Ιδιοτητες τροφιμων Φαγητο

Ζάχαρη, φυσικά και τεχνητά υποκατάστατα

Ζάχαρη, φυσικά και τεχνητά υποκατάστατα

Καταιγισμός πληροφοριών για την ζάχαρη και όλα τα φυσικά ή τεχνητά υποκατάστατα γλυκαντικής ουσίας. Ποιο υποκατάστατο ζάχαρης είναι ωφέλιμο και ποιο λιγότερο, πόσες θερμίδες διαθέτει η κάθε μια, ποιες και πόσες επιλογές υποκατάστατων έχουμε?

Δείτε επίσης: 6 τρόποι για να τρώει το παιδί μας λιγότερη ζάχαρη!

 • Η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη παρασκευάζεται είτε από ζαχαρότευτλα είτε από ζαχαροκάλαμο. Η ακατέργαστη καστανή ζάχαρη επεξεργάζεται, καθαρίζεται με πλύση και βρασμό για επανακρυσταλλοποίηση. Έτσι η ζάχαρη καθίσταται σταδιακά πιο λευκή. Είναι γνωστό πως έχει κατηγορηθεί κατά καιρούς.(20 θερμίδες 1 κ.γ). Η ζάχαρη άχνη είναι η λευκή ζάχαρη με πολύ λεπτούς κόκκους που συνήθως περιέχει 3% άμυλο αραβοσίτου ώστε να μην απορροφά υγρασία.
 • Η καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη ντεμεράρα είναι αρωματική, αποτελούμενη από κρυστάλλους σακχαρόζης με υπολείμματα μελάσας από ζαχαροκάλαμο ή παράγεται με επαναπρόσθεση της μελάσσας σε άσπρη ζάχαρη από ζαχαρότευτλα. Η καστανή ζάχαρη περιέχει από 3.5% μελάσσα (ανοιχτή καστανή ζάχαρη) ως 6.5% μελάσα (μαύρη ζάχαρη). Το όνομά της προέρχεται από την Γουϊάνα.(18 θερμίδες 1 κ.γ)
 • Η μαύρη ζάχαρη επίσης αρωματική, με περισσότερη μελάσα. (17 θερμίδες 1 κ.γ)
 • Η φρουκτόζη ή οπωροσάκχαρο ή λαιβουλόζη είναι μία οργανική ένωση που ανήκει στην ομάδα των υδατανθράκων γνωστών και ως μονοσακχαρίτες. Πρόκειται για ένα φυσικό σάκχαρο που συναντάται στα φρούτα. Η φρουκτόζη θεωρείται η γλυκύτερη που βρίσκεται ελεύθερη στη φύση.(10 θερμίδες/1 κ.γ)
 • Η ξυλιτόλη ή ζάχαρη σημύδας είναι φυσική γλυκαντική ουσία φυτικής προέλευσης, έχει παρόμοια γεύση και γλυκύτητα με τη ζάχαρη. Είναι παρούσα σε πολλά φυτά (σημύδα,ξυλώδες τμήμα καλαμποκιού) ή φρούτα καθώς και το ανθρώπινο σώμα παράγει κάποια πολύ μικρή ποσότητα. Σε αντίθεση με τη ζάχαρη η ξυλιτόλη δεν προκαλεί τερηδόνα και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. (9 θερμίδες /1 κ.γ)
 • Η ζάχαρη καρύδας είναι ένα υποκατάστατο της ζάχαρης. Οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία έχουν την μεγαλύτερη παραγωγή αυτού του είδους ζάχαρης από το άνθος της καρύδας. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη περιέχει φώσφορο, νάτριο, σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό, αμινοξέα. (15 θερμίδες /1 κ.γ)
 • Η Στέβια είναι ένα είδος φυτού με προέλευση την Βραζιλία και την Παραγουάη. Φυσικό γλυκαντικό,περιέχει μια ουσία η οποία ονομάζεται στεβιόζη ή στεβιόλη η οποία έχει 350 φορές μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από την ζάχαρη. Έτσι χρειάζεται μικρή ποσότητα για να δώσει τη γεύση που θέλουμε, με σχεδόν μηδενικές θερμίδες ενώ δεν περιεχέι υδατάνθρακες. (0,2 θερμίδες/1 κ.γ) 
 • Το γνήσιο σιρόπι σφενδάμου είναι φυσικό γλυκαντικό, με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και περιέχει ριβοφλαβίνη, που είναι απαραίτητη για την παραγωγή ενέργειας, ψευδάργυρο, αλλά και ασβέστιο. Τόσο η υφή όσο και η γεύση του ταιριάζουν πολύ με το παγωτό ή με το γιαούρτι μας. (25 θερμίδες/1 κ.γ )
