Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε για το τι τρώει το παιδί σας στο σχολείο μην του δίνετε χαρτζιλίκι για να επιλέξει κάτι από το σχολικό κυλικείο αντ αυτού ετοιμάστε του ένα ποιοτικό κολατσιό. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας ολοένα και αυξάνουν κάθε χρόνο. Αυτό οφείλεται στη μείωση της φυσικής δραστηριότητας και στις λανθασμένες επιλογές τροφίμων. Γενικότερα οι κακές διατροφικές συνήθειες σε αυτή την ηλικία οδηγούν μακροπρόθεσμα σε ανάπτυξη διάφορων ασθενειών.
Δείτε ακόμα: 6 τρόποι για να τρώει το παιδί μας λιγότερη ζάχαρη!
Γιατί πρέπει το παιδί να καταναλώνει δεκατιανό;
Το υγιεινό κολατσιό τονώνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες, προωθεί τη μάθηση και τη μνήμη ενώ δίνει ενέργεια. Με την κατανάλωση δεκατιανού το παιδί:
- Θα συγκεντρώνεται καλύτερα στο μάθημα και τις υποχρεώσεις του ενώ θα αποδίδει στις σχολικές δραστηριότητες.
- Θα έχει καλύτερη διάθεση.
- Θα έχει περισσότερη ενέργεια.
Εκπαιδεύστε το διατροφικά
Φτιάξτε μόνοι σας το κολατσιό του παιδιού σας εκπαιδεύοντας το διατροφικά και δίνοντάς του ένα παράδειγμα διατροφικής συμπεριφοράς. Ταυτόχρονα προστατεύετε την την υγεία του συμβάλλοντας έτσι στη σωστή του ανάπτυξη. Επίσης φτιάξτε το κολατσιό μαζί με το παιδί. Επιλέγοντας υγιεινά υλικά και προετοιμάζοντας το παιδί το κολατσιό του αναλαμβάνει την ευθύνη για τις διατροφικές του επιλογές ενώ θα το απολαύσει επειδή το έφτιαξε μόνο του, με τα υλικά της προτίμησης τους. Τι περιέχει ένα υγιεινό κολατσιό; Λίγα λιπαρά, κυρίως σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες, ασβέστιο και ελάχιστο αλάτι.
12 ιδέες για υγιεινό κολατσιό
Να μερικές ιδέες για το κολατσιό που μπορείτε να ετοιμάσετε από το σπίτι:.
Αν έχετε χρόνο φτιάξτε:
* Σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης και τυρί και λαχανικά, όπως ντομάτα και μαρούλι. Αυτό το κολατσιό αποτελεί ιδανική επιλογή, αν δεν έχετε χρόνο να ετοιμάζετε καθημερινά κάτι για το σχολείο.
* Σπιτική τυρόπιτα ή σπανακόπιτα που θα φτιάξετε με φρέσκα υλικά, όπως ελαιόλαδο, αλεύρι ολικής άλεσης, φέτα.
* Σταφιδόψωμο ή σπιτικό κέικ, με αλεύρι ολικής άλεσης. Προσθέστε ξηρούς καρπούς ή κομμάτια φρούτων όπως σταφίδες.
* Χάμπουργκερ με μπιφτέκι λαχανικών. Φτιάξτε μπιφτέκια λαχανικών (τρίψτε: πατάτα, κολοκυθάκι, καρότο, λίγο κρεμμύδι, ψωμί και πλάστε τα με ελαιόλαδο). Μπορείτε να τα βάλετε στην κατάψυξη και να τα ψήνετε για 5 – 8 λεπτά από κάθε πλευρά στην ψηστιέρα. Προσθέστε τυρί και λίγη σάλτσα ντομάτα.
* Σπιτική πίτσα με ζύμη με αλεύρι ολικής άλεσης και φρέσκια ντομάτα και τριμμένο τυρί όπως μοτσαρέλα.
Δείτε ακόμα: Ζύμη Ατσμα για γλυκές και αλμυρές παρασκευές!
* Δημητριακά πρωινού (με βάση το μέλι) και ανάμεικτους ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα ή φτιάξτε τη δική σας γκρανόλα (σε ένα ταψάκι ρίξτε βρόμη, μέλι, ανάμεικτους ξηρούς καρπούς, κανέλα και ψήστε τα στο φούρνο).
Αν δεν προλαβαίνετε
* Επιλέξτε μπάρες δημητριακών, παστέλι, βιολογικές βάφλες με μέλι μαζί με ένα φρούτο. Είναι αρκετά χορταστικά και πολύ θρεπτικά.
* Ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης με λίγο τυρί και 1 αυγό βραστό. Βράστε 3 – 4 αυγά κάθε Σαββατοκύριακο, βάζετέ τα στο ψυγείο και είναι έτοιμα.
* Ένα σακουλάκι με ξηρούς καρπούς και φρέσκα φρούτα κομμένα. Μπορείτε να του βάλετε μία μικρή σοκολάτα υγείας (μαύρη, των 30 γραμμαρίων) αλλά όχι σε καθημερινή βάση.
Τι να αποφεύγετε
* Αναψυκτικά, φρουτοποτά ή νέκταρ χυμών: Περιέχουν πολύ ζάχαρη που δεν του προσφέρουν θρεπτικά συστατικά και ευνοούν την τερηδόνα. Αγοράσετε 1 κουτάκι χυμού φρούτων χωρίς ζάχαρη (να αναγράφεται 100% φυσικός χυμός).
* Μπισκότα, σοκολάτες γάλακτος, κρουασάν βουτύρου και σοκολάτας και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα με ζάχαρη: Είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά.
* Γαριδάκια, πατατάκια ή σάντουιτς με πολλά αλλαντικά κλπ.: Περιέχουν αρκετό νάτριο και τρανς λιπαρά.
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος via