ναυάγια στον βυθό του και οδηγήστε εκτός δρόμου σε χωματόδρομους που θα σας συναρπάσουν. Καιρός να γνωρίσετε την Τζια και εσείς.

Αξίζει να δείτε στη Τζια

via

Ο λέων της Ιουλίδας
Φύλακας και έμβλημα του νησιού: ο «Λιόντας» στην Ιουλίδα. Θαυμάστε το λαξευμένο άγαλμα, που συνδέεται με τους μύθους του νησιού και χρονολογείται στους πρώιμους αρχαϊκούς χρόνους. Αντιπροσωπευτικό έργο της πλαστικής της Τζιας, είναι ο βασιλιάς της.

Ιουλίδα: μια αρχαία πόλη στη Τζια
Ώρα για βόλτα στην παράδοση. Ελάτε στην Ιουλίδα, στη μόνη από τις αρχαίες πόλεις που χτίστηκε στην ενδοχώρα. Απλωμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά, σας προσκαλεί να αφεθείτε στη μαγεία της: αρχοντικά και αστικά σπίτια, θολωτά σοκάκια, βρύσες, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και πολεοδομία, το ενετικό κάστρο, που ακόμη διασώζεται μερικώς. Αφιερώστε λίγο χρόνο στο νεοκλασικό κτήριο του Δημαρχείου, έργο του αρχιτέκτονα ‘Ερνστ Τσίλερ, και επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα των Κυκλάδων.

Ναυάγια στο βυθό
Ο βυθός της Τζιας κρύβει μυστικά. Το υπερωκεάνιο Βρετανικός, αδερφό-πλοίο του Τιτανικού, βυθίστηκε κοντά στην Τζια από γερμανική νάρκη το 1916. Ήταν μόλις το έκτο του ταξίδι. Εξερευνήθηκε από την ομάδα του Ζακ Υβ Κουστώ το 1975. Ως σήμερα, ελάχιστοι δύτες έχουν πλησιάσει το ναυάγιο, που βρίσκεται σε βάθος 120 μέτρων και θεωρείται από τα σημαντικότερα στη Μεσόγειο και τα μεγαλύτερα όλων των εποχών. Στην ξέρα του Κούνδουρου, άλλο ένα ναυάγιο: το ατμόπλοιο Πατρίς, που βυθίστηκε το 1868.

Μια μέρα στην Καρθαία της κλασικής εποχής
«Αυτόν τον στενό, βραχώδη κόρφο γης, την Καρθαία, δεν θα την άλλαζα ούτε με την ίδια τη Βαβυλώνα» έγραψε ο λυρικός ποιητής της αρχαίας Ελλάδας, Πίνδαρος. Και μόνο γι’ αυτό αξίζει να αφιερώσετε μία ημέρα, για να επισκεφθείτε τη σημαντικότερη από τις τέσσερις αρχαίες πόλεις της Κέας, που άκμασε στην αρχαϊκή περίοδο. Εδώ, στον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Τζιας, η ιστορία είναι ζωντανή: στον δωρικό ναό του Πυθίου Απόλλωνα, χτισμένου το 530 π.Χ. πάνω από τη θάλασσα, στο πρόπυλο, στο ναό που θεωρείται αφιερωμένος στην Αθηνά, στο τμήμα του τείχους της πόλης. Στην Καρθαία, αξίζει να έρθετε από το αρχαίο μονοπάτι του Βαθυπόταμου, όπως γινόταν τότε. Μία ώρα περπάτημα και μία δροσερή βουτιά μετά στην παραλία Πόλες.

Βουτιά στις παραλίες της Τζιας
Βουρκάρι, Γυαλισκάρι, Κορρησία, Κούνδουρος, Ορκός, Πήσσες, Σπαθί. Παραλίες με ήρεμα νερά και άμμο, με αρμυρίκια και με ευκαλύπτους σάς περιμένουν σε αυτό το ελληνικό νησί. Ιδιαίτερα αγαπητές σε όσους έχουν σκάφος.

Δωρικός ναός του Πυθίου Απόλλωνα στην Τζια

Οι κρυμμένοι θησαυροί της Τζιας

Πύργοι της Τζιας
Σε μικρή απόσταση από τον Σκλαβονικόλα θα ανακαλύψετε τμήμα του πύργου της Πανάχρας, της ελληνιστικής εποχής, με ύψος 4,5 μέτρων. Καλύτερα διατηρημένος ο κοντινός πύργος της Αγίας Μαρίνας. Είναι πενταόροφος και αποτελεί ένα από τα ψηλότερα σωζόμενα μνημεία της Μεσογείου.

Προϊστορικοί οικισμοί στη Τζια
Σχεδιάστε μία επίσκεψη στους προϊστορικούς οικισμούς της Αγίας Ειρήνης και της Κεφάλας, που σώζονται σε καλή κατάσταση. Από τους πιο ενδιαφέροντες των Κυκλάδων.

Μονοπάτια και 4Χ4
Εάν αγαπάτε την εκτός δρόμου οδήγηση, ελάτε με το τζιπ: οι χωματόδρομοι της Τζιας θα σας εντυπωσιάσουν. Διαφορετικά, θα γνωρίσετε το νησί περπατώντας στα σηματοδοτημένα μονοπάτια, το 65% των οποίων είναι λιθόστρωτα.

Παραλίες:

Οι παραλίες της Κέας είναι χαρακτηριστικές και σχηματίζονται από το έντονο ανάγλυφο του νησιού που δημιουργεί μικρούς όρμους. Η Τζιά διαθέτει πολλές παραλίες παρά το μικρό της μέγεθος και οι περισσότερες είναι οργανωμένες.