 • Το νέκταρ Αγαύης είναι ένα φυσικό προϊόν,από το οποίο παρασκευάζεται και η τεκίλα, φιλική γλυκαντική ουσία στο διαβήτη λόγω χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Επειδή το σιρόπι αγαύης είναι πιο γλυκό από τη ζάχαρη (1,5 φορές πιο γλυκό), μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μικρότερη ποσότητα. (30 θερμίδες / 1 κ.γ)
 • Το πετιμέζι ένα 100% φυσικό γλυκαντικό, πρόκειται στην ουσία για ένα αρωματικό σιρόπι καραμελένιου χρώματος, το οποίο προκύπτει ύστερα από πολύωρο βράσιμο του μούστου. Εκτός από την πολύ γλυκιά του γεύση, το πετιμέζι είναι πλούσιο σε σίδηρο και ιχνοστοιχεία, γι’ αυτό και το πηχτό αυτό σιρόπι θεωρείται φάρμακο για τον βήχα, αλλά και την αναιμία. (26 θερμίδες/ 1 κ.γ)
 • Το χαρουπόμελο 100% φυσικό,από τα πιο γνωστά προϊόντα του καρπού του χαρουπιού. Σημειώνεται ότι το χαρούπι είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες καθώς και την περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, Β, D και ιχνοστοιχείων. Καθίσταται ιδανικό θεραπευτικό για τις παθήσεις των οστών ενώ μειώνει, σύμφωνα με μελέτες, αποτελεσματικά τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό. (15 θερμίδες /1 κ.γ)
 • Η μελάσα είναι ένα 100% φυσικό προϊόν που παράγεται από το ζαχαροκάλαμο περιέχει πολλά ανόργανα και οργανικά στοιχεία φυτικής προέλευσης, πλήρως αφομοιώσιμα και αβλαβή για τον οργανισμό. Έχει αφαιρεθεί η ζάχαρη και δεν περιέχει καμία λιπαρή ουσία (25 θερμιδες / 1 κ.γ). Η μελάσα περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο, δηλαδή μέταλλα απαραίτητα για τον οργανισμό. Εκτός αυτού, θωρακίζει τον οργανισμό με ολικές πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά γνωστά για την αντικαρκινική τους δράση. Είναι ευεργετική και απαραίτητη για άτομα με στίγμα μεσογειακής αναιμίας ή χαμηλό αιματοκρίτη καθώς βοηθάει στην επαναφορά του σιδήρου, του αιματοκρίτη και της φερριτίνης στα φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς χημικές ουσίες.
 • Το μέλι είναι ένα αρωματικό 100% φυσικό προϊόν που προέρχεται από το νέκταρ των φυτών. Η αξία του μελιού είναι ανεκτίμητη από τα αρχαία χρόνια. Ήταν η μοναδική φυσική γλυκαντική ουσία και ταυτόχρονα από τα πρώτα φάρμακα του ανθρώπου με απίστευτες θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι ευρέως γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες του,πλούσιο σε βιταμίνες ενώ ενισχύει το ανοσοποιητικό του οργανισμού, το μέλι σήμερα είναι ένα φυσικό βιολογικό προϊόν με υψηλή ενεργειακή και θρεπτική αξία ενώ διαθέτει (30 θερμίδες/1 κ.γ).

Όλα τα προαναφερόμενα χρησιμοποιούνται στη κουζίνα σε γλυκιές αλλά και σε αλμύρες συνταγές πλην από ορισμένα σκευάσματα όπως η στέβια και η φρουκτόζης (αναγράφονται στη συσκευασία αν ενδεικνύεται για την μαγειρική). Άλλες γλυκαντικές ουσίες είναι η ασπαρτάμη, η ζαχαρίνη, το σιρόπι βύνης ή ρυζιού που τις βρίσκουμε σε διάφορες μορφές σε σκόνη, σε σιρόπι, σε κύβους ακόμη και σε χάπια.

Η υπερκατανάλωση από όλες τις πηγές σακχάρων φυσικών ή μη,  μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους γιαυτό χρησιμοποιείται με φειδώ συμπεριλαμβανομένου την ζάχαρη που προσλαμβάνουμε καθημερινά από τις υπόλοιπες τροφές.

σχετικα άρθρα

Η κανέλα και οι ιδιότητές της στην υγεία!

elmagazino

Αυθεντική συνταγή της πόλης, μουχαλεμπί!

elmagazino

Χριστουγεννιάτικο πιλάφι με κιμά, σταφίδες και ξηρούς καρπούς !

elmagazino

Leave a Comment