Plus+

Τα 10 σημάδια που φανερώνουν ότι χρειάζεστε περισσότερη ξεκούραση

Τα 10 σημάδια που φανερώνουν ότι χρειάζεστε περισσότερη ξεκούραση

Μερικές φορές ο καθρέφτης μας προδίδει ότι δεν ξεκουραζόμαστε αρκετά: Τα μάτια είναι πρησμένα και κόκκινα, το δέρμα χλωμό και άτονο και το χαμόγελο στο πρόσωπό μας ανύπαρκτο. Η έλλειψη ύπνου κοστίζει ακριβά όχι μόνο στην εμφάνισή μας αλλά και στην υγεία μας και το οφείλουμε στον εαυτό μας να αφιερώνουμε χρόνο για αρκετή και ποιοτική ξεκούραση.

Ποια είναι τα σημάδια που αποκαλύπτουν ότι ο οργανισμός μας δεν αντέχει τους γρήγορους ρυθμούς που του έχουμε επιβάλει;

1. Συνεχής πείνα: Η κούραση συνοδεύεται από αύξηση στα επίπεδα γκρελίνης, μιας ορμόνης που προωθεί το αίσθημα της πείνας. Η γκρελίνη μάς «σπρώχνει» κυρίως σε παχυντικά φαγητά και γλυκά. Παράλληλα, μειώνονται τα επίπεδα λεπτίνης, της ορμόνης που ελέγχει τον κορεσμό, επομένως νιώθουμε ότι χορταίνουμε πιο δύσκολα.

2. Αύξηση βάρους: Η αύξηση του σωματικού βάρους δεν οφείλεται μόνο στη συνεχή και έντονη πείνα. Η έλλειψη ύπνου συνεπάγεται επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού, άρα και λιγότερες καύσεις.

3. Αποδυνάμωση της μνήμης: Όταν είμαστε κουρασμένοι, δυσκολευόμαστε να διατηρήσουμε τη συγκέντρωσή μας ώστε να αποτυπώσουμε στη μνήμη μας πληροφορίες.

4. Δυσκολία λήψης αποφάσεων: Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τις ανώτερες ικανότητες γνωστικής επεξεργασίας, όπως η επίλυση προβλημάτων και η διαχείριση χρόνου.

5. Έλλειψη κινητικού συντονισμού: Η κούραση επηρεάζει τον χρόνο αντίδρασης και τη συγκέντρωσή μας, με αποτέλεσμα να πάσχει η κινητική μας λειτουργικότητα.

6. Συναισθηματική φόρτιση: Η κούραση εντείνει την επίδραση των διαφόρων ερεθισμάτων στη διάθεσή μας, με αποτέλεσμα να κλαίμε ή να νευριάζουμε πιο εύκολα.

7. Συχνά επεισόδια ασθένειας: Η έλλειψη ύπνου αποδυναμώνει τις άμυνες του οργανισμού, αυξάνοντας την ευπάθεια σε ιούς και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Οι άνθρωποι που κοιμούνται συστηματικά λιγότερες από 7 ώρες κάθε βράδυ είναι περίπου τρεις φορές πιο επιρρεπείς στο κρυολόγημα σε σύγκριση με όσους κοιμούνται τουλάχιστον 8 ώρες.

8. Προβλήματα όρασης: Η κούραση αποδυναμώνει τον ακτινωτό μυ του ματιού, ο οποίος ελέγχει την ικανότητα εστίασης. Επίσης, οι εξοφθάλμιοι μύες, οι οποίοι ελέγχουν την πλευρική και την ανοδική-καθοδική κίνηση των ματιών, μπορεί λόγω της κούρασης να αρχίσουν να συσπώνται ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα τη διπλή όραση (διπλωπία).

9. Κρίσεις ακμής & ρυτίδες: Η έλλειψη ύπνου απορρυθμίζει τις ορμόνες κι έτσι είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σπυράκια, ενώ παράλληλα μειώνει τα αποθέματα κολλαγόνου στο δέρμα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Βρέθηκαν τα εγκεφαλικά κύτταρα που σχετίζονται με την αϋπνία

10. Ύπνος εν ώρα οδήγησης: Ένα επεισόδιο μικρο-ύπνου, όπως ονομάζεται, είναι ένας τρόπος να λάβει το σώμα μας την ξεκούραση που εμείς δεν του επιτρέπουμε να απολαύσει. Πρόκειται σαφώς για μια κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη την οποία πρέπει να φροντίσουμε να αποφύγουμε πριν να είναι πολύ αργά.

via

σχετικα άρθρα

Τι είναι ο μεταβολισμός, από τι επηρεάζεται: 8 τρόποι για να τον ενεργοποιήσετε!

elmagazino

10 παιχνίδια για να φτιάξετε στο λεπτό μαζί με τα παιδιά!

elmagazino

Ζωγραφιές παιδιών που μετατρέπονται σε κόσμημα

elmagazino

Leave a Comment