Παρά την εύκολη πρόσβαση το νησί δεν έχει αλλοιωθεί από την τουριστική ανάπτυξη και σε συνδυασμό με τη φυσική ομορφιά οι παραλίες στη Τζιά είναι μια άριστη επιλογή. Ας δούμε τις καλύτερες παραλίες όπως εμείς τις επιλέξαμε.

Ξύλα

Τα Ξύλα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες στην Κέα, σε ένα όμορφο κόλπο με χαρακτηριστική κυκλαδίτικη ομορφιά. Η παραλία καλύπτεται με χρυσή άμμο και ψιλό βότσαλο ενώ τα νερά είναι καταγάλανα και σχετικά βαθιά. Η παραλία Ξύλα είναι οργανωμένη όσον αφορά σε ομπρέλες και ξαπλώστρες αλλά δεν διαθέτει καφετέριες και εστιατόρια. Φέρεται να πήρε το όνομά της από τα πολλά ξύλα που ξέβραζε εδώ η θάλασσα.

Συκαμιά

Η παραλία Συκαμιά έχει φανταστικά χρώματα, πεντακάθαρα νερά και γενικά πρόκειται για ένα μαγευτικό τοπίο. Δεν είναι οργανωμένη άρα πρέπει να φροντίσετε για τη σκιά σας εκτός αν πάτε το απόγευμα όταν τα αλμυρίκια ρίχνουν τον ίσκιο τους στην παραλία. Τα τεράστια αρμυρίκια στο κέντρο της παραλίας είναι το χαρακτηριστικό της. Η πρόσβαση απαιτεί τη διάβαση ενός χωματόδρομου 4 χλμ αλλά πραγματικά αξίζει ο κόπος. Συνήθως είναι προστατευμένη από τον άνεμο.

Ποίσσες

Ακόμη μια καταπληκτική αμμουδερή παραλία στη Τζιά. Η παραλία Ποίσσες, δίπλα στον ομώνυμο οικισμό βρίσκεται στην άκρη μιας κατάφυτης κοιλάδας με ελαιώνες που καταλήγει σε μια μεγάλη αμμουδιά με αλμυρίκια. Είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες αλλά και εγκαταστάσεις για φαγητό και καφέ. Ο δυτικός προσανατολισμός της προσφέρει απρόσκοπτη θέα στο ηλιοβασίλεμα.

Οτζιάς

Ο Οτζιάς είναι η πιο χαρακτηριστική παραλία της Τζιάς. Έχει σχήμα κυκλικό και συνδέεται με τη θάλασσα με μια στενή λωρίδα νερού. Είναι βέβαια πλήρως προστατευμένη από τον άνεμο όλες τις εποχές. Είναι οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες, ομπρέλες και αρκετά καταστήματα. Η πρόσβαση είναι εύκολη, απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από το λιμάνι ενώ διαθέτει και άνετο πάρκινγκ.

Σπαθί

Η παραλία Σπαθί βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Κέας με θαυμάσια αμμουδιά. Αξίζει η μικρή ταλαιπωρία του χωματόδρομου 5 χιλιομέτρων για να βρεθεί κανείς εδώ. Συνήθως είναι αρκετά ήσυχη. Υπάρχει ένα κατάστημα εστίασης στην παραλία.

Κούνδουρος

Η παραλία Κούνδουρος είναι από τις πιο δημοφιλείς με νότιο προσανατολισμό και οργανωμένη με μπαρ-εστιατόριο, ομπρέλες ξαπλώστρες ενώ διαθέτει και γαλάζια σημαία. Εξαιρετική αμμουδιά με αρκετά ρηχή θάλασσα, την προτιμούν οι νέοι αλλά και οι οικογένειες. Η πρόσβαση είναι σχετικά άνετη αλλά δεν υπάρχει χώρος στάθμευσης κοντά στην παραλία.

Γιαλισκάρι

Ωραία παράλια, σχετικά μικρή, με beach bar, το Γιαλισκάρι συγκεντρώνει κυρίως νέο κόσμο. Έχει καθαρά νερά και είναι εύκολα προσβάσιμη παραλία μέσα στα δέντρα, τα οποία χαρίζουν φυσική σκιά σε όλη την παραλία. Διαθέτει χώρο για στάθμευση.

Σπαθί

Το Σπαθί είναι μια κάπως απομονωμένη παραλία προσβάσιμη μόνο από χωματόδρομο, αλλά διαθέτει κρυστάλλινα νερά και είναι από τις ανερχόμενες στις επιλογές κυρίως των νέων. Το beach bar έχει δώσει το δικό του τόνο στην παραλία που προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο.

Ένας εξωτικός προορισμός, μια ανάσα από την Αθήνα!

Καμπί

Η παραλία Καμπί βρίσκεται σε έναν όμορφο βαθύ κόλπο δίπλα σε ένα μικρό οικισμό. Είναι ήσυχη παραλία, με λίγα δέντρα, ενώ πάνω από τον δρόμο λειτουργεί ταβέρνα.

Κουνδουράκι (Μπουρί)

Το Κουνδουράκι ή Μπουρί είναι μια μικρή, γραφική και πολύ καλά οργανωμένη παραλία με άμμο και ψιλό βοτσαλάκι. Εδώ μπορείτε να κάνετε διάφορα θαλάσσια σπορ.

viavia

σχετικα άρθρα

Ένας εξωτικός προορισμός, μια ανάσα από την Αθήνα!

elmagazino

Κύθνος, ένας ανεξερεύνητος παράδεισος!

elmagazino

Λίμνη Μπελέτσι, ένας παράδεισος κάτω από την Πάρνηθα

elmagazino

Leave a Comment