Γλυκες συνταγες

Πεντανόστιμο παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού καρπούζι!

Πεντανόστιμο παραδοσιακό γλυκό κουταλιού καρπούζι!

Το καλοκαίρι ήρθε! Στους πάγκους της λαϊκής και των μανάβηδων τα καρπούζια κατέχουν δεσπόζουσα θέση. Αλλά και στο ψυγείο μας θα κοιτάξουμε να κάνουμε χώρο και θα στριμώξουμε ένα καρπούζι για να το απολαύσουμε δροσερό! Μην βιαστείτε να πετάξετε ότι περισσεύει από το καρπούζι σας, δείτε τι μπορείτε να κάνετε με τις φλούδες!

Τα υλικά της συνταγής μας

  • 1 κιλό χοντρή φλούδα καρπουζιού
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 2 φλ. νερό
  • ½ φλ. ασβέστη
  • 1/3 φλ. χυμός λεμονιού + 2 κουταλιές χυμός επιπλέον
  • 1 κλωναράκι (3-4 φύλλα) αρμπαρόριζα

Βήματα εκτέλεσης της συνταγής

  • Βήμα 1ο

    Αφαιρείτε προσεχτικά όση κόκκινη ψίχα υπάρχει πάνω στη φλούδα του καρπουζιού και ύστερα, με ένα κοφτερό μαχαιράκι αφαιρείτε την εξωτερική πράσινη φλούδα του, έτσι που να μείνει μόνο το άσπρο μέρος της φλούδας. Την κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια ή ρόμβους, πλευράς 4-5 εκ. περίπου.

  • Βήμα 2ο

    Διαλύετε τον ασβέστη σε νερό που να καλύπτει τα κομμάτια της φλούδας, σε μια μη μεταλλική λεκάνη, τα βάζετε μέσα και τα αφήνετε να μείνουν για 4 ώρες (για να σφίξει η φλούδα και να μην λιώνει στο ψήσιμο). Ύστερα, τα στραγγίζετε και τα ξεπλένεται καλά, πολλές φορές, με μπόλικο τρεχούμενο νερό.

  • Βημα 3ο

    Βάζετε τα κομμάτια της φλούδας σε μια κατσαρόλα, τα σκεπάζετε με κρύο νερό, αφήνετε να κοχλάσουν και ύστερα τα βράζετε για 10 λεπτά. Τα στραγγίζετε και τα επιστρέφετε στην κατσαρόλα με φρέσκο νερό.

  • Βήμα 4ο

    Τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν (όταν τα τρυπάτε με οδοντογλυφίδα να μην βρίσκετε αντίσταση). Τα στραγγίζετε και τα ρίχνετε αμέσως σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό με παγάκια και το ½ φλ. χυμό λεμονιού. Τα αφήνετε για 2 ώρες, τα στραγγίζετε ξανά, τα βάζετε στη κατσαρόλα και ανακατεύετε μέσα τη ζάχαρη και το νερό. Τα αφήνετε για 3 περίπου ώρες να λιώσει η ζάχαρη και ύστερα τα βράζετε σε δυνατή φωτιά και 10 λεπτά. Την επομένη μέρα προσθέστε την αρμπαρόριζα, βράζετε ξανά μέχρι να δέσει το σιρόπι, (ρίχνετε μερικές σταγόνες σε ένα ποτήρι με παγωμένο νερό αν κάνει μπαλίτσες και δεν διαλύετε, είναι έτοιμο). Τέλος, προσθέτετε τον επιπλέον χυμό του λεμονιού. Αφήνετε να πάρει μια βράση και μεταφέρετε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα.

Ένα παραδοσιακό ελαφρύ γλυκό, μια τραγανή απόλαυση από τα χεράκια σας! Φροντίστε να φτιάξετε αρκετή ποσότητα γιατί θα το τιμήσουν όλοι!

Πως φτιάχνετε η ζαχαρόπαστα – fondant

tips: Συνδυάστε το σπιτικό γλυκό καρπούζι με γιαούρτι ή παγωτό.

Καλή επιτυχία!

σχετικα άρθρα

Γλειφιτζούρια από τα χεράκια σου!

elmagazino

Δυο εύκολα, δροσερά γλυκά με ελάχιστα υλικά!

elmagazino

Κουραμπιέδες τύπου soft kings !

elmagazino

Leave a Comment