Ιδιοτητες τροφιμων Φαγητο

Φραγκόσυκα, υψηλή διατροφική αξία! Νόστιμες συνταγές

Τα φραγκόσυκα με καταγωγή από το Μεξικό, είναι ένα πανάρχαιο είδος κάκτου που εδώ και καιρό έχει εξημερωθεί και αποτελεί σημαντικό πόρο στον τομέα των γεωργικών οικονομιών των καλλιεργειών σε όλες τις άνυδρες και ημιάνυδρες περιοχές του κόσμου. Είναι από τα λίγα φυτά που μπορούν να αξιοποιηθούν εξ’ ολοκλήρου καθώς τόσο το ίδιο το φυτό όσο και οι καρποί αλλά και τα άνθη του χρησιμοποιούνται σαν προληπτικά και θεραπευτικά μέσα για διάφορες παθήσεις του ανθρώπινου οργανισμού. 

φραγκόσυκα
via

Δείτε επίσης: Τα ”θαυματουργά” μπαχαρικά της πολίτικης κουζίνας

Τα θαυματουργά φραγκόσυκα έχουν μεγάλη θρεπτική αξία εξαιτίας των μακροθρεπτικών συστατικών που περιέχουν.

  • Ένα φλιτζάνι φραγκόσυκο, περίπου ενάμιση φρούτο (150 γρ.), περιέχει 10 γρ. υδατάνθρακες και 5,4 γρ. φυτικές ίνες, 1 γρ. πρωτεΐνης και λιγότερο από ένα γρ. λίπους. Μια μερίδα φραγκόσυκο 150 γρ. παρέχει το 14% και 21% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φυτικές ίνες στους άντρες και τις γυναίκες αντίστοιχα.
φραγκόσυκα
via
  • Κάθε μερίδα φραγκόσυκου 150 γρ. παρέχει μικρές ποσότητες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (2-5% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης) και σημαντικές ποσότητες σε βιταμίνη C (21 mg) που αποτελεί το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.
  • Το φραγκόσυκο έχει εντυπωσιακά μεγάλη περιεκτικότητα σε χαλκό, κάλιο, ασβέστιο και ειδικά μαγνήσιο. Μια μερίδα φραγκόσυκο 150 γρ. παρέχει 6%, 8%, 9% και 32% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε χαλκό, κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο αντίστοιχα.

Αποκτήστε λαμπερά μαλλιά, δυνατά νύχια και φωτεινή επιδερμίδα!

Τα οφέλη του φραγκόσυκου

  • Αποτελεί ισχυρό αντιφλεγμονώδες.
  • Χρησιμοποιείται σαν κατάπλασμα για τη θεραπεία των αποστημάτων, τη διόγκωση της σπλήνας, την ελονοσία, τους μώλωπες και την περιποίηση των τραυμάτων, για τη θεραπεία της υπερλιπιδαιμίας και της παχυσαρκίας.
  • Έχει αντιδιαβητικές ιδιότητες.
  • Χρησιμοποιείται επίσης κατά της υπερτροφίας του προστάτη, κατά της χοληστερόλης, κατά της φλεβίτιδας, κατά διαφόρων πνευμονικών παθήσεων.
  • Αποτελεί παράγοντα για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου (μαστού, προστάτη, στομάχου, πνευμόνων, παγκρέατος) λόγω των φλαβονοειδών που περιέχει.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Τα άνθη και τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως διουρητικά, αντισπασμωδικά, για την διάρροια, αιμολυτικά, καθώς για την καταπολέμηση της ψαμμίασης (άμμος στα νεφρών) και της νεφρίτιδας.

Καθαρίστε τα εύκολα με μαχαίρι και πιρούνι

Συνταγές με φύλλα από φραγκόσυκα

Τα φραγκόσυκα βρίσκονται σε αφθονία σε όλες τις περιοχές της Μεσογείου. Τόσο ο καρπός όσο και τα φύλλα τους χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική και αποτελούν πραγματική νοστιμιά! Είναι φρούτο πολύ πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Κ και φυτικές ίνες ενώ λέγεται ότι μειώνει τον διαβήτη.

Ψητά φραγκόσυκα

ψητά φραγκόσυκα

Πως ετοιμάζουμε τα φραγκόσυκα:

– Κόβουμε τα φρέσκα φύλλα στο μέγεθος…. μιας μεγάλης παλάμης. Τα αγκάθια να είναι μαλακά ακόμα.

– Με ένα κοφτερό μαχαίρι ξυρίζουμε τα αγκάθια και την φλούδα περιμετρικά.

– Πλένουμε τα φύλλα λίγο για να φύγει το gel, και τα σκουπίζουμε. Τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

– Τα βάζουμε σε ζεστή σχάρα και τα ψήνουμε 4-5 λεπτά από την κάθε πλευρά,, ώστε να φανούν τα σημάδια της σχάρας και είναι έτοιμα….

– Τα χαράζουμε και βάζουμε λαδόξυδο, αλάτι και ρίγανη..

Μπορούμε  να φτιάξουμε μια ωμή σάλτσα με:

– φρέσκια ντομάτα

– σκόρδο

– ελαιόλαδο

– ξύδι

– αλάτι

– ρίγανη

– 3-4 σταγόνες tabasco και

– τριμμένη φέτα

tips: Μπορείτε να τα κόψετε σε κυβάκια και να τα προσθέσετε σε ομελέτα.

Σαλάτα

– Τα καθαρίζουμε όπως πριν.

– Τα κόβουμε σε κυβάκια και τα πλένουμε καλά σε κρύο νερό να φύγει λίγο το gel.

– Βράζουμε νερό με ένα κρεμμύδι και ένα σκόρδο (τα οποία πετάμε μετά).

-Προσθέτουμε στο νερό τα φύλλα και τα βράζουμε 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.

– Τα σουρώνουμε  και τα ξεπλένουμε, με κρύο νερό και είναι έτοιμα.

βρασμενα φραγκοσυκα

Φτιάχνουμε σαλάτα με τα φύλλα βρασμένα, προσθέτοντας :

– μαύρα φασόλια,

– καλαμπόκι,

– ντομάτα,

– κάπαρη,

– ελιές,

– μαϊντανό,

– φρέσκο κρεμμύδι,

– τριμμένη φέτα,

– αλάτι,

– λαδόξυδο,

– 5-6 σταγόνες tabasco

…και ό,τι άλλο θέλετε.

tips: Τα βρασμένα φύλλα φυλάσσονται σε αεροστεγές μπολ για 2-3 ημέρες στο ψυγείο μας.

viavia

σχετικα άρθρα

Ιταλική Φοκάτσια (Focaccia)

elmagazino

Φανουρόπιτα: Η παραδοσιακή Μικρασιάτικη συνταγή με 9 υλικά

elmagazino

Χριστουγεννιάτικο πιλάφι με κιμά, σταφίδες και ξηρούς καρπούς !

elmagazino

Leave a Comment