Γλυκες συνταγες Φαγητο

Φτιάξτε ελιές & ντοματίνια γλυκό κουταλιού και εντυπωσιάστε!

Φτιάξτε ελιές & ντοματίνια γλυκό κουταλιού και εντυπωσιάστε!

Τις ευλογημένες ελιές και τις νόστιμες ντομάτες, τις έχουμε συνηθίσει κυρίως σε αλμύρες παρασκευές. Κι όμως μπορούμε να φτιάξουμε εξαιρετικό γλυκό με αυτά τα υλικά. Πρόκειται για δυο πρωτότυπες γλυκιές συνταγές, μια ασυνήθιστη πρόταση για γλυκό του κουταλιού που εντυπωσιάζει!

Υλικά:

  • 300 γρ. ελιές πράσινες ωμές (χωρίς άλμη ή ξύδι)
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 300 ml νερό
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • ξύσμα & χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι

Μέθοδος εκτέλεσης συνταγής:

Βγάζετε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις πλένετε καλά. Γεμίζετε μία λεκάνη με νερό και τις ρίχνετε μέσα. Αφήνετε τις ελιές στο νερό για 15-20 μέρες φροντίζοντας να αλλάζετε το νερό κάθε μέρα μέχρι να ξεπικρίσουν.

Αφού ξεπικρίσουν οι ελιές βράζετε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό. Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και ρίχνετε τις ελιές. Βράζετε το γλυκό για άλλα 5′ περίπου.

Προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι. Στο τέλος ρίχνετε το κονιάκ και βράζετε το γλυκό μέχρι να δέσει.

Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει και το τοποθετείτε σε αποστειρωμένο βάζο.

Ντοματάκια γλυκό του κουταλιού

Υλικά συνταγής:

  • 25 ντοματάκια σχήματος αυγού όχι πολύ ώριμα ή 1 κιλό ντοματίνια (σφιχτά)
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού ή ξινό
  • 1 λοβο βανίλιας ή 1 κλωνάρι αρμπαρόριζα
  • 900 ml νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας ασβέστη σβησμένο
  • 25 ασπρισμένα αμύγδαλα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής:

  • Παίρνετε τα ντοματάκια, τα ξεφλουδίζετε και μετά με ένα καλαμάκι, τα ανοίγετε από τις δύο πλευρές και αφαιρείτε τους σπόρους.
  • Παίρνετε μία κουταλιά της σούπας σβησμένο ασβέστη, τον διαλύετε σε ένα κιλό νερό και σουρώνετε από λεπτή σίτα και βάζετε τα ντοματάκια για μία ώρα περίπου για να σφίξουν.
  • Τα ξεπλένετε με άφθονο νερό και τα βάζετε στην κατσαρόλα σε στρώματα: μια σειρά ντοματάκια, μία σειρά ζάχαρη, ανάμεσα τους σκορπίστε μερικά αμύγδαλα.
  • Τα αφήνετε 24 ώρες να βγάλουν όλα τα υγρά τους.
  • Προσθέτετε 900 ml νερό και βράζετε μέχρι να δέσει το σιρόπι.
  • Στο τέλος και ενώ ακόμα είναι ζεστό το γλυκό, ρίχνετε το λεμόνι και τη βανίλια για άρωμα.       

Μοναδική γεύση για ένα υγιεινό γλυκό με λίγες θερμίδες, συνοδεύστε τα χειροποίητα γλυκά σας με παγωτό καϊμάκι ή με δροσερό γιαούρτι!

Μαρμελάδα ντομάτας πικάντικη & γλυκιά!
Τα γλυκά του κουταλιού και τα 22 μυστικά τους…

tips: Το ασβεστόνερο έχει την ιδιότητα να κρατάει σφιχτό-κρουστό το φρούτο και το λαχανικό. Σβησμένο ασβέστη θα βρείτε σε μαγαζιά με οικοδομικά υλικά.

via -via


σχετικα άρθρα

Ελιά, φύλλα ελιάς και ελαιόλαδο: Θεραπευτικές ιδιότητες και τρόποι χρήσης

elmagazino

Τι είναι η ροβίτσα, που θα τη βρεις και πως θα τη μαγειρέψεις

elmagazino

Τρουφάκια με κονιάκ

elmagazino

Leave a Comment