Γλυκες συνταγες Φαγητο

Μελομακάρονα τραγανά!

Μελομακάρονα

Σταθερή άξια στις Χριστουγεννιάτικες γιορτές τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες !Προσωπικά προτιμώ τους κουραμπιέδες άλλα η συνταγή αυτή είναι η εξαίρεση! Μετά από πολλές απόπειρες κατέληξα σε αυτή την συνταγή την συστήνω ανεπιφύλακτα ,απέξω τραγάνα, μέσα μελωμένα με πλούσια γεύση. Η απόλυτη επιτυχία ! Όταν φτιάχνω μελομακάρονα πάντα τους κάνω διαφορετικούς ,να υπάρχει ποικιλία ,σκέτους ,γεμιστούς ή με επικάλυψη σοκολάτας.

πηγή

υλικά :

για το σιρόπι:

  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 250 ml. νερό
  • 2 στίκ κανέλας
  • 2 γαρύφαλλα ολόκληρα
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
  • 75 γρ. μέλι για το τέλος

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα μας τα υλικά ,πλην το μέλι. Όταν πάρει μια βράση το αφαιρούμε από το μάτι και προσθέτουμε το μέλι. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για να σιροπιάσουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι.

για την ζύμη :

  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 200 γρ. ηλιέλαιο
  • 90 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 25 γρ. ζάχαρη άχνη
  • ¼  κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1-2 κ.γ. κανέλα
  • 1/8 κ.γ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ½  κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 2 κουβερτούρες / καρύδια / μέλι,για την επικάλυψη

Οδηγίες :

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά  εκτός από το αλεύρι και το σιμιγδάλι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να ομοιογενοποιηθούν μεταξύ τους. Ωστόσο ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι μεταξύ τους και τα προσθέτουμε στο πρώτο μπολ με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για μερικά δευτερόλεπτα  για να μην κόψει το μείγμα.Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα και πιέζουμε με το τρίφτη ή ένα πιρούνι για να δώσουμε το γνωστό σχήμα. Αν θέλουμε τα γεμίζουμε με καρύδια ,δαμάσκηνα ή κομματάκια κουβερτούρας.

Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα, τα βυθίζουμε όπως είναι  καυτά τα μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα.Στη συνέχεια τα αφήνουμε να στραγγίξουν και να κρυώσουν.Σερβίρουμε πασπαλίζοντας τα με μέλι και καρύδια.Πριν τα πασπαλίσετε με μέλι-καρύδια ξεχωρίστε μερικά για να τα καλύψετε με σοκολάτα υγείας η γάλακτος σε μπεν μαρι ,αναλόγως πόσο γλυκά σας αρέσουν. Είτε βυθίσετε τα μισά μελομακάρονα είτε ολόκληρα είναι εξίσου απολαυστικά !

Είναι από τις συνταγές που σίγουρα επαναλαμβάνουμε ,δεν φτάνει μόνο μια δόση.

Καλές γιορτές !

 

 

 

 

 

σχετικα άρθρα

Πεντανόστιμo νηστίσιμο Εκμέκ κανταΐφι!

elmagazino

5 Αγαπημένες σαλάτες για μπουφέ

elmagazino

Πως να φτιάξετε μόνοι σας κύβους λαχανικών!!!

elmagazino

Leave a Comment